Studenten – och framtiden!

Idag tar många studenten. En dag många kommer minnas. De flesta med glädje. Och vissa med ledsamhet. Av olika anledningar. Jag personligen minns bara min student med glädje.

Det är idag 1 år sedan jag stod där och hoppade tillsammans med mina klasskompisar på vårt traktorflak. Vi hade alla tagit studenten ifrån Barn & Fritidsprogrammet på Tessinskolan. Vissa med bra betyg i alla ämnen, andra med mindre bra betyg i vissa ämnen. Jag skall erkänna att jag var en av dom som gick ut gymnasiet med några IG:n på betygspappret. 5 om vi skall vara petnoga. Men jag var och är glad ändå. 2 veckor innan studenten hade jag 8 ”IG-varningar” och att jag som då var skoltrött lyckades plugga upp 3 betyg till ett G gjorde mig lycklig.

Studenten ja. För vissa slutar den hemma hos familjen, för andra slutar den i en buske och för någon annan slutar den hemma hos just någon annan. För mig slutade studenten hemma efter att jag och några klasskompisar varit hemma hos en klasskompis och ”förfestat” som det heter. Dom andra skulle ut på krogen senare på kvällen, medans jag som aldrig gått på krogen och heller aldrig kommer att göra bara var med på ”förfesten”. Vi hade kul. Jag tror det är det viktigaste egentligen, att man har kul på studenten. För många är studenten är jobbig dag. Dom får inte de betyg dom trodde dom skulle få, och redan samma dag planerar dom sin framtid.

Min framtid är planerad först nu. Ett år efter studenten. I höst börjar jag utbilda mig till fritidsledare på Lidingö Folkhögskola. Det har varit en dröm sedan mitten av högstadiet att få jobba som just fritidsledare. Att få jobba med ungdomar när dom är som mest formbara, att få vara den där tredje vuxna länken, att vara den där vuxna personen som varken är ungdomarnas förälder eller lärare. Det är den fritidsledaren jag i framtiden vill vara. Och kommer att vara.

Till slut vill jag bara säga stort grattis till alla studenter som i dagarna är med om en av sina största dagar i livet – Hitintills. Stort grattis och lycka till i framtiden!

//Dennis Nilsson, Moderata Ungdomsförbundet Oxelösund
Vice Ordförande MUF Nyköping
Ersättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*