12 miljoner kronor!

http://www.sn.se/nyheter/oxelosund/1.4423819-nytt-lagerboende-pa-ramdalen-for-12-miljoner

Vansinnigt mycket pengar för att bygga nya omklädningsrum, duschar och lägerboende. 

Kommunfullmäktige har beslutat att lägga 1,6 miljoner på ett lägerboende. Det räcker inte på långa vägar. Det förstår de flesta men tydligen inte majoriteten. Oansvarigt anser jag!

Jag har begärt särredovisning av lägerboendet samt hur och vem som ska drifta boendet samt vilka krav som ska ställas.

 

img_2803

Men vad tycker du?

Hälsningar från Din lokala politiker

Dag Bergentoft       Dag.Bergentoft@oxelosund.se 070-5676655

image

62 thoughts on “12 miljoner kronor!

 1. Hej Dag!

  Jag tycker , liksom många andra kommuninvånare, att det är en skandal att tillsynen och skötseln av Ramdalens IP är så bedrövlig.

  Man har de senaste dryga 5 åren, investerat mångmiljon belopp, i en jättefin konstgräsplan och därefter lika fina och dyrbara allvädersbanor för friidrott. Men man har ingen ordentlig skötsel eller tillsyn av dessa dyrbara investeringar, i fast anställd personal.

  Vilket har föranlett att konstgräset har slitits ut runt båda straffområdena alldeles för fort . Det skulle utan problem ha hållit minst tio år om det funnits riktig bemanning på IP.

  Tyvärr så har kommunen ( K&F) själva, ställt till med detta, genom att man inte lät OIK få fortsätta ha skötseln i föreningsdrift, genom det ursprungliga avtalet från 2009.

  Sedan två år, har IP bara haft sporadisk ”akutskötsel”, genom HSB, som då har köpts in av kommunen genom Kustbostäders organisation.

  Det är bara att konstatera att kommunen , genom deras ansvariga Kultur och Fritidsnämnd, så totalt har släppt ansvaret och skötseln av Ramdalens IP, så man bara vill gråta.

  Det är en kapitalförstöring som inte är försvarbar på långa vägar. Ansvariga politiker och tjänstemän borde skämmas.

  Summan 12 miljoner för nya omklädningsbyggnaden med tillhörande lägerboende, kan man naturligtvis ha synpunkter på. Framförallt då det bara blir 4 nya omklädningsrum i detta planerade nybygge. Hur tänkte man här?

  Det finns mycket som behöver ses över, innan detta byggprojekt sätts igång.

  Det enda gemene man nog är överens om idag, är att den gamla omklädningspaviljongen ska jämnas med marken så fort som möjligt.

  Sedan finns ju även frågan om hur lägerboendets drift, kostnad och ansvar ska skötas.

  Att skötseln och driften av Ramdalens IP tas över av Kustbostäder från 1 januari är ju klart , men med hur stor och med vilken bemanning, är ju ännu inte spikat.

  Ramdalens IP fortsätter att vara ett misskött och sorgligt kapitel i kommunens historia.

  Vi får hoppas att det snart upphör och att vi får en fungerande idrottsplats att vara stolta över, med bra skötsel för allmänheten, för våra lokala föreningar och gästande besökare.

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

  1. Tack för Dina viktiga synpunkter.
   När det gäller det utslitna konsgräset så är det verkligen märkligt att det slitits ut så fort.
   Här behöver vi undersöka varför det blivit så. Från OIK har det hörts röster om att kommunen snålat med granulat. Det är isf bedrövligt.
   När det gäller dagens omklädning/dusch är det som du skriver, bara att riva. Men samtidigt kan man nog konstatera att underhållet även här kunde varit bättre.
   När det gäller prislappen och med ett lägerboende som i vissa munnar kallas lägerhotell, måste ifrågasättas om kommunen har råd med detta. Dessutom har kommunfullmäktige avsatt 1,6 mkr. Det kommer naturligtvis inte att räcka. Däremot löpande underhåll är viktigt.
   Kommunens fastigheter har misskötts över tid och faktura efter faktura visar det.
   Bedrövligt!

