Slopa turordningsreglerna i LAS och vi kommer få fler ungdomar i arbete!

Lagen om Anställningsskydd (LAS) är i grund och botten en bra lag. Samtidigt så är delar utav den väldigt diskriminerade, framför allt mot oss ungdomar som är nya på arbetsmarknaden.

Kortfattat så säger Turordningsreglerna i LAS att den som har anställts sist på en arbetsplats är den som först ska sparkas om det behövs dras ner på personal. Och då kan man fråga sig, vilka är det som är sist in och först ut på en arbetsplats? Jo, i många fall är det vi ungdomar. En diskriminering som talar sitt tydliga språk och som är en stor del till varför Sverige är ett av de länder som har högst arbetslöshet bland unga. Sist in – Först ut principen bör därför skrotas helt och hållet.

Och inte nog med att det oftast är vi ungdomar som får stryka på foten, vi får se en arbetsmarknad där de som varit anställda länge, oftast äldre människor, inte vågar byta arbetsplats för att dom vet att dom likt oss unga kan få sparken om det behövs skäras ner på personal. Detta tillsammans med att vi unga får foten först skapar en arbetsmarknad som knappt rör sig alls.

Jag citerar ett stycke skrivet av Klas Vestergren, distriktordförande för MUF Dalarna:
”Man påstår ofta att turordningsreglerna skapar trygghet, trots detta så känner arbetare i Danmark samma trygghet som arbetare i Sverige, trots att man där knappt har något anställningsskydd alls. Detta beror på att rörligheten på den danska arbetsmarknaden är högre än på den svenska i och med att företag i större utsträckning anställer, då de vet att de lätt kan minska sin personalstyrka i en konjunktursvacka.”

Slopar vi inte turordningsreglerna så kommer vi även i fortsättningen få se en arbetsmarknad som diskriminerar, främst, oss unga!
Dock så ska självklart Lagen om Anställningsskydd vara kvar, men inte turordningsreglerna!


Intressanta länkar för den som är intresserad:
Lagen om Anställningsskydd – Wikipedia
Lagen om Anställningsskydd – Riksdagens hemsida

Tillägg: Jag vill snabbt inflika att jag främst bloggar för MUFs åsikter och inte Moderaternas, därför kan det jag skriver ibland säkert skilja sig från det Moderaterna tycker, och just Turordningsreglerna är en sådan fråga.

//Dennis Nilsson, Ordförande MUF Oxelösund.
www.mufoxelosund.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*