Så var den dagen här…

Idag börjar merparten av Östra Sörmlands ungdomar skolan igen. För merparten av alla så är det en riktigt rolig dag då man åter får träffa sina vänner som man inte träffat under hela sommaren, men för en del andra så innebär det en dag med bara ångest.

Elever som återvänder till skolor dom inte trivs i. Elever som återvänder till skolan där dom blivit och kommer fortsätta bli mobbad i. Elever som återvänder till en skola där lärarna bokstavligen är riktigt orättvisa i sin behandling av eleverna. Elever som återvänder till skolan med oerhörda krav på sig själva, både ifrån sig själva, men även ifrån sina föräldrar och andra. Det är inte alltid lätt att återvända till skolan efter ett förhoppningsvist bra sommarlov.

Men för att man ska kunna lindra ångesten för så många som möjligt så måste vi alla försöka hjälpas åt. Ett leende smittar, ser du någon som inte riktigt ser så jätteglad ut eller inte ser så jättevälmående ut, le. Det är och kommer troligen bli den personens favoritminne ifrån den dagen. Känner du dig orättvist behandlad av en lärare som kanske favoritserar en eller ett par andra elever medans du blir nertryckt i skorna fast du inte förtjänar det, gå till din rektor eller berätta för en annan lärare eller vuxen om situationen. Lärare som är orättvisa mot sina elever väcker säkerligen respekt för dom som favoritseras av själva läraren, men av de övriga eleverna är det en lärare som inte får någon respekt överhuvudtaget. Har du skyhöga krav på dig själv, försök sätta upp delmål istället för ett enda mål. Istället för att sätta målet MVG i ett ämne, sätt målet att få MVG i minst 50% utav alla prov och läxor i det ämnet istället. Små delmål som i slutet blir det där huvudmålet är betydligt bättre än ett enda tufft mål.

Min åsikt är att om en ungdom ska trivas i skolan och få bra betyg är att det bakom denna elev ska stå en engagerad vuxen. Jag har all förståelse för föräldrar som jobbar och inte ”kan” engagera sig så mycket som dom skulle vilja, men det finns morföräldrar och farföräldrar, det finns andra vuxna som mer än gärna engagerar sig i våra ungdomar. Man behöver all stöttning man kan få som ungdom, och man behöver speciellt få veta vad man är duktig på, och inte bara vad man gör dåligt. Peppning. Ett bra ord som man bör ta med sig.

//Dennis Nilsson, Sekreterare MUF Oxelösund
Ersättare i Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Mejla mig gärna med dina åsikter och frågor: dennis_nilsson@live.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*