 2. Jag tror Ramdalens IP förstördes då bandyplan lades ner. Jag har inte besökt denna sen dess. Sen underhåll är vi dåliga på idag och det gäller det mesta. Vi skjuter problemen o kostnader på framtiden. Ska dra ett exempel: Var hos tandläkaren förra veckan. Vi hade inte råd att gå dit 2015. Jag måste gå två gånger om året för att bibehålla god tandhälsa. Det blir inte billigare att avstå. Ramdalen är ju i grunden så fint men som sagt det förstördes när vi skrotade bandyn som var vår huvud sport o gjorde vintern så mysig. Varför?

  1. Fick bandyn dödsstöten p.g.a. att den konstfrysta bandyplanen lades ner? Nedlagda lag brukar vanligtvis bero på att orter sakta kvävs och sedan naturligtvis inte kan mönstra tillräckligt med spelare.
   Det vanliga brukar annars vara att orter kämpar för att få konstfryst eller numera en ishall.
   Lite omvända världen i Oxelösund kanske? Bandyn har jag för mig var Ramdalens flaggskepp.

   1. Bandyn och OIK försökte på olika sätt att stoppa nedläggningen. Tyvärr var det höga kostnader till ett gandka lågt deltagande. Nej, kommunen är inte på nedåtgående men det finns många delar att jobba med.
    Däremot skulle själva lägerboendekostnaden reduceras ordentligt och en mindre konsfrusen skridskobana skulle tillskapas. Tycker jag.

 3. Ursäkta att jag byter ämne! Just nu avgörs regionfrågan i landstinget. Allt annat än ett ja vore en skräll. Men….? Så fick vi svart på vitt i partiledardebatten att DÖ lever. Ingen vill samarbeta med SD. MEN ingen hindrar SD att rösta på den sidan dom tycker bäst om. Tycker inget av detta berör mig speciellt. Landstingen måste bort. Sen TROR jag Alliansen vinner en knapp seger mot dom rödgröna. Men……? En motivering från min sida är att S svikit så många att dom kan hamna under 30%. Fast ska Löfven hålla på o tjata om nazister hela tiden fram till valet blir det tråkigt. Jag vill prata vård, skola o omsorg och jobb å bostäder o en bättre infrastruktur.

 4. Kan detta nej vara för att Södermanland ligger lite ifrån de andra och kanske hellre vill tillhöra Stockholm? Skulle heller inte vara så lätt att ingå med dom kan jag tro.
  De andra landstingen har ju sagt ja. De kanske känner att de har en mer naturlig/geografisk tillhörighet med varandra.

 5. Måste ställa denna fråga Dag. Kan riksdagen o regeringen köra över Sörmland o tvinga oss att gå med redan 2019. I så fall lär politikerföraktet öka rejält. Eller är det så som det borde vara att vi väntar tills 2023 och tar då ställning. Jag förstår inte riktigt men hoppas du gör det.

 6. Sannerligen tvära kast här.
  Bob Dylan har jag diggat sedan tonåren. Stor som låtskrivare och musiker. Men värd Nobelpriset? Nja. Det kommer säkert de lärde att tvista om.
  Mycket för och emot förmodligen.

 7. Hej Dag!

  Bra belysning av den lokala handeln i vackra Oxelösund.
  Då i insändarinlägget, som du har med i dagens SN.

  Det är faktiskt ett ”måste”, att vara mer köptrogna lokalt, än vad oxelösundarna är idag. Är man inte det, så kan man inte heller begära, att det ska finnas ett allsidigt och gott affärsliv i vår egen kommun.

  Sedan vill jag även peka på en oerhört viktig och lokal sak, som en oerhört stor del av vår kommun är i beroende ställning av. Man har ett reportage om det i tidningen dagens Samhälle.

  ” Här är industrikrisens mest sårbara kommuner”

  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/haer-aer-industrikrisens-mest-sarbara-kommuner-28307

  Tittar man i denna intressanta tabell, som Oxelösund toppar överlägset i Sverige, så blir man lite mörkrädd om beroendet.

  http://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/pdfwebbtabellbild.pdf

  Trevlig helg….. från en som mer än gärna handlar i våra lokala affärer.

