Oxelösund – Sveriges näst sämsta kommun att bo i!

Tidningen FOKUS släppte idag sin årliga granskning över vilka kommuner i Sverige det är bäst att bo i, och där under en massa små granskningar. Förra året så nådde vi bottenplatsen 285 utav 290 kommuner, min personliga förhoppning var att vi i Oxelösund i år skulle kunna glädjas av att vi skulle kunna hamna på en högre placering i och med årets granskning. För att göra en lång historia kort, jag blev besviken.

I 2011 års granskning över vilken kommun det är bäst att bo i i Sverige så hamnar Oxelösund på plats 289 utav 290 kommuner, Oxelösund är enligt rankningen alltså Sveriges näst sämsta kommun att bo i! I mina ögon så är det en skam att hamna på plats 289 utav 290, där den enda kommunen som är sämre än oss är Ljusnarsberg. Granskningen görs i ett antal olika kategorier och därefter så lägger man ihop alla till en katergori, ”Bästa kommun att bo i”. Men de man granskar är ”Bästa kommun att bo i som ung”, ”bästa kommun att bo i som gammal”, ”bästa kommun att bo i med familj” och ”bästa kommun att arbeta i”.

Trots att vi försämrar oss TOTALT så glädjer det mig något ytterst att vi förbättrats på punkten ”Bästa kommun att bo i som ung” där vi förra året kom absolut sist, på plats 290. I år ligger vi på samma kategori på plats 279, en förbättring med 11 platser. Det är absolut inte en bra placering, men det är bättre än att ligga sist.

Noterbart är att Oxelösund som ibland själva kallar sig för ”arbetarkommunen Oxelösund” ligger på plats 285 utav 290 kommuner i rankningen om vilken kommun det är bäst att arbeta i. Borde man då stolt kunna säga att man bor i ”arbetarkommunen Oxelösund” eller är man en lögnare om man säger så? Enligt rankningen så är vi iaf inte någon direkt arbetarkommun.

Säkerligen kommer det komma någon som påstår att FOKUS är en högertidning och därmed rankar Högerstyrda kommuner bättre, så är det inte. Det finns kommuner som styrs av de röda partierna med på topp 50 listan, det handlar snarare om att Oxelösund faktiskt är en av de sämsta kommunerna att bo i…..om man får tro FOKUS rankning.

Förra året, när vi låg på plats 285 och jag var missnöjd så ville jag se att Oxelösunds kommun på ett seriöst och allvarligt sätt undersökte detta och hur vi skulle kunna förbättra oss på rankningen. Då fick jag som svar ifrån människor inom både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att ”såna där rankningar är inget man kan lita på”. Idag ligger vi på plats 289 och idag vill jag mer än någonsin se en seriös granskning av och hur vi ligger så dåligt till som vi gör, vad är det som är så dåligt att vi hamnar på den plats vi gör? Vill vi förbättra oss överhuvudtaget eller är vi nöjda med att vara Sveriges näst sämsta kommun att bo i? Att använda ordet krisplan vill jag inte göra, men snart kanske vi faktiskt är tvungna att göra det…

Här kan du se rankningen själv: FOKUS – Bästa kommun att bo i

//Dennis Nilsson, Ordförande MUF Oxelösund.
mejl: dennis_nilsson@live.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*