Vad händer på Brevik – Del 3.

Jag satt och surfade runt på Oxelösunds kommunes hemsida och läste mig till att antimobbningsprogrammet som används på Breviksskolan är den sk. ”Farstametoden”. Jag tänkte att det kunde vara spännande att läsa vad denna metod innebar så jag gav mig ut och letade och hittade till den officiella hemsidan, som gav mig en tankeställare utav dess like.

Farstametoden skapades av läraren Karl Ljungström i mitten av 1980-talet, senare så kom även Karls fru in i bilden och dom utvecklade metoden vidare. Direkt när man kommer in på hemsidan så möts man av inlägget ”Tack och adjö från Farstametoden mot mobbning” som skrevs i Februari 2011. I detta inlägg som snarare är ett försvarstal så lämnas beskedet att Karl Ljungström lägger ner sitt arbete med Farstametoden, troligen då han själv tröttnat och även att metoden fått stå pall för oerhörd kritik från media de senaste åren.

När man läser vidare på hemsidan så kan man i kortfattat format läsa vad Farstametoden innebär och vad den går ut på, man kan även läsa om Karl Ljungströms egna tankar kring det hela och trott eller ej så är han väldigt självkritisk, han säger att när man utvecklade metoden så såg mobbningen på skolor runt om i landet annorlunda ut och att metoden idag troligen inte fungerar som den gjorde i början. Han skriver även att majoriteten av skolorna som använder sig av metoden inte använder den hela, utan att dom byggt upp sin egna version utav den. Han kritiserar även de skolor som inte följer ett visst råd som metoden ger, att polisanmäla svår mobbning och det dom kallar ”Trobbing”. Enligt Karl Ljungström så sker detta allt för sällan, vilket inte varit tanken från början.

Vad jag vill komma till är att när Farstametodens grundare är så kritisk mot sin egna metod så kanske man i Oxelösunds kommun och på Breviksskolan borde se över sitt antimobbningsprogram. Att förbättra det eller helt förnya det borde enligt mig vara aktuellt, vädligt aktuellt.

Källa: Ordkällanpedaktiv/Farstametoden

//Dennis Nilsson, Ordförande MUF Oxelösund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*