Regionindelning – ett klokt eller idiotförslag?

Rita karta

Då har regeringens utredare lagt ett förslag om en regionindelning.   Nu ligger förslaget och givetvis ska vi diskutera frågan. Men det finns ett antal frågor som bör besvaras. Jag nämner bara några få:

På vilket sätt blir det bättre för medborgarna? Nyttan måste stå i fokus.

Vad blir konsekvenserna för demokratin? Närhet mellan medborgare och de förtroendevald ser jag som direkt viktigt.

Blir det bättre tillgänglighet till vården?  Eller kan vi genom avtal reglera detta för att vi ska kunna tillgodose den som behöver vård?   Det finns en rad avtal idag som kan utvecklas ännu mer.

Kommer kollektivtrafiken att utvecklas bättre genom förslaget? Det bör utvecklas hur vi reser idag och i framtiden. Främst är det jobben som styr resandet.

Vilka lärdomar tar vi med oss från region Skåne och Västra Götaland? Kan inte direkt se synergieffekterna som så starka.

Jag ser redan nu att det blir svårt att förankra förslaget hos medborgarna. Vad har Oxelösund för gemensamt med Älvdalen?

Hälsningar från Din lokala politiker!

Dag Bergentoft  070-567 66 55

image

 

12 thoughts on “Regionindelning – ett klokt eller idiotförslag?

 1. Hej Dag!

  Här kommer min syn på detta förslag och jag förmodar att vi är rätt så överens i denna fråga.

  Utredare Barbro Holmbergs förslag till ”Storregioner” är ju så pinsamt, som det bara kan bli. Ett katastrofalt dåligt förslag på ALLA sätt.

  Det viktigaste som finns i ett samhälle är att demokratin upprätthålls till ett maximum och att den finns nära medborgarna. Då i deras absoluta närhet. Som den nu gör, i de 21 län vi har.

  Detta med storregioner, är ju för tusan lika illa, som den idiotiska decemberöverenskommelsen som politikerna skapade. Vill svenska socialdemokratiska politiker avdemokratisera Sverige?

  Har NI sossar inte lärt er något av er maktfullkomlighet i den politiska historien och även hur EU-projektet har utvecklats?

  Behåll länen som de är idag och utöka istället arbetet med att förbättra och effektivisera specialist sjukvården över länsgränserna. Låt den processen skötas och avgöras av länsinvånarna tillsammans med länens kommunpolitiker.

  Sossen och civilministern Ardalan Shekarabi bör så snabbt som möjligt slänga eländets-förslaget i papperskorgen.

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

  1. Tack Peter för ditt inlägg. Ibland kan vi tycka lite i samma riktning.
   Det finns många frågor som återstår. Jag får återkomma när vi diskuterat i länet, i kommunerna och partierna hur vi ska hantera regionfrågan.
   Är givetvis mottaglig för tankar och förslag.

 2. Blev det bra i onsdags med det nya fullmäktige? Själv är jag ganska ointresserad av Oxelösunds lokal-politik. Vi har ju inga barn kvar här. Själva hoppas vi på en god äldrevård i Nyköping när vi behöver. Vi planerar att ställa oss i kö där efter 2020. Känns tryggare att åldras i Nyköping. Kom det mer allmänhet? Det har aldrig varit svårare att påverka politiker än idag. Varför?

  1. Förstår att du menar kommunstyrelsen. Det var det första öppna sammanträdet för allmänheten.
   Det var bara press samt revisionens ordförande Agneta Rönn.
   Nästa ks är i april. Du kan gå in på hemsidan och läsa kallelsen en vecka innan. På ärenderubrikerna kan du snabbt se om det kan vara något av intresse.
   När det gäller politiken och påverkan så är det därför jag är ute på torsdagarna för att lyssna av vad folk tycker är bra, det som behöver förändras eller förbättras.
   När det gäller tjänstemän så har jag öppet sagt att de ska lobba politiken med frågor men framför allt fakta.
   Om du tycker att det är svårt idag så fundera över vilka frågor du kör fram och vilken retorik som kan vara smartast.

 3. Tack för svar Dag. Igår pratade jag åter med några sossar. Vi kan aldrig rösta mer på S, det blev glasklart igår. Fast åsikter går ju inte att byta över en natt. Men alliansen är ju inte så mycket sämre än S heller. S:s maktfullkomlighet gör nog att skulle må bra av att stiga åt sidan. Tyvärr går inte det i Oxelösund. Tycker min vän Göran Silfverling hade kloka åsikter i frågan. Vi spar nämligen massor av pengar på detta. Sen mycket trav o bandy sånt gillar Karlsson. Eftersom S nu är tydliga att vi aldrig får en upprättelse så står dom fast vid att ett hånskratt istället för tänder o A-kassa är okey. Det stödjer vi ALDRIG. Nåja alliansen gav ju mig pengar. Vi fixad jobb åt Anette själva. Kommunal-facket smörjer ju helst sitt eget krås. Nu kan jag helt fri tjata om detta även i nästa valrörelse. Sen vilket allians-parti vi skall välja vet vi inte idag. Kul att Peter Skoglund skriver igen. Han är ju duktig o kunnig även om jag inte delar hans åsikter. För mig är vården viktigast. Främst psykvården men även äldrevården. Här borde vi själva få välja den vi släpper in i våra hem, precis som vi får välja tandläkare. Jag har ju god kontakt med Bo och Torsten så där kan jag lägga fram mina planer. Att lägga sig på soffan samtidigt som S avisar oss totalt, känns som att vara solidarisk mot dom inte är lönsamt. Krypande kommer vi aldrig. Det ska S ha klart för sig.

 4. Förstår att jag upplevs som velig. Det tyckte även Pettersson med all rätt. Den enda förklaring jag har är nog sanningen. Har alltid varit sosse. Men efter det som hände Anette o mig gjorde att vi slutade rösta på dom. Soffan hela 90-talet sen olika allianspartier. Men nu när S är så tydliga får jag försöka bli det också. Visst ska man rösta i en demokrati. Och det är ju inte brottsligt att byta parti. Bara S o MP o FP är diskade. SD känns knepigt för vår del. Dom andra kan börja ”jaga våra röster” Kampen för en bättre psykvård har jag inget stöd från något parti. Kanske är det mig det är fel på. Trevlig Helg Dag hälsar farfar Roland.

  1. Velig – det har jag inte sagt. Men retoriken är och förblir viktig – anser jag.
   Trevlig helg farfar

 5. Hör nu att Reinfeldt står fast vid den humana politik han förde. M har helt klart bytt sida. Endast C har kvar Reinfeldts politik. Därmed byter vi ut M-röster mot C-röster i riksdagsvalet. Vilken talar han är Fredrik. Men nu firar vi påsk. GLAD PÅSK!

  1. Tack för ditt inlägg Roland. Det du uttrycker innebär att du anser att M är in-humana.
   Det kan jag absolut inte hålla med om. Du anser att Sverige inte skulle bromsa in flyktingströmmen.
   Då måste du anse att hela Europa gör fel och då röstar du på Centern som tydligen har Europas svar på flyktingströmmen. Märkligt.
   Ett ansvarstagande Sverige och parti jobbar för ett humant flyktingmottagande.

   Glad påsk!

 6. Dag jag VET att 70% tycker som du och endast 30% tycker som jag. Men man rår inte över sina känslor. Ha det bra framöver!

 7. Kan nu trösta dig Dag med att vi två slutar rösta. Vi tror inte på något parti längre. Tyvärr känns det så två år före nästa val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*