Byråkratin sväller i landstinget

Det är innebörden i SNs huvudrubrik på måndagsmorgonen. Av en händelse ligger bland morgontidningarna också tidskriften ”Intelligent Logistik” på frukostbordet. Där finns en intressant artikel om Magnus Lord, som under många år arbetat med Lunds Universitetssjukhus. Stordriften i sjukvården är det stora problemet, säger han. Varje enhet jobbar för sig men det finns inga styrsystem för patientens resa genom systemet. Mycket i dagens stordriftssystem fungerar inte, enligt honom.

Vid upp till 40% av alla utskickade kallelser kan inte patienten komma på den tid de fått utan måste boka om. Jag ler igenkännande efter att ha tvingats boka om en läkarbesökstid på sjukhuset tre gånger. Själv har jag fått lägga mycken tid på att komma fram till rätt nummer på rätt telefontid. Sedan har någon sjukhusanställd fått ägna tid åt att skriva brev med nya tider åt mig. Att göra upp om en tid per telefon som passar både doktorn och mig var uteslutet. Det fanns inga tomma tider eller återbud under planperioden. Patienter och administratörer kan därmed sysselsätta varandra rätt länge utan resultat.

Magnus Lords stora poäng är att sänka ledtider, att korta köer. Att ha kapacitet som i normalfallet motsvarar behoven. Då minskar kostnaderna, menar han. Han vill få alla medarbetare att förstå syftet och engageras till att förändra flödena.

Intressant, tycker jag i min okunnighet.

För övrigt anser jag att landstingen ska avskaffas.
Agneta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*