106 thoughts on “NEJ till storregioner 2019!

 1. Detta kan man ju bara hålla med om. Bra moderaterna.

  En tydlig och bra skrivelse i frågan om förslaget till storregioner.

  Saknar väl bara en kraftigare markering om att ”närdemokratin” försämras och hänger på en mycket lös tråd i detta förslag. Även om ni i uppropet skriver, att avståndet till politikerna ökar.

  Vi får hoppas på att fler människor, politiker och partier, tar ställning till ett nej i denna fråga.

  Sådana här viktiga beslut som berör människor så indirekt, får man absolut inte bara slussa igenom på detta sätt som man gör .

  Måste vara kopplat med alternativa förslag, diskussion och debatt inför ett ordinarie val.

  Vackra Oxelösund och Sörmland är inga vinnare på detta dåliga förslag. Så NEJ till det, är ett klokt beslut.

 2. Om jag förstått rätt kan regeringen köra över oss och bilda denna region redan 2019. Vi röstade ju för tidigast 2023. Jag är kluven men vill se mer muskler och det har bara staten i fram för allt vårdfrågor. Dom övriga fem länen har ju redan sagt JA. Men ett val i mellan känns mer demokratiskt. Flera av dessa län har en humanare syn på psykiatrin och det borde lära Sörmland en del. Vårt landsting kommer inte jag att sörja. Men vi måste få något som är bättre. Då har vi tid att vänta tills 2023. Vad händer med Länsstyrelsen Dag? Ministern har ju lovat att den får vara kvar. Kan han göra det?

 3. En folkomröstning blir det nog inte. Hur skulle den se ut? I så fall måste väl alla sex länen rösta. Jag tror ändå detta KAN bli bra. Åtminstone bättre än dagens landsting. Hörde Öjan nyss på TV 4. Han sa: Vi har två block som bråkar om 80 kronor mer i månaden. Sen ett SD som kallar sig Sverige-vänner fast dom bara smutskastar vårt land. Vi har det bra sen om rödgrönt eller alliansen styr verkar kvitta. Dom stora frågorna typ skolan o bostadsbyggandet klarar ingendera blocken idag. Då måste vi samarbeta helt enkelt. Sen kan man som jag hänga upp sig på sakfrågor. LSS och psykvården är bedrövligt skött idag. Självklart skall vi inte söka vård i Älvdalen om vi inte befinner oss där. Missnöjet idag finns främst inom S. Detta parti blir aldrig mer vad dom varit. Detta bevisar siffrorna. Jag är kluven, jag vet det. Jag vill att folk skall få välja, helt klart. Men jag vill aldrig spara pengar på dom mest utsatta. För dagen landar jag i C eller V. Båda dom har saker jag gillar, men också saker jag ogillar. Ta regionfrågan där C i Oxelösund säger nej. Men C i landstinget säger ja. Visst med några års fördröjning. Att bygga fler skolor o anställa mer personal är en god början till en bättre skola. Att snacka sig till fler bostäder verkar inte lyckat. Problemet är lika i hela landet. BYGG NU!

 4. Ska dra ett exempel från veckan som gick. Känner ju lite folk vid Vivesta Camping. Träffade en vanlig arbetare som just blivit pensionär. Dag känner nog honom Gunnar ”Domarn” Gustavsson. Ni kan ha spelat fotboll ihop, vad vet jag. Jo han hade nu köpt en ny fin husbil för över miljonen. Jag blev glad att se den, men många blir nog avundsjuka. Så bra kan en arbetar-familj ha det på ålderns höst. Brukar prata en del med Emil Carlsson som jag vet Peter gillar. Han har en fin husvagn och åter igen: Vi har det bra i dagens Sverige. Jag o gumman har det också bra. Jättefin bostad som vi hyr av ett jättebra kommunalt bostads-bolag. Vi har bil o husvagn. Men vi måste vända på varje slant för att behålla detta. Men de är de värt. Det viktigaste för mig i regionfrågan är att vi blir av med nuvarande landsting. Dessa kostar för mycket och ger inte den vård vi behöver längre. Regn o rusk nu. Då myser vi hemma mina vänner!

