Låt oss få ett lungt valborgsfirande!

Imorgon är det valborg, för många en dag då man myser lite extra med familjen, man går och ser en stor brasa, man kanske käkar lite gott. För många är denna dagen innan dagen med ångest.

8/10 ungdomar i åldrarna dricker under valborg, och för många av dessa unga så räcker det inte med att dricka 1 öl, det räcker inte med 5 öl och det räcker inte med 10 öl. Efter den 15:e ölen så är en 14 åring så pass borta att han/hon dagen efter inte minns någonting, han/hon minns inte vad han druckit, vilka han umgåtts med eller om han/hon ens har druckit.

74% svarar på en enkät i Aftonbladet att det är ”Jättelätt” att få tag på alkohol. Som ung så vet jag hur många unga får tag på alkohol, och jag tror att det är lättare för folk att förstå om faktan kommer ifrån den grupp som det handlar om. Unga får idag tag på alkohol främst från andra unga som fått tag på alkohol genom ett äldre syskon eller annan närstående. Sen finns det de som får tag på det genom att fråga (läs: tjata) på sina föräldrar. Det allra fulaste, som jag inte vet hur stort det är i övriga kommuner, det vill säga Nyköping och övriga kommuner, är att man letar rätt på en ”fullgubbe” och ber honom köpa ut, för detta får han de pengar som blir över. Ett fulspel som för en ungdom kan sluta på ett riktigt dåligt sätt.

Jag vill inte agera moraltant/moralgubbe och säga att man inte ska dricka, men jag vill bara påminna unga om att om man dricker alldelles för mycket så kan det gå, bokstavligt talat, käpprätt åt helvete. Så tänk gärna 1, 2 och gärna 3 gånger innan du eventuellt ”knäcker” din 2:a öl. Och tänk gärna 1,2,3,4,5 gånger innan du ”knäcker” ytterliggare en.

Själv firar jag valborg hemma med min familj, min lillebror konfirmerar sig och även om han inte hade gjort det så hade det blivit en lugn hemmakväll, det är skönast så.

Trevlig valborg till er alla!

//Dennis Nilsson, Ordförande MUF Oxelösund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*