Mottagningsenheten Ramdalsskolan!

image
Ramdalsskolan Oxelösund

I fredags (19/2) besökte jag, tillsammans med Stefan Johansson ( 2:e vie ordf. utbildningsnämnden), mottagningsenheten på Ramdalsskolan.

Rektor Conny Mindemark mötte upp oss. Läraren Victoria Flores Sanchez tog emot oss i klassrummet.

Vicoria berättar att hon drivit frågan att ta emot nyanlända barn i skolåldern till en separat mottagningsenhet. För att dessa barn, som nyligen kommit till Sverige, skulle få en grundläggande god start i skolan och lära sig/ känna på det svenska språket.

Den här dagen var det 17 barn i gruppen mellan 9-12 år. Ett spansktalande barn och övriga arabisktalande.

Till sin hjälp hade Victoria två medarbetare. En kvinna från Syren, bott i Sverige i 18 månader. Utbildad lärare i hemlandet och hade även arbetat som rektor några år. Ett utmärkt sätt att nyttja kompetensen inom rimlig tid i Sverige.

En man från Syrien praktiserade i klassen. Har också varit i Sverige i 18 månader. Utbildad tandläkare. Han praktiserar för att hela tiden utveckla det svenska språket och att han även kunde göra nytta i skolan. När han praktiserat klart ska han gå vidare att skriva ett prov för att få behörighet att bedriva sin proffession i Sverige. Han har även praktiserat inom Folktandvården. Men säger att det inte är helt lätt att få praktikplats.

Blir imponerad över lektionen som genomförs under ledning av Victoria. Ordning och reda, barn som lyssnar och tar efter på ett bra sätt. Barnen bedöms efterhand och individuellt när det är dags att få plats i vanlig klass.

Blev positivt överraskad hur lektionen bedrevs och hur, förhållandevis, lätt barnen tog emot det svenska språket. Men det kräver förstås en god pedagogik.

Efter besöket gick jag i en egen bubbla och försökte sig mig själv som flykting och elev i ett arabiskttalande land.

Det känns skönt att känna trygghet i det egna landet.

Hälsningar från Dina lokala politker!

Dag Bergentoft

image

stefan Johansson (2:e vie ordf. UN)

image

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*