Fler 20+ lägenheter – Oxelösund saknar valmöjlighet för unga!

När Moderaterna i Oxelösund la fram sitt valprogram under valet 2010 så fick vi i MUF vara med och påverka innehållet. En av 5 punkter MUF arbetade fram och fick med handlade om att Oxelösund saknar bostäder för ungdomar.

Vill man som ung idag bosätta sig i Oxelösund så blir man i princip placerad i södra och norra centrum. Det är en stor särskiljning som pågår när man som kommun inte erbjuder några andra altenativ än de som ges. Man har valt att samla alla unga på ett och samma ställe. Är det för att hålla bättre koll? Varför det ser ut som det gör finns det ett mycket enkelt svar på.

Det är för dyrt att bo någon annanstans i kommunen. Det erbjuds inga altenativ i Peterslund. Inga i Sunda och inga i Dalgången. Har man rejält med tur så finns det ibland lediga lägenheter i Frösäng och ibland även i Ramdalen, men dessa är också på gränsen för dyra. En ungdom som precis slutat gymnasiet, kanske fått sitt första jobb eller som är arbetslös och som troligen saknar en fast partner har inte råd att bo i Oxelösund. Om man inte vill bo mitt i centrum vill säga.

Sanningen är att alla inte vill bo på samma ställe, men detta har majoriteten inte brytt sig om och som det ser ut nu så fortsätter man särskilja folk och folk.

Självklart kostar det pengar. Men om man vänder på det hela och säger att om man låtit ett av de höghus som byggdes ute på Femöre hade ”gått till” de yngre i kommunen så hade man fått fler unga som stannar.

Problemet: Det saknas valfrihet för unga när man ska välja bostad!
Lösningen: Erbjuda billigare hyror i Frösäng och i Ramdalen – Till en början.

//Dennis Nilsson, Ordförande MUF Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*