Oxelösund – kommunen med perfekta läget för företag

Idag kom då beskedet. Oxelösund hamnar på plats 279 av 290 när det gäller företagande. Vi sjunker med andra ord 14 placeringar ifrån tidigare rankning.

För mig är Oxelösund den perfekta kommunen när det gäller läge. På många olika planer. Vi är en liten kommun och borde kunna ha en skola som går alldeles utmärkt, istället får vi se siffror som säger att vi istället är påväg neråt även där. Vi är en skärgårdskommun som borde kunna nyttja detta ännu mer. Ta Trosa som ett sånt exempel, dom kan nyttja sitt läge. Varför skulle inte vi kunna nyttja det mer än vi gör?

Och Oxelösund är en stad som skulle kunna ligga betydligt högre upp när det gäller företagande. Men tyvärr så har vi de senaste åren sjunkit neråt istället för att ha gått uppåt. Vad är det vi gör fel? Varför vill inte företag etablera sig i Oxelösund? Varför rankar de redan existerande företagen oss så lågt som dom gör?

Frågorna är många, men en sak är klar. Vi måste göra något. Det finns väldigt många bra exempel där kommuner bestämt sig för att förändra negativa resultat till positiva. Essunga som låg i botten gällande skola ligger nu i toppen, Västerås som på bara några år lyckades skapa över 1000 nya jobb tack vare ett sammarbete med de lokala företagena. Vi måste vilja förändra för att kunna lyckas. Och vi måste våga tro på att vi kan lyckas. Jag vet att kommunen bjuder in till olika företagarluncher, men frågan är om det räcker?

Jag har kikat lite på hur de kommuner som vunnit ”klätterligan” förbättrar sina resultat. Det vill säga, kommuner som klättrat på rankningen allra mest. Och alla svarar dom nästan samma sak. Entreprenörsandan måste börja växa redan i mellan och högstadiet, kommunikationen mellan företag och bolag, privata som kommunala, måste bli bättre, upphandlingsfrågorna har prioriterats och prioriteras mer.

Även en kommunal skola som Breviksskolan skulle kunna hitta en tydligare profil. Idag upplever jag skolan mer som en ”vi lär ut kunskap, mer gör vi inte” skola. En skola skulle kunna göra så betydligt mycket mer. Väcka intresset för företagande och entreprenörskap, förbättra relationer mellan person och person (och på det sättet även förminska riskerna för mobbning) och låta eleverna ta mer ansvar på ett bra sätt.

Vi kan inte fortsätta göra som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, att skylla på regeringens politik när det är en kommun vi driver kommer man ingen vart med. Andra kommuner kan ju lyckas, röda som blåa, så varför kan inte vi lyckas? Eller jag ställer om frågan, varför vill vi inte lyckas? Och om vi vill lyckas, varför lyckas vi inte?

Tillägg: Jag noterar att SN skriver att vi hamnar på plats 265 i rankningen, den korrekta siffran är 279.

Läs rankningen här:http://www.svensktnaringsliv.se/material/rapporter/ranking-2012_159007.html

//Dennis Nilsson, Moderata Ungdomsförbundet Oxelösund
Ersättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*