Inte ens de röd/gröna kan trolla med knäna!

imagesGXTJGOKAFas 3 – ett utskällt system!

Alliansregeringen införde Fas 3 – Sysselsättningsfasen, den sista delen i Jobb- och utvecklingsgarantin efter 450 dagar i arbetslöshet. Vet nog ingen reform som varit så utskälld.

Har personligen fått ta emot skäll kring Fas 3.  Det kändes nog både lätt och rätt att skälla på mig som är Moderat.  Nu funkar jag så att ju mer någon skäller på mig – desto mer tid tar jag att lyssna av argumenten.

”Känner mig så jäkla förnedrad att behöva vara i denna fas 3 , hur sjutton har ni M tänkt”. Ska inte ta hela historien men när vi stått i 10 minuter erbjöds jag en stol och efter 20 minuter bjöds jag på kaffe. Efter 30 min var både hon och jag överens om en sak. I hennes fall var det ändå ganska bra pga  bakomliggande bekymmer. När vi skildes åt så kom ändå en sista kommentar: ” Jo, men  jag känner några personer och för dem är inte Fas 3 bra”.

När den röd/gröna regeringen tillträdde så skulle Fas 3 bort. Så mycket som de röd/gröna skällt i opposition så skulle det bort direkt och det snabbt.

När de röd/gröna tillträdde så blev delar av arbetsförmedlingens ledning uppkallade till Arbetsmarknadsdepartementet. Ordern från den politiska ledningen var tydlig. Fas 3 skulle läggas ner senast i november 2015. Arbetsförmedlingens uppgift var att återkomma med en plan över alternativa åtgärder.

Inte helt lätt kom man underfund med. Inte ens de röd/gröna kan trolla med knäna. Nu ska Fas 3 fasas ut sakta och ska var borta till 1 januari 2018.

Jag har förmånen att vara med i Nyköping/Oxelösunds arbetsmarknadsråd. Det beskrivs från arbetsförmedlingen som inte helt bekymmerslöst.

Det kan konstateras att Fas 3 faktiskt varit bra för ganska många personer – en del fall där man inte kan få en anställning med kollektivavtal. För det är regeringens tanke.

I Oxelösund finns det bl.a.  två företag som tar hand om och erbjuder sina tjänster under formen av Fas 3.

Därför kändes det viktigt för mig att prata med dessa två företag idag. Hur fungerar det hos dem och hur ser de på framtiden.   Det ena företaget/ ekonomisk förening lägger ner sin verksamhet och det andra företaget får ta en dag i sänder. ”Vi vet inte hur framtiden ser ut. Vi vet däremot att det inte är så lätt att få en anställning och lön som ska betalas ut till en person som är långt ifrån arbetsmarknaden. Att plugga är inte heller möjligt. Vet inte hur det ska gå”. Så går deras tankar.

I dagens SN tar ledaren upp just avskaffandet av Fas 3. Det skulle vara intressant om SN ville gräva lite mer i hur det funkar i dag hos de förtag som jobbar med personer och Fas 3 och som står långt ifrån arbetsmarknaden. Hur det blir längre fram – för dem som är i stort behov av stöd och hjälp och  för att få dagen att fungera.

Hälsningar från Din lokala politiker!

Dag Bergentoft        Dag.Bergentoft@oxelosund.se 070-567 66 55

image

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*