Vänstern vill tvinga till personalkoperativ!

Vårdföretagarnas kommentar till Vänsterpartiets utspel om privata företag i välfärden
Idag föreslår Vänsterpartiet att det ska bli lättare för personalkooperativ att ta över privata verksamheter inom välfärden. Här kan du läsa en kommentar från Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.

– Personalkooperativ är en bra form för de medarbetare som vill, men att tvinga fram kooperativ är knappast något som berikar mångfalden och gynnar de äldre och vårdtagarna. Det är naivt att tro att personalkooperativ ska kunna ersätta de privata investeringarna i välfärden. Bara de tre största vårdföretagen är beredda att bygga 1 200 äldrebostäder till 2016, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.

– Vänsterpartiet låtsas att mångfald kan åstadkommas utan de 11 000 aktiebolagen som idag står för alternativen. De för både de äldre och väljarna bakom ljuset, säger Håkan Tenelius.

Vänsterpartiet förslår också en miljard kronor för att stärka hemtjänsten.

– Hemtjänsten behöver mer pengar men kommer knappast bli bättre genom en monopolisering. Vill man höja kvaliteten för de äldre är det viktigaste att fokusera på verksamhetsutveckling tillsammans med alla utförare. Att förbjuda väl fungerande verksamheter är knappast något framgångsrecept, säger Håkan Tenelius.

Här är tre förslag från Vårdföretagarna som skulle stärka hela välfärden:

· Se till att valfrihet gäller för alla människor i hela Sverige.

· Öppna och transparanta sätt att mäta och utvärdera kvalitet.

· Säkra en mångfald av arbetsgivare för att stärka alla medarbetare i välfärden.

Hälsningar från Din lokala politiker!

Dag Bergentoft

23 thoughts on “Vänstern vill tvinga till personalkoperativ!

 1. Dag Bergentoft vinklar sitt inlägg utifrån vad de företag som vill ha vinsterna kvar tycker: Det är klart de vill ta ut vinst!

  Vänsterpartiets åsikt är, som jag förstår, att alla är välkomna att arbeta med olika företagsformer inom vård, skola och omsorg. Men bara om de återinvesterar vinsterna i verksamheten. Jag har uppfattat det som att den extra miljarden är till för att verkligen understryka att de tror på personalgruppernas kompetens och skicklighet och vill stimulera dem som vill driva verksamhet.

  Jag instämmer med en stor majoritet av svenska folket: Inga skattepengar ska gå till vinster. Vård, skola och omsorg behöver VARJE skattekrona till verksamheten.

  Vad jag vet så har det alltid funnits möjlighet att välja skola. T. ex. Olika pedagogiska och föräldrastyrda. Det som nu tillkommit är att det blivit en verksamhet där enskilda personer och riskkapitalbolag får möjligheten att tjäna miljonbelopp (personer)eller miljadbelopp (riskkapitalföretagen) på våra skattepengar.
  Nej till vinster i välfärden!
  Benny Åberg, Gnesta

  1. Dag Bergentoft och de intressen vars åsikter han lobbar för -Håkan Tenelius, Vårdföretagarna- får kämpa på med sina ”nya kvastar”. Jag vill inte att de ska få sopa in vinster på våra skattepengar.
   Benny Åberg, Gnesta

  2. Benny!
   Hur många välfärdsbolag har du träffat?
   Om du så önskar så kan jag säkert fixa besök i Nyköping där bl.a. hemtjänsten har fått ett antal olika utförare.
   Företagare som i dag sliter hårt för att hålla så hög kvalite som möjligt. Det är också kommunen som sätter prislappen.
   Men vad jag förstår så missunnar du den enskilde att få göra sitt eget val.

