Nej till skolmatstvång!

Svar till Jasmine Lindqvist (12/3) insändare om köttfri dag.

Att diskutera en köttfri dag är en debatt där den logiska förklarningen oftast glöms bort. Att förbjuda kött skulle i stora drag vara sämre än att låta det vara som det är.

Matforskare som gett sig in i debatten säger att en vegetarisk dag i svenska skolor skulle kunna leda till stora kriser i exempelvis lärandet hos eleverna. Det är sällan vegetarisk mat ger den energi man behöver för att klara en lång skoldag. Men man glömmer även bort att i den här debatten ta upp att köttet man idag använder till skolmaten är ”dåligt” kött. Exempelvis ifrån Brasilien eller Argentina. Skulle skolmatsalarna istället bjuda på närproducerat kött så skulle vi kunna slopa användandet av kött ifrån Brasilien och Argentina, som faktiskt tar stryk på naturen, till skillnad mot vad närproducerat kött skulle göra.

En köttfri dag har redan testats i till exempel Östersund där man efter ett tag kunde se att det hela inte gav resultat. Eleverna klagade på äcklig mat under den vegetariska dagen och många går istället till lokala restauranger för att äta. Elever blev trötta och hängiga. Frågan är då, vad är viktigast? Att låta eleverna äta vad dom vill, såkallad valfrihet, eller att införa en köttfri dag och då få se hängiga elever som istället går till en pizzeria och äter under skollunchen.

Att satsa på närproducerat kött och att låta eleverna få veta att vegetarisk mat kan vara god istället för att införa en köttfri dag, det anser jag vara betydligt bättre. Sen är pannkakor absolut gott, men frågan är om inte det skulle bli lite tröttsamt som elev att få pannkakor 15 gånger varje termin…

//Dennis Nilsson, Moderata Ungdomsförbundet Oxelösund
Ersättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*