Starka kvinnor i välfärdsföretagen! Men inte i Oxelösund!

Det finns många starka kvinnor i välfärdsföretagen. Men i Oxelösund skyr man inga medel. Där kommer varken välfärdsföretag eller kvinnor in.

Ulrika Östlund, Vårdföretagarnas nya ordförande, lyfter i tidningen Dagens Samhälle fram alla starka kvinnor som verkar i välfärdsföretagen och diskuterar vinst i vård och omsorg.
Om vi privata levererar god kvalitet, kunderna vill köpa våra tjänster och kommuner och landsting väljer att köpa tjänster av oss då måste vi göra något rätt, säger Ulrika Östlund. Det måste också få ge god vinst och vi måste få vara stolta över det vi gör.
Läs mer här:

http://vardforetagarbloggen.almegabloggar.se/files/2014/06/DS-nr-25.pdf

Hälsningar från Din lokala politiker!

Dag Bergentoft

8 thoughts on “Starka kvinnor i välfärdsföretagen! Men inte i Oxelösund!

 1. Fast om två av tre väljare INTE vill ha detta kan ju detta tyda på att Oxelösund ligger rätt i tiden. Spännande med fotboll nu Dag. Här är det ovisst, men inom politiken verkar allt redan ”klart”. Skyll inte på Anette eller mig för vi röstar INTE!

  1. Om, det är är som du säger, varför skulle en tredjedel inte få den möjligjeten?
   Inom politiken finns inget klart.
   Inte i fotbollen heller. Men både inom fotbollen och i politiken är det spännande.
   I Oxelösund kommer det att bli en spännande match till valet den 14 september.

 2. Hej Dag!
  Det är ingen i Oxelösund som har förbjudit privata företag att utföra tjänster som ger vinst, bara de håller sina giriga fingrar borta från den skattefinansierade verksamheten. Om de är tillräckligt efterfrågade bör de kunna överleva av egen kraft utan att belasta skattebetalarna och öka risken för skattehöjningar.

  Fungerar det inte så i marknadsstyrda samhällen att tillgång och efterfrågan ska visa vilka företag som är livskraftiga utan skattesubventioner?

  Om det inom samhällsägd verksamhet uppstår ett överskott finns det säkert andra angelägna behov som det har prutats på. Kanske de anställdas löner eller tätare bemanning? Skattemedel ska gå till avsett ändamål, inte finansiera onödiga mellanhänders profitintresse.

  De som anlitar den skattefinansierade pigan RUT har väl råd att välja mellan såväl offentlig välfärdsverksamhet som helt privat sådan?

  Moderater brukar gärna sänka skatter för höginkomsttagare vilket försvåras om man istället låter pengarna hamna i fickorna hos ett fåtal riskkapitalbolag i fjärran land! Eller, är det personalen som på olika sätt ska få betala vinstuttagen genom ökad utsvettning?

  1. Hans!
   Om ett företag t.ex. utövar hemtjänst i Oxelösund så är det kommunen som sätter priset.
   Likväl för kommunenens verksamhet som för den privata så måste verksamheterna få betalt för de tjänster som utförs.
   Du skriver om subventioner. Vad för subventioner?

   Det är inte priset som företagaren konkurrerar om – det är kvaliten.

   Jag vet att V vill styra folks möjligheter så strikt som möjligt. Men Moderaterna vill peta så lite som möjligt i folks vardag och erbjuda valmöjligheter.

 3. Dag!
  Om kommunen budgeterar pengar utifrån de verkliga kostnaderna för sina välfärdstjänster, vilket naturligtvis inkluderar normala lönekostnader, uppstår det inget utrymme för vinstutdelning till privata aktiebolag. Däremot uppstår behov av extra bidrag från kommunens skattebetalare för att enbart finansiera företag vars enda intresse är vinstutdelning, vilket jag kallar subventioner.

  Jag förutsätter att den kommunala hemtjänsten arbetar utifrån de riktlinjer för kvalitet som Socialstyrelsen beskriver i sin handbok SOSFS 2011:9) och jag har då svårt att se vad privata företag som t.ex. Vardaga (f.d. Carema om någon undrar) får för utrymme att öka kvaliteten i erbjudna tjänster och samtidigt göra en rejäl vinst inom anslagna belopp. Med kvalitet menar jag bl.a. god tillgång till personal som slipper stressa och hoppa över sin lunch för att hinna utföra sitt arbete! Personal med yttrandefrihet utan att bli diskriminerade eller bötfällda för detta.

  Inom Vänsterpartiet skiljer vi på Verklig valfrihet och det surrogat som i Alliansens tappning avser rätten att välja vilket företag som ska skinna skattebetalarna på pengar.

  Det bör väl också påpekas att lagstadgad kontrollapparat skapar onödiga administrativa kostnader för kommuner och landsting och som bekant har det redan åsamkat domstolsväsendet onödiga kostnader i större omfattning.

  Det är intressant att man i prop. 2013/14:118 ”Privata utförare av kommunal verksamhet” inleder med förslag till ändringar i kommunallagen med syftet att öka kontrollen av s.k. privata utförare!

  1. Bästa Hans!
   Nu har du verkligen förnedrat en mängd olika privata företagare. Men jag tror inte att du gör det av illvilja, jag tror att det är av okunskap hur företag fungerar.
   Jag skulle väldigt gärna vilja bjuda in dig till företag som bedriver välfärdsföretag idag. Tror inte att det skulle vara speciellt svårt för att syna företagen. Ett AB har dessutom offentlig redovisning.

   Jag är för valfrihet och starkt emot klåfingriga politiker som ska bestämma över andra.

 4. Dag!
  De företagare som ska känna sig träffade är endast de vars affärsidé är att skapa förmögenheter på skattebetalarnas bekostnad! Sådana företag som beskrivs i utmärkta ”Tiden-rapport” 4/2014 ”Oligarkerna – vinnarna i slaget om välfärden” av Sten Svensson.

  Angående Verklig valfrihet vill jag hänvisa till diskussionen om personalkooperativ.

  Hur företag normalt fungerar saknar intresse i den här diskussionen som bör handla om hur skattefinansierad välfärd ska kunna erbjudas utan onödiga extrakostnader för kommunens skattebetalare.

  Om den förmögna delen av befolkningen kräver moderat ”valfrihet” så anlitar de lämpligtvis (på egen bekostnad)helt privata välfärdsföretag som ett komplement till det samhällsägda!

  Brister i offentlig service ska åtgärdas inom systemet och utgångspunkten måste vara bästa kvalitet för alla berörda, inklusive anställd personal.

  1. Hans!
   Jag är införstådd med din ideologi.
   Men blir väldigt funderas när du inte kan eller inser hur systemet funkar i verkligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*