  1. Folkinitiativet är ett mycket bra initiativ. Avsikten är att Sörmland ska säga ja eller nej till att tillhöra Svealandsregionen.
   Vad Özz Nūjen uttrycker i morgonsoffan är ren och skär vänsterpolitik. Det var meningen att han skulle tillfrågas om sin roll som Rikard den III. Men han nyttjar givetvis chansen att uttrycka sin egen politiska åsikt. Så gjorde han på ett event som jag närvarade på förra hösten.

 5. Jag gillar honom Dag. Han har både humor o värme. Om han är vänster vet jag inte. Inte sosse i alla fall. Fast S är väl inte vänster längre. Det märks väl på deras siffror. Egoister som mest skor sig själva skulle jag vilja säga. Jag gillar även Marika Carlsson. Gillar du henne?

 6. Kanske är jag FÖR mycket vänster för att kunna rösta med alliansen i ytterligare ett val. S är diskat o V känns lite knepigt. Fast jag har ju nästan två år på mig att fundera.

 7. Glädjande besked från Kristdemokraterna.

  KD säger nej till regionförslag.

  Kristdemokraterna vill se en ny regionindelning, men säger nej till regeringens förslag om sex storregioner, som är på remiss.

  ”– Vi ser att sex blir för få, men vi har inte satt ner foten på en exakt siffra, för här behövs ett tydligare och bättre underlag”, säger Emma Henriksson, andre vice ordförande i KD.

 8. Idag säger KD ja till storregioner men nej till sex. Man vill ha fler. Så detta kan bli en riktig långbänk. KD rev upp DÖ. Men man vill INTE samarbeta med SD. Fast KD är väl det parti som ligger närmast att åka ur riksdagen. Ingen verkar förstå vad dom menar längre. Ungefär som det andra partiet som riskerar åka ur. Alltså MP. Kolbiten var deras valstrategi. Vem tror på dom idag? Som sagt bara dagens landsting försvinner så är jag nöjd. Den ständiga frågan består: Vem tar Vem!

  1. Hade varit bra om KD varit lite snabbare i landstingsfullmäktige.
   Nu kom det inte med i huvudrubriken utan bara som ett tillägsyrkande att vänta in 2023. Och inte ett ord om att de ville se en ny regionindelning. Då sitter en KD ledamot från landstinget i Sörmland i dess partistyrelse.

 9. Jag ställde frågan till en person jag känner och är insatt i politik. Hans svar: Jag tror detta havererar”. Kanske är det så. TRÅKIGT!

  1. Ja, man kan tro väldigt mycket.
   Först får vi invänta de partiöverskridande diskussionerna. Efter detta gör regeringen en bedömning om det är möjligt att få igenom regionindelningen i riksdagen. Om bedömningen är att det kan vara möjligt så kommer det att ta beslut framåt våren/sommaren 2017.
   Vi får helt enkelt invänta och se utslaget i främst de första diskussionerna.

 10. Folk verkar vilja ha storregioner men inte hur stora som helst. Folk vill inte ha massinvandring. Folk vill ha valfrihet inom välfärden men inte att pengar skickas till utlandet. Folk vill ha ett bra försvar men inte gå med i Nato. Folk vill vara med i EU. Försöker förstå var folksjälen ligger. Inte lätt att förstå. V körde med sina vinster i välfärden o fick dryga 5 i senaste valet. M körde med ”öppna era hjärtan” o tappade rejält. Har ni andra någon uppfattning vad folk vill? Leif Pettersson är på framsidan men återkommer nog här nästa vecka. Heja Blåvitt!

 11. KD: Tänk om i regionfrågan!

  ”Sedan regeringens utredare presenterade förslaget om att låta dagens 21 landsting och regioner bli sex stycken storregioner har den geografiska gränsdragningen diskuterats livligt.

  Frågan om var gränserna ska gå är naturligtvis inte oviktig. Men än viktigare är uppdragets innehåll. Vilket ansvar ska regionerna ha? Något som utredarna inte ens fick i uppdrag att titta på.

  För att reformen ska bli framgångsrik måste kommunerna dock själva få vara med och bestämma vilken region de vill tillhöra.”

  Läs mer om KD:s synpunkter på Dagens Samhälle.