 2. När alliansen tar upp kvinnors inflytande och möjligheter inom vård, omsorg och skola så får vi ett ”ramaskri” : Vänstern är emot jämlikhet och kvinnors möjlighet till arbete. ”Varför är vänstern emot att kvinnor flyttar fram sina positioner?” ”Vill Vänstern ta bort 10000-tals arbeten? Vart ska alla elever som valt privata skolor ta vägen”?
  Då ska vi ju komma ihåg att innan någon kom på att ”släppa loss” vinstintressena i dessa områden så fanns alla dessa kvinnor inom verksamheten. Möjligheterna för alla att utveckla och förbättra verksamheten har funnits och finns inom skolans, vårdens och omsorgens verksamhet. Jag har fått uppfattningen att Vänsterpartiet helt enkelt bara vill att alla dessa kvinnor ska få möjligheten att fortsätta sitt arbete men att det ska ske i verksamheter som återinvesterar vinster i verksamheten. De är rädda om våra skattepengar! Så Håkan Tenelius har alltså fel när han påstår att Vänsterpartiet vill ”tvinga fram” personalkooperativ”. Det är bara skrämselpropaganda från dem som vill fortsätta göra sina vinster. Många av dem betalar inte ens skatt för sina vinster.
  I stället för den privata verksamheten inom dessa områden så tycker jag vi ska satsa på fler heltidstjänster, vidareutbildning även för vård- och omsorgspersonal och satsning på utveckling av verksamheten inom vård, skola och omsorg. Det är personalen inom de verksamheterna som är experter på detta! Inte vinstintresserade riskkapitalbolag.

  Ekonomiska, privata (riskkapitalbolag eller enskilda lycksökare) vinstintressen har inte någon plats inom vård, skola och omsorg. De har sin marknad på andra platser och det tycker jag räcker!
  Nej till vinster på välfärden och med våra skattepengar hälsar Benny Åberg/Gnesta

 3. Det är dags att stoppa dräneringen av våra skattepengar . Våra skattepengar ska gå till mer personal inom skola , vård och äldreomsorg . När privata aktörer kom in flödade pengarna ner i aktieägares fickor , dvs till privat konsumtion . En aktieägare kan lägga pengarna på hög ( typ Joakim von Anka ) och därmed sker inga investeringar . Med samhällelig förvaltning upphör dräneringen av våra skattepengar och kapitalet skattepengar kan användas till det var tänkt för : investeringar och fler i arbete .
  När aktieutdelningar kom in bilden etablerade sig oseriösa bolag , vars huvudsyfte var att maximera vinsten . För att maximera vinsten krävs ständiga omorganisationer i syfte att minska personal. De som får jobba kvar komprimeras med ökade arbetsuppgifter , vilket resulterar i stressjukdomar / psykiska besvär. Betänk också att arbetslöshetssiffrorna ökade i och med privata bolagens entre inom tidigare samhälleliga sektorer.

 4. För att vända på steken / rubriksättning :
  Högern tvingar på oss aktieägare inom skola , vård och äldreomsorg.

  1. Där finns det inget tvång. Hur kan du påstå något dylikt?
   Om en förälder och deras barn väljer en friskola eller kommunal skola så är det deras val.
   Om en äldre person väljer privat eller kommunal hemtjänst så är det dennes val.

   För mig som politiker är det viktigt att göra valmöjligheterna som breda som möjligt.
   Det är sedan kvaliten i verksamhetens som blir helt avgörande vilket val som görs.

   1. Om en majoritet väljare lägger sin valsedel på Vänsterpartiet , så blir det mer av samhälleligt ägande och förvaltning av vård , skola och äldreomsorg och mindre av dränering av våra skattepengar till aktieutdelningar.
    Denna demokratiska inriktning benämner Dag Bergentoft som tvingande . Det är väl ändå att överdriva ett ordval i rubriksättning. Därav föranledde det mig att överdriva med omvänd rubriksättning :
    ” Högern tvingar på oss aktieägare inom skola , vård och äldreomsorg. ”
    Visst , jag överdrev även jag en rubriksättning med ordet tvingar . En majoritet av folket (med sin valsedel ) har låtit högern regera ett x antal år och därmed revolutionerade man ägandet av tidigare samhälleliga grenar. Denna demokratiska process var alltså inte tvingande . Visst överdrev jag min rubriksättning , precis som Bergentoft överdrev sin rubrik .

 5. Tärande aktieutdelningar !
  Att introducera aktieägare bland tidigare samhälleliga grenar som vård , skola och äldreomsorg måste betraktas som tärande initiativ . All vinst ska återcirkulera till skattebetalares budget ( kommunkassa och landstingens kassor ). Att som aktieägare leverera pengar till skatteparadis ger inga jobb i välfärden och inga investeringar .

