”Jag vill också välja när jag ska gå upp på morgonen”

Som Dag redan skrivit under detta inlägg så bjöd Moderaterna i Oxelösund igår in till en informationträff/föredrag om seniorboenden och om äldrevård/hemtjänst i privat regi. Enligt mig ett lyckat föredrag.

Efter att ha räknat 4 gånger kunde jag konstantera att vi var 68 kommuninvånare på föredraget. Förutom själva föredraget så var det intressant att lyssna in och se hur alla på plats förhållde sig just till privat hemtjänst/äldrevård och även seniorboende. På min högra sida satt det 3 äldre damer och 1 äldre herre. I början satt dom och tisslade och tasslade om hur dåligt LOV var, men när föredraget började närma sig sitt slut så var det andra ord ifrån deras munnar. Då kom det meningar som ”det visste jag inte”, ”är det så så är det ju bra med lov” och ”jag vill också välja när jag ska gå upp på morgonen”.

I trappan efter att föredraget var över stoppades jag upp av några äldre damer och herrar som inte gick lika fort som jag själv gjorde. Jag fick ta det lite lugnt med andra ord. I trappen sa en dam rakt ut i luften ”tänk att dom röda tror att dom vet vad jag vill ha, nästa val tänker jag rösta på alliansen”. Ett citat jag tycker sammanfattar vad de röda tycker om valfrihet. Du som kund/brukare skall självklart få bestämma vad du vill ha, bara dom får bestämma vilket det enda alternativet du kan välja på är. Ja, om du inte flyttar till Nyköping vill säga…

Jag kan såhär i efterhand konstantera att merparten av alla som igår var på föredraget var för LOV, säkerligen inte alla, men merparten av dom. Och som Dag nämnde i sitt blogginlägg, en av alla som var och lyssnade på föredraget föreslog till och med en kommunal folkomröstning i frågan.

Och för att klargöra saker och ting, det är kommunen som bestämmer vilka krav man ska ha för att få bedriva privat hemtjänst, med andra ord, det är kommunen som bestämmer hur hårda eller lätta kraven på de som tillämpar den privata hemtjänsten/äldreboendet ska vara!

Jag tycker frågan borde aktualiseras även i framtiden. Vet Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vad väljarna vill ha? Och om man är så säkra att man vet det, då borde man ju kunna ha en folkomröstning om detta så vi verkligen får veta vad väljarna vill ha.

Litet tillägg: Idag blev det klart att även Sundsvall får LOV inom hemtjänsten, det från och med den 1 Oktober i år.

//Dennis Nilsson, Moderata Ungdomsförbundet Oxelösund
Ersättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*