 8. Även jag har läst din insändare idag Dag. Tror det är mycket svårt att bryta detta. Det är för nära till Nyköping helt enkelt. Där är utbytet mångdubbelt större. Jag varnade för detta när OK lades ner. Finns ingen mack längre där man kan betala med pengar. När den fanns tankade vi där o även handlade mer här. Idag handlar vi det mesta i Nyköping. Vi handlar sen ägg o potatis på landet. Vilken skillnad på kvalité. Men visst vår ICA-affär är nästan lika fin som Maxi i Nyköping. Men nu tvingas vi tanka där o därmed handlar vi mest där också. Sen dyrare varor finns snart inte längre i Oxelösund. Konkurrensen hårdnar om kunderna och nätet lockar många här har jag förstått. Sossarna är väl alltid självgoda och är nöjda med allt. Vi som fällt ner ”norsken” ser verkligheten.

 9. Kanske läge att slå ihop Nyköping och Oxelösund. Jag tror det skulle vara bra för båda. Sen kanske sosse-styret någon gång kunde brytas vilket båda kommunerna skulle må bra av.

 10. Vilket märkligt svar du fick av Hans Hedström. Min togs inte in. Här har alltid S styrt och dom senaste åren ihop med Hans. Landet har nästan alltid styrt av S, så när som 8 år med Reinfeldt. Ändå är allt ”högerns fel” enligt Hans. Han köper medicin på nätet då vårt apotek idag är privat. Han besiktigar bilen i Katrineholm för att alla bilprovningar här är privata. Han har rätt att välja så. V vill inte ha LOV. Vi andra får alltså inte välja själva. Dag vill ju öka den lokala handeln för det fick och du skit. Jag handlar alldeles för mycket i Nyköping ja vet det. Men Dags insändare idag värnar ju om Oxelösund och för det skall du ha beröm Dag. Trevlig Helg mina vänner!

 11. Om oxelösundarna lite vänder sin egen stad ryggen som konsumenter så får man kanske börja med och ta reda på varför dom gör det. Idealism och lokalpatriotism kanske inte kan konkurrera mot bredare prisutbud, storhandlingar med storpack, bredare varuutbud och fler miljö/rättvisevaror m.m.
  Stad utarmar landsbygd, stora köpcentra utarmar stadskärnor och större orter utarmar mindre.
  Jag säger inte alls att det här är en sund och bra utveckling. Tvärtom. Inte minst vad det för med sig gällande biltrafik och avgaser. Men det är en krass verklighet vi lever under med den ordning vi f.n.v. har.
  Vem kan styra/ändra denna utveckling och hur? Vi kanske vill ha utvecklingen/nedläggningen som den är? Vi kanske konsumerar så mycket idag så vi inte orkar bry oss något annat? Ja, vem vet?

  1. Tack Leif för ditt inlägg.
   Säger inte emot dig. Men som affärsmän och kommun måste det till en plan för hur framtiden bör se ut.
   Det viktiga är nu, som jag ser det, att få igång ett samtal hur vi vill att kommunen ska utvecklas, vilken service ska finns, vad är det som är tilldragande för att flytta till kommunen. Det finns många frågor att hantera.

 12. Hej Dag!

  Ser att åter, har ett redan publicerat inlägg från mig, på din blogg; försvunnit. Misstag?

  I den berömde jag ditt inlägg i SN om lokalhandeln och skrev även lite om hur utsatt vackra Oxelösund är, som kommun, då vi ståtar med en sådan stor arbetsgivare som SSAB som största enskilda privata arbetsgivare.

  Länkande även till två länkar på Dagens Samhälle angående det.

  Har du någon förklaring till att inläggen försvinner? Debatten blir lite konstig om inlägg helt plötsligt försvinner , som då redan är publicerade på din M- blogg.

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

  1. Bra att du uppmärksammade borttagandet. Det låg av misstag i skräpposten.
   Blev själv snopen.
   Enda förklaringen som jag har är att fingrarna varit klantiga på den lilla mobilen.

 13. Dag, Peter o Leif o sen jag verkar vara alla som kommenterar på denna blogg. Då är detta den enda blogg som lever idag. Heder åt Dag! Jo i dagens SN träder Anna Sarnes Magnusson fram o berättar varför hon lämnar SD. Tycker det hedrar henne. Jag skulle förmodligen inte kunna vara kvar i något parti. Jag tänker FÖR mycket på dom svaga o sådana människor finns inte plats för längre. TYVÄRR!

