Friskolor och vinster – Varför den diskussionen?

När S+V (Mp) diskuterar friskolor så hamnar man allt för ofta i diskussionen om att det är rätt, eller att det är fel, att man kan ta ut vinster när man driver en friskola. Det kan man ha åsikter om, visst, men man får då inte heller glömma bort att privata arbetsplatser/bolag, kallat vad ni vill, inte kan överleva utan en vinst.

Det som gör mig lite fundersam dock är varför man väljer att diskutera pengar när frågan handlar om skolan. Där syftet är att utbilda människor och att ha en så hög kompetens som möjligt så de som ska utbildas kan utbildas. Och utbildas rätt. Istället lägger man energi på att prata om pengar. Det viktigaste är väl ändå att eleven får den kunskap han eller hon ska ha, inte hur mycket pengar eleven kostar?

Sen kan man ju alltid diskutera friskolors vara eller icke vara, men så länge som många, inte alla, kommunala skolor drivs på det sättet dom gör så kommer friskolor att finnas kvar. Om inget drastiskt sker helt plötsligt. Därför är det viktigare att lägga ner möda på att se till att lärare, oavsett fri eller kommunal skola, har den kompetens som behövs för att lära eleven det han eller hon ska jobba med resten av sitt liv. För det är ju ett faktum att det vi lär oss i skolan idag är det vi har med oss resten av livet fram tills den dagen det tar slut.

Det är tråkigt att diskussionen handlar om pengar när friskolor diskuteras, visst, det är en viktig fråga, men är det verkligen den viktigaste?

Tillägg: Med tanke på vad vi läst och hört i media de senaste dagarna angående den personen som dömts för pedofili och sen startar en/flera friskolor så ska jag säga att det självklart är fruktansvärt, så ska det inte få gå till. Det behövs granskas och inte bara en gång, utan ett antal.

//Dennis Nilsson, Ordförande MUF Oxelösund.
www.mufoxelosund.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*