Kommunfullmäktige ur en annan vinkel

Hej, hej!
För första gången på åtskilliga år deltog jag, som åhörare i gårdagens möte. Skulle jag titta på webben eller ta mig till möteslokalen? Det blev live-föreställningen i Rådsalen. Flera ersättare och ett fåtal åhörare hade letat sig dit för att avnjuta mandatperiodens premiär.

Åldermannen, dagen till ära i kostym och slips, öppnade mötet med ett utmärkt tal med inspiration från Regeringsform och Riksdagsordning. Det ska råda ordning, reda och respekt vid fullmäktigemötena, sa han
bl. a och gratulerade ledamöterna till de finaste uppdrag man kan få. Det kändes högtidligt.

Eftersom det varit val måste nya fullmäktige fastställa den budget, som gamla tog på oktobermötet. Vid oförändrad majoritet är det en formaliafråga och det blev heller inga förändringar i sak, trots timslångt debatterande.

Tydliga skillnader mellan socialistpartiernas och allianspartiernas budget är synen på hur stor del av individens inkomst, som politikerna ska förfoga över och i vilken omfattning du själv eller politikerna ska bestämma vem som ska leverera de skattefinansierade tjänster du har rätt till.

Allianspartierna anser att allt går att förbättra och effektivisera och att det inte finns raka samband mellan kvalitet och kostnad.

Vi menar också att det ur tillväxtsynpunkt är viktigt att ha samma skatt som Nyköping.

Debatten visade som vanligt diket mellan blocken. De röda tycker att högre skatt behövs för välfärden, som absolut inte får produceras med vinstintresse.
Nu är det snart dags att bevisa att välfärden i Oxelösund är bättre än i kommuner med lägre skatt. Det är illa trist om pengarna i stället rullar iväg på misslyckade projekt och ineffektivitet

Den andra långa debatten handlade om inköp av en förskolepaviljong. Alla partier var eniga om behovet men irriterade på brådskan, brist på planering och beslutsunderlag.
Kan man begära att nämnderna ägnar sig lite mer åt riskanalyser?

Agneta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*