Vad är demokrati, Patrik Renfors?

Jag skall vara helt ärlig såhär i början av detta inlägg. Jag missade totalt att det var Kommunfullmäktige igår och kunde därför varken vara på plats eller se det hela på datorn. Förhoppningsvist så läggs det upp i efterhand så även jag kan se det hela. Det får bli skärpning ifrån min sida, speciellt då mitt mål är att komma in i Kommunfullmäktige 2014.

Trots att jag inte var på plats och trots att jag inte vet hur stämningen i debatterna var så kan jag ändå ha synpunkter på hur efterspelet ifrån vissa politiker har varit.

Vänsterpartiets starke man i Oxelösund, Patrik Renfors, använder inga gulliga ord i sin besvikelse över att en minoritetsåterremiss fullbordats under Kommunfullmäktiges gång. På partiets blogg här på SN använder han orden ”respektlöst”, ”okynnesvotering” och ”sorgligt”.
Det finns några saker jag funderar över här, och om Patrik själv läser så får han gärna svara.

1. Respektlöst. Det är ordet han använder för att med en känsla beskriva den votering som gjorde att en minoritet fick en majoritet på fall. Det vill säga en såkallad ”minoritetsåterremis”. För mig är detta demokrati. Att politiker som medborgarna har valt kan säga vad dom tycker, och i detta fall tyckte inte alla politiker samma sak. Men enligt Patrik Renfors så är det alltså ”respektlöst”.

2. Okynnesvotering. Okynnes för mig betyder att man gör något på såkallad ”ren jäkelskap”. Och jag kan lova alla läsare och även Patrik Renfors att så var det absolut inte. Politiken fungerar så att man röstar på det man tror och vet är den bästa lösningen. Och efter att ha både varit med i diskussioner innan Kommunfullmäktige och hört hur tankebanorna gått i ämnet, så handlar det inte om någon ”okynnesvotering”. När man ändå är inne på detta ämne så skulle man kunna ta upp alla fall där Vänsterpartiet ”okynnesvoterat” tvärtemot vad vi i Moderaterna/Alliansen gjort…”bara för att”. Men det är tydligen skillnad på ingredienserna, trots samma recept, om man skall tro Patrik Renfors.

3. Sorgligt. Ja, sorgligt är ordet jag använder mig av för att beskriva den politik Vänsterpartiet för. Det är sorgligt att man inte kan lita på en enda privat företagare. Det är sorgligt att man vill att staten/kommunen skall driva allt som går att driva. Det är sorgligt. Patrik Renfors använder ordet i en helt annan mening. Han använder ordet sorgligt för att berätta att det blivit en minoritetsåterremis, något som tillhör demokratin vi har idag, minoritetsåterremis alltså.

Jag har senaste tiden börjar fundera på vad demokrati egentligen är för Vänsterpartiet och för Patrik Renfors. Vi har nu det blogginlägg mitt blogginlägg härstammar ifrån, där han kritiserar en minoritet för att ha voterat annorlunda jämfört med majoriteten. Och vi har, det jag fortfarande funderar över men ännu inte fått något svar om, fallet där Patrik Renfors på Miljöpartiets SN-blogg den 22 Februari på blogginlägget ”Småskalig vindkraft” skriver följande kommentar:
”Ni i Miljöpartiet fick alldeles nyligen avslag på sin motion om minivindkraftverk i blåsgången vid järntorget. Nu belastar ni en redan tyngd tjänsteförvaltning på kommunkontoren med en ytterligare utredning?”

Jag kommenterade också samma blogginlägg, med en fråga till bloggaren Björn Johansson och en fråga angående Renfors kommentar. Jag fick snabbt svar av Björn, men ännu inget svar ifrån Renfors.
”Menar du, Patrik Renfors, att ett minivindkraftverk vid blåsgången är EXAKT SAMMA SAK som ett minivindkraftverk någon annan stans? Eller menar du att Mp ”borde skämmas” för att dom nyttjar sin fulla rätt att lämna in motioner?”

För mig är det demokrati att som medborgarvald politiker kunna komma med förslag, i detta fall en motion. Sen kan man alltid diskutera innehållet i motionen, absolut, men att disktuera och kritisera att en motion lämnas in, det är för mig helt och hållet bara underligt. Istället för att kritisera att en motion lämnats in, låt oss kritisera eller hylla innehållet i motionen istället. Det är då vi gör demokrati och politik av det hela. Börjar vi diskutera inlämnandet av en motion, då är vi på helt fel och odemokratiska banor. Enligt mig.

Det borde kanske vara dags att börja diskutera demokrati igen. Ett ord många kan och många slänger sig med, frågan är bara; Vet alla vad ordet betyder eller använder man det för att det är ”snyggt”? Jag vet vad ordet betyder, frågan är om Patrik Renfors vet?

Senare tillagt: Låt mig även få känna en viss förtvivlan över hur man kunde ge, speciellt Vård & Omsorgsnämnden, ansvarsfrihet. Går man -13 miljoner mot budgeten så vet åtminstonde inte jag om man borde beviljat ansvarsfrihet.

//Dennis Nilsson, Moderata Ungdomsförbundet Oxelösund
Ersättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*