100 idéer för fler jobb!

Idag inleder Moderata Ungdomsförbundet sin sommarkampanj. En sommarkampanj som kommer vara i 100 dagar. Temat för årets sommarkampanj är ”100 idéer för fler jobb!”.

Såhär skriver MUF på sin hemsida:
”Vi är övertygade om att det är just genom att fler får vara med och bidra som vi bygger Sverige starkt. Tillsammans kan vi skapa en bättre skola, vård och omsorg och öka människors valfrihet. Men allting tar sin start vid jobben. Att alla unga som vill och kan har ett jobb att gå till är den enskilt viktigaste frågan, så väl nu som i valet 2014. Det handlar om hur vi ser till att fler får chansen på arbetsmarknaden, hur vi får en bättre utbildning så fler får möjligheter och det handlar om hur jobben blir fler.”

Kajsa 19 år har precis slutat gymnasiet. Hon har valt att ta ett friår ifrån studier innan hon tänker söka sig vidare inom skolans värld. Nu tänker hon leta jobb så hon får lön som hon kan använda till de kommande studierna, plus att hon även är sugen på den där resan till USA med sin kompis Elin. Men det är jobbigt. Kajsa hittar inget jobb trots att hon söker flertalet varje dag.

Elin som också är 19 år och även hon slutat gymnasiet precis har ett jobb. Hon hade turen att hennes pappa hade kontakter inom det företag Elin nu fått en tillsvidare anställning inom. Hon har dessutom redan nu planer på att flytta hemifrån. Det är bara en namnteckning på ett kontrakt som i princip saknas. Just nu väntar Elin bara på att Kajsa skall få ett jobb så dom kan boka den där resan till USA dom snackat sig varma om tillsammans i flera månader. Men Kajsa får inget jobb. Inte på hela sommaren och resan till USA stryks ur planerna.

Nu är ovanstående ”berättelse” en påhittad historia, men nästan exakt såhär kan det se ut för många ungdomar som precis slutat gymnasiet.

Därför tycker jag att vår (MUF:s) sommarkampanj med ”100 idéer för fler jobb!” är en supermegaextremt bra och viktig kampanj som kan få fler att få upp ögonen för jobbfrågan inom politiken.

Några av de punkter på MUF:s lista med ”100 idéer för fler jobb!”:
3. Konkurrensutsätt arbetsförmedling.
9. Mer praktik på alla gymnasieprogram.
15. Uppmuntra jobbsökningsmoment på gymnasiet.
22. Tvinga kommuner att konkurrensutsätta sin verksamhet.
42. Underlätta arbetskraftsinvandring.
56. Ungdomsjobbskatteavdrag.
61. Sänkt arbetsgivaravgift för långtidsarbetslösa.
73. Möjlighet att läsa gymnasiet i egen takt.
94. Enklare regler vid anställning.
99. Slopa turordningsreglerna vid uppsägning.

Intresserad av exakt alla 100 punkter på Moderata Ungdomsförbundets lista? Klicka då HÄR så kommer du till den.
(Öppnas i ny flik/ny sida)

Är du dessutom intresserad av att gå med i MUF? Då gör du det genom att klicka HÄR så får du veta mer om hur du gör.
(Öppnas i ny flik/ny sida)

//Dennis Nilsson, Moderata Ungdomsförbundet Oxelösund
Vice Ordförande MUF Nyköping
Ersättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*