Carema-affären

Hemsidan Second Opinion har undersökt medias hantering utav den såkallade ”Carema-affären”. Undersökningen i sig är väldigt intressant.

”På Second Opinion erbjuds plats till alla som vill komplettera, fördjupa eller granska nyheter. Vi välkomnar också debatt om medier och journalistik. En second opinion ska bidra till mer kunskap och bredda nyhetsflödet. ”

Några av de saker Second Opinion belyser i sin granskning av medias granskningar av Carema:
”En 90-årig kvinna dör av undernäring på ett Carema Care-drivet äldreboende i Brålanda
utanför Vänersborg. Flera medier tar upp händelsen som en nyhet…sammantaget är det orimligt av medier att peka ut Carema Care som ett extremt exempel när undernäring tycks vara ett generellt problem i äldreomsorgen.”

”Nyheten att Carema Care väger blöjor publicerades ursprungligen av DN och blir sedan ett diskussionsämne på exempelvis ledarsidor samt en vanligt förekommande referens i kommande nyhetsartiklar. Sammantaget är bilden att äldre ligger med överfulla blöjor eftersom Carema Care dragit ner på personalen…experter intygar för Second Opinion att vägning av blöjor är en seriös och vanlig metod för att prova ut rätt inkontinensskydd. Men ingen expert förekommer i nyhetsrapporteringen.”

”DN skriver i en bildtext till en artikel den 22 december 2011 att Carema Care på äldreboendet Kastanjen i Järfälla uppmanar sin personal att själv släcka bränder för att företaget ska slippa betala för utryckningskostnaden vid larmande av brandkår. Senare visar det sig att dokumentet som DN:s påståenden vilar på inte kommer från Carema Care utan Järfälla kommun. Det är graverande för tidningen att man har publicerat felaktiga
uppgifter. Carema Care har inte fått bemöta uppgifterna, vilket kan vara ett led i DN:s policy att låta Carema Care bemöta först i efterhand. Dock fick de i detta fall inte bemöta ens efteråt.”

Läs hela Second Opinions granskning av granskningarna av Carema Care här.
(Öppnas/Laddas ner som PDF-fil)

Man kan säga vad man vill om Carema Care och man kan säga vad man vill om privata äldreboenden och vårdbolag, men det många faktiskt glömmer bort är att de kommunala äldreboendena rent generellt är lika dåliga (eller bra, beroende på hur man ser det) dom också!

Läs gärna även detta blogginlägg jag skrev den 29 Januari där jag även ger exempel på egna erfarenheter ifrån hur det ser ut på ett av Oxelösunds äldreboenden. Inlägget hittar du HÄR.

//Dennis Nilsson, Moderata Ungdomsförbundet Oxelösund
Ersättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*