  1. Tack för återkoppling Roland.
   ”Du tänker för mycket på dom svaga” skriver du.
   För min del så tänker och jobbar jag för alla.
   Det har äntligen gått upp, förvissso bara för en del, att skapa förutsättningar i skolan både för dem som behöver mycket stöd för de grundläggande kunskaperna, som att skapa förutsättningar för dem som går snabbare fram och stimulera deras behov att lära sig mer.

 14. Nu verkar hela havet storma i inrikespolitiken. Dom rödgröna väljarna vill inte samarbeta med M. Ingen vill samarbeta med SD. Då är vi tillbaka på ruta ett. Antingen får vi en allians-regering eller så sitter dom rödgröna kvar. Alltså råder DÖ igen fast inte på papperet. Men SD lär bli fortsatt vågmästare. Dom kommer att fälla båda blocken vid olika tillfällen. Sen tycker jag SD själva ställt sig i skamvrån nu. NU tror jag dom får högst 15%. Men visst jag kan ha fel och inget är nog hugget i sten. Men att få in en kil i alliansen som S vill kan dom nog välja. Fast Björklund verkar lite S-sugen om läget skulle bli komplicerat. OM det blir komplicerat. Vi får vänta o se…….

 15. Så länge dom andra partierna göder SD så ökar dom. Fast jag kan tycka att dom inte är värda över 15%. Sen att dom svaga väljer SD idag är självmål av 7-klövern. Återigen: Fattigpensionärer psykiskt sjuka. Folk som inte har råd med tandläkaren och inte har råd att hämta sina mediciner. Dessa grupper utnyttjar SD till fullo. SD vill höja A-kassan mer än S åter ett exempel. Missnöjet gror helt enkelt. Varken S eller M verkar förstå detta. Såg att både S o M nådde 25% i senaste Sifo. En bra siffra för M men en katastrof för S. På fjärde plats finner vi C o V med cirka 8%. MP o KD ligger pyrt till och det är självförvållat. MP agerar dörrmatta åt S o har därmed inget existensberättigande. KD rev upp DÖ men agerar idag som att DÖ finns kvar. Trovärdiga? Skulle inte tro det. C o L kan givetvis nå över 10% om man stärker sin sociala profil. V lider av kommunist-spöket och når inte 10%. Visst är det underligt?

    1. Det är en mycket intressant mätning.
     Fick ta del av den och med efterföljande diskussion i Sthlm i fredags med mina M kompisar.

  1. Ärligt talat, så förstår jag mig inte på din analys , Roland.

   Du säger alltså att vi jämnt ska rösta på ”samma” partier som många generationer tillbaks. Om man inte gör det som väljare, så är man missnöjd som väljare, enligt ditt resonerande.

   Inget kan väl vara mer fel.

   Om man som väljare hittar andra och nya partier, så är det väl ett bevis på att demokratin i högsta grad lever. Det är även på det sättet, man skapar bättre förutsättningar för en levande debatt och även förbättrar den politiska arenan kontinuerligt.

   Det gör man definitivt inte genom att ALLTID rösta på socialdemokraterna och moderaterna. Tvärtom. Genom det förfarandet så låter man den levande och demokratiska politiska processen, så sakteliga tyna bort varje valår.

   Missnöjet ökar definitivt inte, medvetenheten bland väljarna ökar istället. Vilket är bra. Det är en milsvid skillnad det, Roland.

   Hälsas från det vackra Oxelösund.

   1. Jag tror tyvärr inte alls att den politiska medvetenheten har ökat hos befolkningen i stort. I stället tror jag tvärtom att mer flyktiga och tillfälliga saker avgör val av parti idag mot tidigare.

    1. Hej Leif!

     Så om Vänsterpartiet ökar med 3 procent i nästa val, så beror det inte på att de nya väljarna är medvetna, om vad de röstar på för parti och politik?

     Om det nu är så, så är detta skrämmande för politiken och demokratin. Jag tror trots allt mer om väljarna än så.

     Jag tror ändå att deras medvetenhet har ökat på bekostnad av gammal lojalitet, till det politiska parti, man ALLTID har röstat på.

     Vi tydligen olika åsikter där , Leif. Vilket bara är bra.

