Fler jobb till unga – del 2.

Anledningarna till varför just unga människor är värst drabbade är många. I grunden handlar det om att arbetsmarknadspolitiken utformats utifrån allt annat än vad som lockar unga människor; det är dyrt, krångligt och oflexibelt att anställa.

Alliansregeringen har gjort det billigare sen 2006 att anställa människor. Detta hotas av en eventuell röd kommande regering som kan tänka sig höja arbetsgivaravgiften till siffrorna innan valet 2006. Skulle vi fortsätta sänka arbetsgivaravgiften istället så skulle det bli lättare och mer attraktivare för företag att anställa fler människor.

Dessutom så borde arbetsgivaravgiften vara lägre för ett företag som anställer en ungdom som fortfarande pluggar när denne anställs. Ett företag ser inte lönsamheten i att anställa någon som pluggar. Men med lägre arbetsgivaravgift för Henrik 22 eller Frida 19 som pluggar till Ingenjör eller Lastbilschaufför så skulle fler företag kunna och dessutom våga ”riskera” mer genom att anställa Henrik eller Frida, eller varför inte båda två?

Med lägre kostnader för att anställa och större lönespridning blir det både mer attraktivt och möjligt att anställa framförallt unga som ofta hellre har en fot in på arbetsmarknaden är båda utanför.

Vad är bäst? Att göra det krångligare och dyrare att anställa människor eller att göra det lättare och billigare? Jag röstar för lättare och billigare!

//Dennis Nilsson, Moderata Ungdomsförbundet Oxelösund
Ersättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*