  1. Gunnar!
   Du skriver tärande aktiutdelning och aktieägare som levererar pengar till skatteparadis.
   Skatt ska betalas i Sverige, anser jag.
   Men verkligheten du beskriver håller jag inte alls med om.
   Vård och omsorg är i huvudsak en småföretagarbransch. 93 % av företagen har förre anställda än 20.
   Hur många tror du håller på med att föra ut pengar från Sverige?
   Det är dessutom mycket positivt att många kvinnor är företagsledare inom Vård- och omsorgsföretag. 54% är kvinnor.

   Nu är det dags att även Oxelösund öppnar upp för fler företag och företagare inom vård- och omsorg.

 6. Dessutom spekulation !
  Med privatiserade vårdföretag ökar spekulation. Starta en vårdcentral – håll igång den ett eller två år – sedan sälj rubbet till högstbjudande . Kan i bästa fall ge en vinst på någon / några miljoner efter att lån avamorterats .
  Köparen som nyligen köpt in vårdcentralen har en tanke / baktanke med inköpet – att sälja när priserna på dessa objekt ökat . Vad finns det för seriositet i köp och säljhysterin ? Ska pengar användas för spekulation ? Och vad händer med priserna som patienter betalar i och med upphausad spekulation ?
  Med samhälleliga vårdinrättningar finns ingen spekulation , eftersom vi stängt grinden till privata aktörer.

  1. Oj oj – så negativt. I Din värld Gunnar finns det inga företag.
   Jag har själv drivit HvB hem, helt skattefinansierat. Jag känner inte alls igen mig i din beskrivning där du drar alla över en och samma kam.
   Men du verkar ha kolla på läget.
   Nu är det väl dags att vi gör gemensamma besök hos privata välfärdsföretag. Dessutom kan du få syna mina årsredovisningar. Oj, vad besviken du kommer att bli. Sedan kan vi syna Oxelösunds kommun med eget HvB hem, syna ekonomi och kvalitet. Hoppas att redovisningarna ligger lika klart som hos privata AB.

   1. Dag Bergentoft! Jag har arbetat på, skolhem, socialtjänsten i Sthlm och i många år som lärare på olika skolor. Min dotter arbetar inom äldrevården och har under våren gjort en enkät –ca 600- deltagare- bland sina arbetskollegor. Sammanställningen av enkäten är delvis en svidande kritik av hur verksamheterna fungerar. De som sköter de äldre har många gånger inte tid att ta ut sina raster (tar en smörgås i trappuppgången innan nästa besök). Det är flera som är så stressade att ”de gråter” innan de går till jobbet på morgonen.
    Jag ”missunnar” inte någon att göra olika val. Tvärtom så anser jag att vi ska använda skattepengarna till just verksamheterna och inte till vinster . De vinster bara riskkapitalbolagen tar ut skulle ge tusentals nya jobb i stället för att hamna i fickan på enskilda !

    1. Benny!
     Det får det att låta som alla privata är dåliga. Så är det ju inte.
     93 % är mindre företag, 20 anställda eller färre.
     Gå gärna in på Nyköpings kommuns hemsida och följ upp den undersökning som genomfördes 2011 inom äldrevården. Då får du en annan bild än den du återger.

     Följ gärna KKIK ( kommuners kvalitet i korthet) och checka av resultatet inom äldrevården i Oxelösund. Det finns mycket att jobba med.
     Eller varför inte följa upp hemtjänsten i kommunen och se till nöjdhet bland personal och sjukskrivningar.

     Det är kommunen som sätter priset till de privata och det man har att konkurrera med är kvaliten.
     Om de privata sköter sig så dåligt så har man heller inget kundunderlag.
     Men om kommunen inte håller kvalitetsmåttet, så finns det inget att välja på än att framföra sina synpunkter och sedan leva med det.