     1. Jag skrev i stort. Och jag tror det skiljer mycket mellan olika grupper i samhället.
      Det är naturligtvis min ovetenskapliga magkänsla. Och det är i så fall förstås inget bra för demokratin.
      Andelen osäkra väljare tycks dock öka med åren och som också bestämmer sig nästan inpå valdagen och kanske enbart utifrån någon slutdebatt.

     2. Annat som kanske stödjer mig är att politiken idag är mycket svårare och mer komplex. Du måste ha helt andra kunskaper/insikter för att kunna ta ställning. Frågan är om dessa och intresset finns i samma utsträckning idag?
      Också ett otydligare och rörigare politiskt landskap kan göra många vilsnare. Ihop med att många säger att det inte finns några ideologier kvar.
      Men som sagt så tror jag det här skiljer sig ganska mycket åt mellan olika grupper människor. Och det är ju heller inte bra för den ”sammanlagda” demokratin.
      Nu låter jag väldigt pessimistisk. Det brukar jag vanligtvis inte vara.
      Får väl hoppas att min magkänsla i alla fall har lite fel.

   2. Jag tycker inte att en levande demokratisk process automatiskt är avgörande av om du håller fast vid ett och samma parti. Det partiet kan ju fortfarande bära och utvecklas/förändras på ett bra sätt.
    En aktiv och levande demokrati beror nog mer på saker såsom intresse, engagemang, tid och möjligheter.

   1. Det är Jans ord. Det kan man ha synpunkter på. Vet inte om Jan har bakomliggande fakta om alla dessa hot han beskriver.

 16. Problemet Peter är nog att vi aldrig lär förstå varandra. Vissa saker jag tar upp är ju bara fakta. Sen röstade jag senast på S när Olof Palme var deras ledare. Mycket har hänt sen dess. Parti-toppar o facktoppar har skott sig själva rejält. Vi röstade inte på hela 90-talet då vi hoppades att S skulle bättre sig. Dom konflikter vi haft med partiet började redan på 80-talet. Men skit o mig o titta hur Sverige blivit uppdelat i fattiga o rika. Att inte andra partier vill samarbeta med SD beror ju mest på invandringen. Trots att dom andra närmat sig SD skiljer det en del i synen på människor. Nu VET jag att många protest röstar på SD. Många av den fattiga tredje-delen gör det. Sen finns många svåra frågor idag även inrikes. Regionfrågan där jag är helt kluven. Jag vill ju ha enbart stat o kommun. Men sex regioner blir ju ändå rätt nära. Vi slipper en massa politiker o byråkrater o lär därmed spara många sköna slantar som vården så väl behöver. Höghastighetståg ? Nja för mig är det viktigare att vi har en bra järnväg över hela landet. Sen olika mätningar går ju upp o ner. Men om inget av dom två andra blocken VILL samarbeta med SD så gäller ju DÖ i praktiken. Men tyvärr vi lär aldrig förstå varandra Peter. Men vi kan vara vänner ändå. Hälsar en granne !

  1. Hej Roland!

   Jag har inga problem med att förstå dig.

   Däremot så håller jag inte med dig i alla dina ”analyser” av det politiska läget i Sverige.
   En del kan jag hålla med dig om, men som sagt inte alla. Så då påtalar jag det, som i detta fall.

   Grunden i många av din analyser är ju att du vill ha ”den gamla” hederliga socialdemokratin tillbaks , för det är ju egentligen ditt parti, som du så ofta skriver.

   Fast så resonerar väldigt många Sverigedemokrater också. De vill egentligen också, ha tillbaks en variant av den gamla socialdemokratin eller för den delen det gamla moderata partiet. Inget konstigt med det tycker jag.

   Nu är ju varken S eller M, så mycket att hålla i handen, nu för tiden, när vi pratar rikspolitik. Medvetna väljare söker då alternativ. Vilket går att hitta. Man behöver för det, då inte klassa alla de, som missnöjesröstare eller för den delen ens proteströstare.

   De har en demokratisk röst som de medvetet hittar alternativ till, när de ”gamla” partiet ” utvecklas på fel sätt. En helt naturlig politisk process.

