Demokratiska spelregler

Patrik Renfors skriver på sin blogg Som Natt och Dag……om ”den märkliga Moderata demokratisynen, som pågick på förra kommunstyrelsen”. Det märkliga i det här fallet är att vi (M) motsatte oss förslaget att Kommunstyrelsen skulle anslå 69 tkr extra av Kommunfullmäktiges medel för oförutsedda händelser till valnämnden för mobil förtidsröstning, eftersom det inte var styrelsens fråga.

Förslaget, presenterades som ett extra ärende vid mötet. Nu hör till saken att Kommunfullmäktige, som träffas först efter valet, beslutar om budgeten. (Trots det har S+V under våren kortslutit Kommunfullmäktige genom att använda 5 mkr av Kommunstyrelsens konto för oförutsett till valfläsk).
Val till kommun, landsting och riksdag kommer knappast oförutsett i en demokrati som Sverige. Vår bestämda uppfattning är att beslut ska fattas i god demokratisk ordning också i Oxelösund. Därför beslöt heller inte Kommunstyrelsen i ärendet.

Må så vara att Vänsterpartiet tycker att 69 tkr är ett futtigt belopp i relation till den onödiga skattehöjningen om 16 mkr, som de lyckades driva igenom.
Alliansen vill att Oxelösund ska ha samma skattesats som Nyköping och att invånarna ska få god valuta för varenda skattekrona. Vi är skyldiga dem att vara försiktiga med deras pengar.

Årets förtidsröstning ska inte vara i Kommunhuset utan i Koordinaten, som ligger mitt i byn och har skapligt bra öppettider. Om Vänsterpartiet som vanligt vill att andras pengar prompt måste rulla, så finns detangelägnare demokratiprojekt att stoppa dem i än att hålla öppet för förtidsröstning några enstaka timmar i Kommunhuset, Familjecentralen, Församlingshemmet eller vid SSAB mfl. näraliggande platser.

Alla partier kan och bör göraallt för att få upp valdeltagandet. Låt oss uppmuntra till en kort promenad eller cykeltur till Koordinaten eller den egna vallokalen. Svårare än så behöver det inte vara i Oxelösund – en av Sveriges minsta kommuner till ytan.
Agneta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*