Frukstund – En självklarhet?

En debatt om frukstunden har uppstått…

På något sätt så tycker jag att debatten om frukstundens självklarhet eller inte självklarhet kan vara viktig. När jag gick i skolan, vilket inte är allt för länge sedan, så hade vi frukstund i årskurs 0 (nollettan) till årskurs 3. Och då hade vi det som ”krav” att alltid ha med en frukt varje dag, och innan vi fick gå ut på förmiddagsrasten så skulle frukten vara uppäten. Självklart ett krav som enligt mig inte är acceptabelt.

Däremot så anser jag att skolor skall få rekomendera föräldrar och elever att ha med sig en frukt dagligen. Förutom att frukten mättar magen några timmar innan det är lunchdags så är en frukt bra då den kan få en person med låg energi att få mer energi. Och sanningen är väl faktiskt den att barnen får vara upp betydligt längre på kvällarna än när jag gick i skolan, för ungefär 10 år sen. Småbarn behöver mer sömn än några få timmar de får om de lägger sig runt 23 tiden.

Skolor skall inte kunna ”tvinga” elever och föräldrar att ha med en frukt varje dag, men skolor skall kunna rekomendera och även lägga 5-10 minuter innan dagens första rast åt just en liten fruktstund.

//Dennis Nilsson, Sekreterare MUF Oxelösund
Ersättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*