   Vet att du har bytt parti ett par gånger, Roland. Det får du gärna göra . Men din ” politiska analys” , som jag inte höll med dig i. Utgick inte från ditt eget privata röst agerande, utan från allmänhetens politiska bild i stort. Skillnad.

   Jag har inga problem att förstå dig eller någon annan. Skriv på du. En levande debatt finns inte, om man alltid håller med och debatterar med likasinnade. Det är bra med olikheter och skiftande åsikter. Det gillar demokratin, men tyvärr inte alla politiker.

   Hälsas från det vackra Oxelösund.

   1. ”Nu är ju varken S eller M, så mycket att hålla i handen, nu för tiden, när vi pratar rikspolitik. Medvetna väljare söker då alternativ. Vilket går att hitta. Man behöver för det, då inte klassa alla de, som missnöjesröstare eller för den delen ens proteströstare” skriver PS.
    Vilka är medvetna väljare och andra som då inte är så medvetna blir min fundering? Hur gör du den indelningen och vad utgår du ifrån?
    Missnöjesröstare har alltid funnits och finns även nu. Frågan är hur stor gruppen är idag? Det bästa vore att göra en väljarenkät om det.

    1. Politiken är ganska komplex framför allt när det inte blir tydligare majoriteter som idag.
     Sedan skiljer det väldigt mycket mellan riks- och lokalpolitik.
     Lokalt blir det, om jag uttrycker mig enkelt, mer praktisk politik. Men visst, vi har våra skiljelinjer.

 17. Sen påstår du Peter att jag tycker vi alltid skall rösta på samma parti. Finns det någon som bytt parti så mycket som jag sen vi åter började rösta på 2000-talet? Räknar till minst fem olika partier. Hur många andra har bytt från V till M? Som det känns idag har vi bara två partier att välja mellan. C och V. Allt talar idag för C. Dom var f.ö. mitt näst bästa parti sen jag började rösta på 60-talet. S har ju nästan halverats sen dess. Nya Moderaterna har ju ökat o blivit bättre med åren. Sen gillar inte jag SD som jag ser som ett rasistiskt parti. Här skiljer vi oss åt Peter i vår verklighetsuppfattning. Men inget är hugget i sten utan jag kan ändra mig. 2018 måste man nog bestämma sig. Det närodlade centerpartier lockar helt klart.

 18. Man kan absolut ha synpunkter på Jan liksom på Alice. Två olika ingångar på en samhällsutveckling och ett parti som engagerar. Bra är väl det att det kommer upp på bordet och belyses i många olika sammanhang.
  Ang. Jans ”hotfakta” så tror jag inte han riskerar att återge dessa som påhittade. Det tillhör ju vardagen idag för en del grupper/personer att syssla med sådan verksamhet. Det finns s.a.s. att plocka av.

  1. Så är det ju. Det viktiga i det här att våga förmedla åsikter, att vara öppen för att det finns olika åsikter.

   1. Absolut. Att det finns olika åsikter, kunna framföra dessa på ett civiliserat sätt och utan att bli trakasserad eller hotad. Det sistnämnda menar jag är en väldigt obehaglig och olustig utveckling. Så även odemokratisk.

    1. Kan även tillägga hat, våld, hot om våld och pervers sexsistisk mobbing.
     Detta utövas av personer som är odemokratiska, intoleranta, fega, rädda och förmodligen störda i någon mening.
     Samhället mår inte så bra just nu på många vis.

 19. Peter jag tror inte man kan jämföra S på 60-talet och idag. Jag erkänner gärna att det nog var lättare att vara politiker på 60-talet när alla kurvor pekade uppåt. Facket hånskrattade inte åt oss då för att vi var fattiga. Dom var våra kompisar. Idag går dom armkrok med arbetsgivaren, åtminstone inom posten. Facket o posten var helt eniga om att slå sig ihop med Danmark. Träffade en arbetsledare vid en terminal i Malmö som inte gav fem öre för AM. Trots att posten blivit så dåligt var han o hans fru fortfarande sossar. Gamla vanor? Skulle kunna räkna upp massor av lyx eller högersossar som skott sig själva rejält, men avstår det vet ni redan. Självklart kan aldrig mer ett sånt parti få 45% igen. Folk är inte dumma dom ser utvecklingen med egna ögon. Känns som det är min uppgift att förbättra den psykiska vården. Har fått inbjudan från ETT parti att diskutera dessa frågor. Just nu är all min ork bort. Höstångest! Vi behöver börja bygga nu inte minst i Oxelösund. Är något på gång Dag eller skall vi fortsätta att enbart prata om detta? Varför byggs det inte på Ramdalen? Vår värld står i brand nu. VARFÖR???

