Nya möten på Järntorget och ” tappade sugar”

Det blev mycket intressanta möten på Järntorget den här torsdagen. Det visade sig först att Socialdemokraterna hade sitt månadsmöte på Koordinaten så det blev många kända ansikten.

Det som gör mig mycket bekymrad är hur information och kommunikation sköts inom kommunen, det riktar sig mot nämnden för Vård- och Omsorg.

Att det infinner sig en besvikelse är i sig inte konstigt när det sker förändringar i den verksamhet som personalen brinner för och där de gör ett bra jobb. Jag har själv som politiker varit med och tagit beslut om bantade budgetramar för hela kommunen. Det är dåofrånkomligt att det då blir förändringar i verksamheterna.

Då är det desto viktare att vara tydlig i sin information och kommunikation vad som kommer att förändras och när.
Vid förändringar måste nämnden skrinlägga sig om att det finns en tydlig kommunikationsplan för hur och när information ska ges, samt ge möjlighet till återkoppling.

Vid tre olika tillfällen har jag mött personal i samtal där de berättar om avsaknad av tillräckligt bra och tydlig information. Att de inte får komma med förslag när det ska ske förändringar. Inom kommunen med ett stort underskott, har vi dessutom inte råd med ”tappade sugar”

Under kvällen träffade jag två undersköterskor som blivit uppsagda från sina tjänster. De känner ett stort missnöjde hur informationen gått till.

Det som jag absolut inte får ihop är, att först bli varslad för att förvaltningen ska banta personalen, samtidigt blir erbjuden vikariat, allt mellan 75 % – 100 % tjänstgöringsgrad. Inom politiken är vi överens om att erbjuda heltidstjänster. Nu frångås möjligheten. Vem har bestämt det?

Oxelösunds kommun ska vara en bra arbetsgivare, det finns med i våra mål. Att ha så mycket missnöje bland personal kallar jag inte för att vara en bra arbetsgivare. Här krävs det handlingskraft att trots förändringar ge personal både möjlighet att komma till tals samt ge hopp om framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*