5 månader, Göteborgstanten och så lite musik

Varning: Detta kan bli ett lite långt inlägg, men jag hoppas det godtas =)

Imorgon, den 19 Februari, är det exakt 5 månader sen vi gick till val i Sverige om jag räknat rätt. För exakt 5 månader och 1 dag sen så såg Sverige en ny Riksdag, ett nytt parti hade kommit in, lokalt i Oxelösund så skakades S och V om rejält och vi fick se en föryngring inom politiken generellt sett i hela Sverige.

Att det politiska klimatet i Sverige föryngras ser jag bara som positivt, förr har politiken bara varit någonting som äldre människor håller på med. Gamla gubbar och tanter som gått i pension och inte har någonting att göra. Så ser det inte ut idag, fler och fler unga människor går med i politiska partier och i ungdomsförbunden, MUF växte under 2010 till över 12 TUSEN medlemmar i hela Sverige. Vi fick in en massa unga namn överallt i Sverige, i Oxelösund så fick vi se ett av Sveriges yngsta kommunalråd någonsin i Socialdemokraten Olov Zakrisson. I Riksdagen så är den yngsta ledamoten 18 år gammal när han valdes in, detta är Anton Abele, Moderaterna. Förra mandatperioden så var den yngsta i Riksdagen 22 som valdes in. Yngsta personen som valdes in i något av de 3 valen som gjordes val Amanda Sahlin, hon valdes in till Kommunfullmäktigt i Östersund. Hon fyllde 18 år samma dag som valet var. Och vilket parti tillhör hon, jo Moderaterna!

I Tisdags när jag åkte hem från skolan så hamnade jag brevid en underbar kvinna som precis kommit med bussen från Göteborg som nu skulle besöka sin mamma hemma i Oxelösund. Under de dryga 35 minutrarna vi pratade så fick jag höra en hel del om hennes åsikter. Hon hade bott i Göteborg sen mitten av 70-talet och hade aldrig sett en kommun som Oxelösund som enligt henne vanvårdats från att ha varit en kommun som varit en ”blommande blomma till en halvt rutten maskros”. Hon undrade varför kommunen slutat satsa, på något. Hon ville se att kommunen satsade mer på oss unga, mer på gamla och mer på barnfamiljer, istället så skär kommunen ner på allt var hennes åsikt. Nu tänker nog någon, satt han bredvid en Moderatkvinna? Nja, det tror jag inte, hon dissade även Fredrik Reinfeldt rejält och även Mona Sahlin. Så vad hon var politiskt vet jag ärligt talat inte. Jag har ingen full kontroll på hur mycket som skärts ner sen 70-talet, jag är född i början av 90-talet och har inte allt för mycket erfarenhet av vad som hänt i staden.

Efter valet den 19 September 2010 så släppte MUF en ”kampanjlista” på Spotify med en hel del musik. Allt från Oskar Lindros till U2 och även Coldplay. Och för att på nåt sätt inte bara vara tråkig och sådär överpolitisk så låter jag er ta del av den listan här på SN-bloggen. Den innehåller över 100 låtar så någon ska väl även smaka en vänsterpartist 😉

Klicka på länken för att öppna Spotifylista
Kampanjlistan av MUF.SE (Spotify)

//Dennis Nilsson, Ordförande MUF Oxelösund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*