 20. Skickade iväg ett mail till min gamle vän Lennart Clarstedt. Men han befinner sig precis som förra året på en jorden runt segling. Tog upp psykiatrin med honom igen. Han tände på mina tankar om detta. Kanske träffas vi och Lotta Back senare. Det är precis som vanligt endast V som vill diskutera dessa frågor. Han ville jag skulle kolla RFHL:s hemsida i Stockholm o läsa sista kongressen dom hade. Sen ville han att jag skulle ha en åsikt. Tar för givet att det var bra. Är tyvärr inte lika bra på datorn son ni andra tre så jag fick inte fram detta. Lennart o jag o även Lotta vill hjälpa fler. Vi tror inte på utanförskap. Problemet är att V aldrig får med sig S på detta. Knepigt! Sen att Lennart kan svar mig inom en kvart från andra sidan jord-klotet övergår mitt förstånd. Idag har gumman handlat på Kvantum. Snart skall vi tanka. Sen köpa god potatis vid Örstig o avsluta med ägg från Stigtomta. Blir då en trevlig rundtur i det vackra Sörmland.

 21. Håll med om att det är märkligt att dom politiska partierna förutom V är så avvisande när det gäller den psykiska ohälsan. I alla andra sjukdomar kräver vi att vården botar så långt det är möjligt. Men ont i själen det struntar man i. Man borde gå in i en dörr och inte släppas ut för än man är frisk. Frisk för mig är arbete o bostad. Jag skulle absolut inte ha dessa mål enligt ”expertisen”. Men det gick o hade landstinget betalat mina tänder hade jag kunnat jobba sex år tills jag fyllt 65. Hur F-kassan tänkte här kan man ju undra. Dom la en miljon på sjukersättning när tandvården hade kostat cirka 100.000. Fast dom har nu svårt att hålla ordning på pengarna. Utom när det gäller LSS här skulle det minsann sparas. När man sen fick skämmas o ställas i skamvrån skylde S på att privata assistens-bolag borde bort. Nu råkar jag veta en del om sådant genom mitt barn-barn. Här har Humana hjälpt honom med flera timmar. Nu får sossarna stå kvar i skamvrån tills detta är löst. Ibland är det löjligt att höra politikers försvar för attacker på dom svaga. Här pratar vi om människor som absolut inte kan föra sin egen talan. Hoppas dödsfallet i Malmö var kulmen.

 22. NU skall jag berätta varför privata assistens-bolag är VIKTIGA. Mitt första barn-barn föddes med autism. När chocken lagt sagt började min dotter o måg att lära sig vad detta innebar för dom. På ett möte vid Blomenhov träffade dom andra med autistiska barn. En familj med då en 11-årig son med autism. Den åldern har vårt barn-barn idag. Ni har rätt till ersättning o assistens sa dom. Efter diverse bråk med kommunen (Nyköping) började timmar räknas. Nu hade dom anlitat det privata bolaget Humana. Tack vare dom gick sen fallet över till FK. Dom hade rätt att anställa folk men valde att gå ner i arbetstid o klara detta själva. Har varit med på några möten med Humana o Kommunen. Oj här fanns kompetens. Humana som jag tror blev årets företagare i Gnesta ifjol. Dag vet säkert detta. Nu får både dottern o mågen lön av Humana. Detta är även pensions-grundade. Skolan i Nyköping (Långsätter) funkar perfekt. Men kommunen o FK är snåla och utan Humana hade dom haft ett helsicke idag. Humana bjuder dom massor av aktiviteter varje år. Gratis dag på Kolmården. Reducerat pris på läger i Skåne och gratis till badhus för minst en förälder m.m. Detta är ett bevis på att privata vård-bolag gör stor nytta, så dom behövs. Juristen sa till mig: Vi jobbar för Vincent. Ingen annan. Det jobbet o den värmen finns inte hos varken kommunen eller Försäkringskassan, som enbart räknar pengar. Kommunen ville veta exakt hur lång tid det tog att göra rent honom i stjärten. Här får vänstern tänka ett varv till med sina vinster i välfärden. Precis som RSMH och RFHL sätter dombrukaren i förarsätet. Skulle dom tjäna någon krona på detta är det helt okey enligt mig. Stat o kommun har INTE deras hjärta. Var så god o skölj!

