ÄNTLIGEN en rolig rankning att läsa!!!

Folk brukar påstå att jag bara gnäller och skriver negativa saker om Oxelösund. Jag skulle vilja påstå att jag istället är realistisk och tar fram de siffror som andra istället vill gömma undan.

Men idag kom en rankning som även var rolig att läsa för min del, även om jag inte är supernöjd så är jag nöjd över att vi faktiskt klättrar.

Oxelösund klättrar ifrån plats 240 till 158 i år. Riktigt kul, även om en 158:e plats inte är superbra så får man ändå vara nöjd.

Men så kan jag inte hålla mig ifrån att påpeka vissa saker. Rankningen har gjort i 14 olika kriterier, bland annat ”Resurser”, ”Lärartäthet” och ”Antalet godkända i årskurs 9”. I merparten av dessa så ligger vi relativt bra till, men sen finns det dom kriterierna där vi hamnar på en dålig placering eller där jag har mina funderingar.

1. Utav 290 kommuner hamnar Oxelösund på plats 248 i rankningen om ”Antalet Godkända i årskurs 9”. – För mig är det en riktigt dålig placering. Jag vill att alla som går ut årskurs 9 skall vara klar med sin skolgång och därmed kunna fokusera på att kunna ha ett roligt sommarlov med kompisarna istället för att under ytterligare ett par veckor ”plugga” i sommarskola. Sommarskolan är bra, men första fokus ska väl ändå vara att alla elever klarar betygen och inte skall behöva gå sommarskola?

2. Enligt rankningen så ligger Oxelösund på plats 221 utav 290 när det gäller ”antalet utbildade lärare”. – Skall man jobba som lärare så skall man vara utbildad, det är en åsikt jag håller starkt på. Ett av huvudmålen man borde och skall ha när man i framtiden anställer en lärare inom Oxelösunds kommun är att den som skall anställas skall vara utbildad!

3. I relation till det jag skrev på punkt 2 så hamnar Oxelösund på plats 67 utav 290 när det gäller ”Lön” delen. – Med enklare ord, lärarna i Oxelösund har relativt bra lön jämfört med andra kommuner. Samtidigt så undrar jag då, skall en outbildad lärare tjäna mer än vad en utbildad lärare gör i en annan kommun? Enligt mig så borde punkt 2 och 3 ligga väldigt nära varandra i rankningen och inte diffa på 154 placeringar.

Riktigt kul att vi äntligen får läsa en trevlig rankning, även om saker och ting kan bli bättre. Nästa år så tycker jag vi satsar på att klättra ytterligare 82 placeringar och därmed hamna på plats 76. Gärna bättre. Det borde vi väl klara?!

Läs hela rankningen själv HÄR.

//Dennis Nilsson, Sekreterare MUF Oxelösund
Ersättande ledamot i Utbildningsnämnden för Moderaterna Oxelösund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*