Är vinst eller låg effektivitet/produktivitet problemet?

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Oxelösund har alltid problem med att alternativa utförare kan göra vinster på skattebetalarnas pengar. Varför tänker de inte ett steg till? Kan vinsten bero på att effektiviteten/produktiviteten i den kommunala verksamheten inte är tillräckligt hög?

Ta skolan som exempel! Friskolorna och friförskolorna får ersättning per elev/barn som motsvarar kommunens egna kostnader. Från min tid i Utbildningsnämnden vet jag att kommunen räknades så lågt det någonsin gick (och ibland t o m lägre) när bidragen till friskolorna och till kommunala skolor i andra kommuner skulle fram.

Är det inte märkligt att det över tid går att göra vinster på skattebetalarnas bekostnad med ett sådant system? En invändning brukar vara att ”det kommunala” håller högre kvalitet. Men jag tror inte att föräldrar medvetet väljer sämre förskolor och skolor för sina barn samtidigt som de själva får bekosta skolskjutsarna.

Antingen omyndigförklarar S och V föräldrarnas kvalitetsval eller så är det dags att titta på effektivitet och produktivitet i den kommunala verksamheten.

I Oxelösund, som 2008 hade länets i särklass dyraste grundskola gick bara 43% till undervisning.
Agneta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*