  1. Vi får hoppas med med hjälp av bl.a. V:s motion att regeringens nuvarande LSS förslag röstas ner. Denna verksamhet är alltför livsviktig och avgörande för många för att gå igenom i nuvarande utformning.
   Däremot kan man försöka hitta en lösning för att få bort de oseriösa aktörer som finns i branschen. De förstör både för seriösa utövare och skattemedel.

 23. Måste även få berätta hur GO Vincent är. Han kräver ingenting för egen del. När vi fick vårt tredje barn-barn i mars en liten flicka var vi spända på hur han skulle reagera på sin nya kusin. Han älskar henne o smeker henne o man ser hur lycklig han är när hon kommer. Ännu har han inte sagt ett ord. Vi hoppas givetvis hans tal skall komma framöver. Kanske är just han vårt favorit barn-barn. Han skrattar alltid åt mig o han är lättroad. Han trivs här o blir glad varje gång han kommer hit. Men som min dotter säger han är ju så GO.

 24. Återigen försöker jag med ett inlägg om psykiatrin. Jag vill se och det verkar idag som jag fått två vänster-partister med mig. Jo jag vill dela upp psykiatrin i tre delar. 1 Öppenvård värd namnet. Skall finnas i alla kommuner. Idag får patienter i Trosa o Gnesta ta sig till Nyköping om dom lyckas få en tid. Inte särskilt öppet, eller hur. Mina tankar är café liknade lokaler dit man bara kommer när man behöver. Öppet alla dagar i veckan och hela dagarna. Några kanske klarar sig med bara samtal. 2 Slutenvård o här behöver dagens slutenvårds-platser fördubblas, minst. Här skall dom flest botas o bli friska. 3 Rehab-hem. Här behövs nog ett i varje kommun. Lotta Back trodde det och hon har nog rätt. Hon liksom Lennart Clarstedt jobbar ju själva inom psykiatrin. I Oxelösund kan jag tänka mig en villa där hela människan tränas upp. Kostnad JA. Men på sikt spar vi både pengar o främst mänskligt lidande. Här måste utanförskapet brytas. Med frisk menar jag: Medicin Fri. Arbete eller studier och egen bostad. Hoppas allians-partierna hänger på detta. Hoppas SN vågar ta in min insändare om detta. Vad det gäller S har jag gett upp hoppet. Trevlig Helg i ruskvädret!

  1. Nu är du väl knasig Roland. Vad då skiter i? Är det för att vi inte säger exakt samma sak som du eller att jag godkänner direkt när du sänder dina tankar?

 25. Okey Dag jag kanske var lite snabb att döma. Men i en tid med ökat lidande så skär samhället ner, jag kan inte förstå detta. Några bilar löser väldigt lite. Det är som att tro att svårt sjuka äldre kan klara sig med bara hemtjänst. Jag vill ju ha en bred debatt om detta. Inget parti i landstinget förutom V vill prata med mig idag. Psyk-ädel 1995 var kanske rätt tänkt, men samhället hade ingen beredskap och därmed ökade lidande o självmorden. Jag har varit mer engagerad tidigare. Men nu verkar vi tillbaka på ruta ett igen. På alla andra områden så utvecklar vi men inte inom denna vård. Elbehandling, bältesläggning o ”lyckopiller” som enda lösning. Detta föder ju utanförskap och är så långt från M:s arbetslinje man kan komma. Dom flesta kan bli friska med rätt hjälp. Men den finns inte idag. Passiva sjukskrivningar kostar bara för samhället. Sen VET jag att det är svårt. Exemplet på folktandvården där alltför många är utbrända borde givetvis lösas av dom själva. Rekomenderar alla att Googla på RFHL Stockholm o klicka fram till psykofarmaka där sägs många kloka ord. Fast på mig verkar varken S eller M vilja ta i frågan. Tråkigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*