Vad hände med ungdomsarbetslösheten?!

26% av Oxelösunds unga är arbetslösa. Om man skall tro statistiken. Jag ställer mig frågande till vad som skett.

Om jag inte minns allt för fel så var det för bara nåt år sen ”bara” 14% som var arbetslösa bland de unga. Hur kan det ha gått så snabbt utför? Vart är det man har missat? Vad är det man inte gjort? Siffrorna i övriga landet är blandade, men rikssnittet har förändrats relativt lite.

Ur unga människors perspektiv medför arbetslöshet ett dubbelt problem. De blir kvar i tonårslivet och kan inte på samma sätt bli en ung vuxen med almanacka och ansvar. De förnekas även möjligheten att tjäna pengar och därmed försvinner möjligheten att flytta hemifrån, resa iväg för att se världen eller ha råd att gå på festival.

Det finns en hel del man kan förbättra, så på riks, så på kommunal nivå. Jag tror som MUF:are på följande åtgärder.
Sänka arbetsgivaravgifterna och kostnaderna för att anställa unga – Är det billigare att anställa unga så skulle fler unga kunna få jobb lättare.

Avskaffa turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd – Många skyddar turordningsreglerna med ord som ”det finns undantag”, och det gör det absolut, men rent generellt så är det de som är sist in på en arbetsplats som får gå när arbetsplatsen kan behöva skära ner. Och ofta är det unga människor som är just ”sist in” på arbetsplatsen.

Införa ett ”RIT” avdrag – Många unga är idag duktiga på datorer och teknik och faktumet är att många äldre knappt har någon kunskap alls om ämnet.Om det blir billigare att få hjälp med datorn som krånglar kommer fler ungdomar kunna jobba vid sidan av studierna.

Det finns många saker att kolla på och fixa till. Låt oss börja i kommunen genom att låta företagarna besöka Breviksskolan 1-3 gånger varje termin. Eleverna får mer kunskap om företagande och kan i längden kanske starta eget företag i Oxelösund eller börja jobba inom något av de företag som finns i kommunen.

Vad tycker du? Vad behöver vi göra inom kommunen för att sänka ungdomsarbetslösheten? Kommentera gärna!

//Dennis Nilsson, Moderata Ungdomsförbundet Oxelösund
Ersättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*