Tjockisbok stoppar inte övervikt – eller mobbning!

Läser om en Svensk barnbok som handlar om ”Tjocke Albin”. En barnbok som skall stoppa övervikt och via det mobbning. Jag är tveksam.

Jag tror inte att en barnbok kan få varken barn eller föräldrar att tänka om, och jag förstår inte heller hur ett barn skulle bli mer motiverat att gå ner i vikt eller röra sig mer utav denna barnbok. Övervikt är ett stort problem hos många, antingen väger man något kilo ”för mycket” eller så väger man en bra bit över det man ”ska” väga.

Man stoppar inte övervikt hos folk, barn som vuxna, genom att berätta hur tjocka och misslyckade dom är och att dom måste gå ner i vikt för att bli lyckade igen. Så funkar inte viktnedgång, och det vet jag trots att jag själv är överviktig. Och jag tror inte att man stoppar mobbning genom denna bok heller. Mobbning stoppar man genom att vuxna finns på plats när ett barn blir utsatt för mobbningsövergreppen och genom att prata och få barnen som mobbar att förstå att dom gör fel. I skolor stoppar man inte mobbning som lärare genom att sitta i fikarummet och dricka kaffe, det gör man genom att gå i korridorerna, och om man måste så kan man faktiskt ha en kopp kaffe i ena handen medan man går runt. Svårare än så är det inte att vara en liten del utav förminskningen utav mobbning.

Mer kan göras, både för att få småbarn att bli mer sunda och att stoppa/minska mobbning. Men det är tyvärr inget man gör i en kovändning, även om jag personligen så önskar.

//Dennis Nilsson, Moderata Ungdomsförbundet Oxelösund
Erättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*