     Jag är för privata alternativ och att folk ska få välja. Det är var och en värd efter ett långt arbetsliv

     1. Jag skriver ju att DET FINNS många olika bra utförare inom vård, skola och omsorg. Det jag tycker är dåligt är att vinsterna d. v. s. våra skattepengar hamnar i privata ”fickor”. Jag vet att det finns många små företag inom verksamheten. De är just bara små. Det är de stora riskkapitalbolagen som dominerar hela branschen.
      Sedan är det ju så Dag att kommunerna begär in offerter och det är uppenbarligen så frestande att ta ett alternativ som är det billigaste. Men då får de räkna med en sämre verksamhet och att de i sämsta fall bara går i konkurs, lägger ner och vältrar över ansvaret på kommunerna.
      Mvh /Benny Åberg

     2. När det gäller LOV så är det kommunerna som sätter priset. Det handlar inte om LOU.
      Alltså återstår kvalitets-kriterierna.

 7. Jag tackar för visat intresse att diskutera varför vi inte vill ha vinster i välfärden. Det blir lite för kort här och därför hänvisar jag till Vänsterpartiets utmärkta Blogg:” Jakten på den försvunna skatten”. Den finns som länk här ovan. Mvh/Benny Åberg, Gnesta.

 8. Replik till Dag Bergentoft : Nej , jag är ingen negativist – i så fall hade jag icke opponerat mig. Företagandet kan också vara i statligt , kommunalt eller när det gäller direkta vårdinsatser Landstinget . Men i moderaters drömvärld existerar endast privat företagande som en typ av existensialismen . Samhälleligt företagande ska ju suddas ut i moderaters tänkande om vad som är företagande. Högerliberalismen är anti till samhälleligt ägande av vissa tjänster och därmed initierar moderater ökad spekulationsverksamhet .

  1. Gunnar!
   Det är ingen drömvärld. Alla verksamheter har behov av konkurrens, på lika villkor.
   Konkurrens gör att alla får stå på tå för att göra sitt bästa.

 9. Det var ju trevligt att Dag vill ha konkurrens på lika villkor. Därmed tycks han vara för kollektivavtal , vilket är grunden för just lika villkor. Visst sätter konkurens igång ökad press på personal , att ständigt ge 110 % och mer därtill . Denna psykiska påfrestning klarar inte all personal. Utbrändhet är starkt kopplat till just konkurensekonomi. Inom skola , vård och äldreomsorg anser vi inom vänstern att denna typ av ekonomi inte passar in . Skolelever och vårdbehövande är inga varor .
  Att nu i efterhand försöka lappa med kvalitetskrav kan ju tyckas vara seriöst , men låt för Guds skull personalen vara med och bestämma om personaltäthet . Därmed förbättras kvaliten !

  1. Det är bra med kollektivavtal men jag tycker inte om tvång.
   Jag fick en besk smak av försök till tvång av kollektivavtal när jag drev restaurangbåt.
   Fick ett erbjudande om kollektivavtal som jag seriöst gick igenom.
   Men det visade sig att jag hade skrivit lika bra avtal som kollektivavtalet samt även bättre inom vissa delar. Därför tackade jag nej.
   Då blev det annat ljud i skällan. Då kom krav på att vi skulle tvingas till kollektivavtal.
   Mitt besked var att de inte skulle komma någon vart med tvång och om jag skulle försättas i blockad så var jag med personal inte förlorare.

   Det är ett stort steg mellan tvång och valfrihet. Jag själv tror på varje individ och att man kan fatta beslut, ibland efter rådgivning.

 10. Om det ska vara konkurrens på lika villkor , så går det inte att idka frivillighet . Tyvärr finns det arbetsgivare som totalt ogillar fackens kollektivavtal och vill få till det med avtal på individnivå – ja tom muntliga avtal. En skarp gräns måste sättas för att företag ska kunna konkurera på lika villkor och att ingen löntagare blir blåst på sin lön. Tvånget att ett företag blir tvingat att skriva på ett kollektivavtal kan också ses/analyseras som ett kvalitetsbegrepp . Det är kvalite som ska vara konkurensens ingrediens och inte lönedumpning ( ej kollektivavtalsanslutna företag ) . Lönedumpningens effekter är detsamma som ökad arbetslöshet , eftersom köpkraften totalt minskar . Kollektivavtal sätter käppar i hjulen vad gäller lönedumpning och de arbetande kan köpa varor och tjänster , vilket ger arbeten.

  1. Du gillar tvång likväl som de flesta till vänster och företag är spöken.
   Tack för att du ville konversera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*