Fler ”skitjobb” behövs för oss unga!

”Unga ska inte tvingas ta och låsas in i skitjobb, som att vara säljare och arbeta på provision.”. Så valde en ganska anonym politiker att presentera sig för Sverige när hon nu söker jobb som oppositionsborgarråd i Stockholm. Karin Wanngårds, Socialdemokraterna, uttalande fascinerar mig.

Om jag som ung ska söka mitt första riktiga jobb, ska jag då vara arbetslös fram tills dess att ett ”riktigt jobb” erbjuds? Som ung så tror jag att man måste börja någonstans, och då är ett ”skitjobb” en bra start för många som första steg på en jobbkarriär. Vi behöver istället fler ”skitjobb” som unga kan ta när dom vill ut på arbetsmarknaden, när dom vill prova på arbetslivet. Vi behöver inte trycka ner försäljare i skorna genom att klanka ner på deras jobb, vi behöver snarare fler försäljare.

Moderaterna är ett parti som vill skapa förutsättningar för att jobben ska bli fler, Moderaterna har tillsammans med Alliansen genomfört 4 jobbskatteavdrag som gett folk som jobbar mer pengar i plånboken. Ett 5:e jobbskatteavdrag är påväg. Fler utbildningsplatser har skapats sen Alliansen vann valet 2006, utbildningsplatser för folk som vill utbilda sig vidare. Arbetsgivaravgiften har sänkts med Alliansen, nu är det billigare än tidigare att anställa folk till sina arbetsplatser. Ungdomsarbetslösheten är alldeles för hög, så länge det finns 1 ungdom som vill jobba utan jobb så är den för hög.

Jag ser ingen anledning till att ta bort ”skitjobb”, vi behöver istället fler sådana. Och fler får vi genom att skapa möjligheter för unga som är nya på arbetsmarknaden.

//Dennis Nilsson, Ordförande MUF Oxelösund.

MUF Stockholm har gjort en film om det hela.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*