En bra skolgång kan bidra till minskat missbruk!

En het fråga i Oxelösund just nu är missbruket. Missbruket bland invånarna och missbruket som finns bland många unga. Det många glömmer i dessa stunder är att vi inte kan lägga all fokus på Vård & Omsorgsnämndens delar i denna fråga.

Det krävs mer än en bra missbruksvård och bra information om vad missbruk kan orsaka. Man kommer långt om man har en bra missbruksvård och bra information kring det negativa kring droger och beroende. Men vi behöver förstå att det inte räcker. Vi i Oxelösund måste förstå att skolan har en viktig del i detta att göra.

En bra, trygg och säker skolgång ifrån årskurs 0 till studenten kan få många ungdomar som är påväg att hamna snett att hamna rätt istället. En trygg och säker skolgång, kombinerat med fler aktiviteter för oss unga skulle Oxelösund gynnas utav. Det skrämmer mig när represetanter ifrån majoriteten säger att skolan i Oxelösund fungerar som den gör tack vare att vi är en bruksort och att det är därför exempelvis årskurs 9:orna generellt har sämre betyg än överlag. Jag skulle vilja fråga vad man egentligen menar när man påstår att det är vår bruksortsanda som gör att vi har sämre betyg i skolan? Blir våra elever sämre pågrund av detta? Eller har och är lärarna hårdare i en bruksort? Eller varför skyller majoriteten på att vi är en bruksort?

Dessutom kan det vara dags att diskutera hur vi skall göra med fritidsgården som finns på Koordinaten. Skall vi ha en åldersgräns på 18 år där man som 19 åring inte får komma in? Eller skall vi öka åldersgränsen till 20, eller kanske 22?
Skall fritidsgården stänga klockan 19:00 Måndagar-Torsdagar och klockan 18:00 på Fredagar? Eller borde fritidsgårdens öppetider förlängas till 21:00, kanske 22:00? Kanske till och med 00:00 för de äldsta?
Som blivande fritidsledare (börjar min utbildning i höst) så tror jag en fritidsgård har väldigt stor nytta i kampen mot missbruket bland unga. Men då gäller det också att fritidsgården är aktiv och öppen.

Låter vi Oxelösunds unga få en bra skolgång med trygghet och säkerhet, samtidigt som vi ser till att det finns aktiviteter ”för alla” typer av unga så kan vi kanske inte utplåna missbruket bland unga. Men vi kan minska den. Och det rejält.

//Dennis Nilsson, Moderata Ungdomsförbundet Oxelösund
Vice Ordförande MUF Nyköping
Ersättare Utbildningsnämnden Moderaterna Oxelösund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*