Inför LOV i Oxelösund – NU!

Många kommuner går i dag back på sin verksamhet kring personlig assistans och allt fler väljer därför att lägga ut den på entreprenad eller att upphandla enligt lagen om valfrihet, LOV. Men inte Oxelösund, trots en hårt ansatt ekonomi.

För mig är det en självklarhet att jag som individ ska kunna bestämma över mitt egna liv, men för Oxelösundsvänstern och för Oxelösundssossarna är det inte en självklarhet.

Hade det varit en självklarhet även för S och V, ja då hade vi infört LOV sen ”länge sen” som det fina uttrycket säger.

Den dagen då jag blir gammal så vill jag själv kunna bestämma över hur och utav vem/vilka jag skall få min eventuella hjälp utav. Jag säger per automatik inte att bara för att jag är för LOV att jag med det inte skulle välja den kommunala verksamheten, det kanske jag skulle göra. Jag skulle och kommer, om det går när jag blir äldre, att välja den verksamhet som har bäst kvalité och mest kompetens.

Det Vänstern och Sossarna är rädda för egentligen är att man tror att den kommunala verksamheten i Oxelösund kommer bli nertryckta, det vill säga att ingen kommer välja den. Men så är ju faktiskt inte fallet. Enligt Lagen om Valfrihet får den utförare som uppfyller de kvalitetskriterier som kommunen satt upp, utföra till exempel hemtjänst. Det är kommunen som bestämmer nivån på kvaliteten och ansvarar för uppföljning och utvärdering så att kvaliteten inte tummas på.

I och med att det är fler kvinnor än män inom omsorgsbranschen så skulle införandet av LOV skapa fler arbetstillfälen, inte bara för kvinnor utan självklart även för män. Och tänk om jag hade haft ett annat modersmål än Svenskan och det hade funnits ett företag som nischat sig in på Polska, Spanska eller vilket annat språk som helst, tänk vad mycket lättare allt hade kunnat varit då.

Från början till slut så är det trots allt ändå kommunen som bestämmer. Det är kommunen som annonserar om anbudsgivare. Det är kommunen som godkänner och skriver avtal med de som lever upp till kraven plus att alla utförare ersätts på samma sätt. Med andra ord så är det kvalitén och inte priset som är den viktigaste kuggen i denna fråga.

Frågan är, vad är Oxelösundsmajoriteten rädda för? Är det att de privata företagen skall ha bättre kvalité än den kommunala?

För mig är Lagen om valfrihet än självklarhet, varje individ ska kunna bestämma över sin egna framtid, och med LOV så skapar vi ännu en sådan chans!

//Dennis Nilsson, Sekreterare MUF Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*