En lag om brandsläckare?

För några månader sedan hade min större bror besök utav en försäljare. En försäljare som påstod att det nu kommit en lag om brandsläckare i varje enskilt hem.

Min bror gick på erbjudandet och slöt ett avtal med mannen. Nu skulle han få en brandsläckare till en kostnad av avrundat 4 tusen kronor. Min bror ringer hem till mina föräldrar, som alltid i såna här lägen och får förklarat för sig att han blivit lurad. Jag kommer till hjälp och kollar upp om en sådan lag existerar, vilket det inte gör. Min bror letar upp mannen som i det läget är väldigt otrevlig mot min bror. Kontraktet rivs och betalningen på 4 tusen kronor försvinner…

För några veckor sedan var samma man på besök hemma i vårt radhus, knackade på och min mor öppnade. Samma samtal upprepades. ”Har ni brandvarnare?”, ”ni har väl hört om den nya lagen” etc. etc. Min mor går inte på det utan säger att vi fixar det på annat sätt istället. Mannen blir arrogant och avslutar hela samtalet i dörröppningen med min mor med meningen, ”och det har ni verkligen råd med?”.

Ja, vi har råd att betala en brandsläckare om en lag skulle finnas. En ”vanlig” brandsläckare kostar idag runt 350-500 kronor på diverse tillbehörsbutiker som ÖoB, Rusta och liknande. Och för 4 tusen kronor får man väldigt många brandsläckare.

Brandsläckare kan vara nödvändigt i många hus och lägenheter, men det finns ingen lag om det. Ännu. Däremot rekomenderar många försäkringsbolag och även vissa myndigheter att man har det.

Tänk på det, trots att det finns försäljare där ute som säkert vill hjälpa dig med säkerheten så finns det de som försöker lura dig ändå…

//Dennis Nilsson, Sekreterare MUF Oxelösund
Ersättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*