En storregion är inte lösningen på våra utmaningar!

Anna och Dag sände ut ett pressmeddelande igår. SN skrev lite kortfattat i dagens SN och där Anna inte fick möjlighet att uttala sig.

”En storregion är inte lösningen på våra utmaningar”
Allt för många frågetecken omgärdar regeringens förslag till ny regionindelning. Hur ser den demokratiska processen ut kring beslutsfattandet och hur ökar en storregion nyttan för medborgarna? Anna af Sillén och Dag Bergentoft, moderata gruppledare i Nyköping och Oxelösund, är starkt kritiska till förslaget.
När regeringens indelningskommitté presenterade sitt förslag på ny karta för Sverige återfanns Sörmland och därmed våra hemkommuner Nyköping och Oxelösund i en storregion tillsammans med fem andra län – den så kallade Svealandsregionen.
Men just kartan är det enda som presenterats, fortfarande saknas belägg för hur den här typen av storregion ska gynna utvecklingen, ekonomin eller medborgarnyttan.
Likaså saknas en tydlig plan för den demokratiska processen kring beslutet om ny regionindelning. Vilken eller vilka folkvalda församlingar får frågan på sina bord?
Med anledning av ovanstående är Nya Moderaterna i Nyköping och Oxelösund starkt kritiska till förslaget.
– Regeringen har presenterat en ny karta men ännu inte lyckats förklara fördelarna med den. På vilket sätt blir detta bättre för Nyköpingsborna? Och varför lägga tid och pengar på nya regioner när krafttag krävs för att skapa jobb, bostäder och en bättre skola, säger Anna af Sillén.

– Att se till de funktionella sambanden är ju naturligt. Det innebär för många att följa ostlänkens förlängning i båda riktningar. Att se svårigheter att dela ett län får inte hindra ett långsiktigt strategiskt beslut. Men likväl vilka förändringar som än görs så krävs svar på olika frågeställningar”, säger Dag Bergentoft.

Anna af Sillen (M)
gruppledare & oppositionsråd, Nyköping
072-733 04 03

Dag Bergentoft (M)
Gruppledare & oppositionsråd, Oxelösund
070-567 66 55

3 thoughts on “En storregion är inte lösningen på våra utmaningar!

 1. ”Storregionerna – ett centralistiskt haveri.”

  Leif V Erixell , författare och demokratidebattör, skriver ett bra och klokt inlägg i Dagens Samhälle.

  Saxar det viktigaste stycket, som politiker och utredare nästan ALLTID glömmer bort

  ”Utredarna har rest runt och träffat politiker men ingenstans hör man talas om att man träffat medborgare eller gjort undersökningar bland dem. Hur ser medborgarna egentligen på detta att hamna under de centralistiska byråkraternas passare och linjal när dessa leker, inte bara med Sveriges geografi, utan även med medborgarnas lokala förankring och identitet när storregionerna skapas? Den frågan anses inte ens värd att ställa.

  Läs hela Leifs inlägg här……..
  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/storregionerna-ett-centralistiskt-haveri-24015

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*