  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/kd-taenk-om-i-regionfragan-28655?pack=23079

 12. Man kan ju fråga sig varför just sex regioner. Borde inte läns-styrelsen ingå i regionerna? Meningen är väl att vi ska spara pengar o utveckla vården först o främst. Sen tillhör ju Värmland Svealand medans Gävleborg tillhör Norrland. Hela Norrland låter ju inte klokt alls. 21 landsting borde bli 8-10 regioner. Ministerns löfte om att bevara länsstyrelsen verkar ologiskt. Dagens förslag går inte igenom i riksdagen. Så nästa måste bli bättre. 2023 låter rimligt också. Östergötland o Sörmland verkar kluvet och det är naturligt. Men vad säger folk i Värmland. Min mor var från Ekshärad så lite hjärta har jag för Värmland. Örebro o Karlstad avstånd 10 mil har alltid haft gott o nära samarbete. Kanske som vi o Norrköping. Vi får nog göra som fisken: Simma Lugnt!

 13. Läser nu i SN att företagarna i Eskilstuna tycker tvärtom mot våra här nere. Detta är Sörmlands kluvenhet där makten finns i Nyköping medan folket bor i Eskilstuna. Detta är lite som dagens krig, någon bra lösning som kan förena finns inte. Nu skall jag snart besiktiga bilen. Borde gå bra.

 14. Hör nu på TV att dom ”solidariska” sossarna alltså vänstern vill skära ner på dom utvecklings-störda alltså assistens timmar. Den hemska högern i detta fall KD ogillar detta starkt o menar att det drabbar dom allra svagaste. Det där med vänster o höger kan vi glömma. MP lär tycka samma som husse, det gör dom alltid. V tycker som KD men törs dom stå fast vid det? Längtar efter Leif som ofta för V:s talan vad han tycker om detta. Jag är ju politisk vilde som bara följer mitt hjärta. Bilen gick igenom Dag. Den besiktas 2014 förra gången. Klara jag mig tills 2018 nu. Har en tolva. Vet inte vart gränsen går för att besiktiga varje år. Sen polischefen som blev hotad av polismästaren i Västmanland var ett lågvatten-märke. Staten skall ju vara ett föredöme när det gäller yttrandefrihet. Dom har rätt att vända sig till media. Detta blev till en insändare från mig. Minns runt år 2000 när posten skulle sparka för att jag skrev i SN. Förra veckan fick en brevbärare i Stockholm sparken för att värnade om sina postkunder. Vad händer i vårt land Dag?

  1. Det var mycket på en gång. Absolut viktigast i detta är yttrandefriheten.
   Polismästaren: Att vara lojal och när och hur bedöms illojalitet?
   Bilen är en annan frihet:Första kontrollbesiktningen för personbil sker efter tre år, sedan när fordonet är fem år. Därefter ska fordonet besiktas varje år. Sista siffran i registreringsnumret avgör vilka fem månader som är fordonets besiktningsperiod.

 15. Tycker även polisbråket visar på sossarnas maktfullkomlighet. Inte blev det bättre när dom utsåg Dan Eliasson som chef. Men han är ju deras gunstling. Måste kännas i polishjärta som ditt Dag. Kritiken är ju hård i hela landet och även hos deras fack. Klart poliser skall ha rätt som alla oss andra att utrycka oro i media. Har följt detta på TV-Västmanland. Oroligt är väl bara förnamnet. Det går även upp i högsta ledningen. Vi får väl se hur detta slutar. Det skulle förvåna mig stort om Lena Tysk får behålla jobbet.

  1. Inom polisorganisationen måste det till ordning och reda:
   Kapa i ledningsstrulturen vilket ger fler ute på gatan och fler som utreder.
   Ändrade rekryteringskriterier så att fler är är kvar längre och inte som nu – för mönga akademiker.

 16. En sosse har vaknat………….

  En konsekvens av att bilda storregioner är att det skulle leda till färre folkvalda och sämre representativitet.

  ”– Det finns ett stort demokratiskt problem med det. Det innebär att ett stort antal kommuner riskerar att stå utan representanter på den folkvalda nivån”, säger Hans Ekström som sitter i riksdagens konstitutionsutskott för Socialdemokraterna.

 17. Motståndet växer mot storregioner.

  Planerna på nya storregioner möter hårt motstånd och nu mullrar det även i S-leden. Förslaget till ny länsindelning väcker starka känslor på många håll i landet.

  Det är ingen enkel uppgift som väntar civilminister Ardalan Shekarabi (S). Försöken att rita om den svenska kartan och ersätta dagens 21 län med sex nya storregioner möter motstånd runt om i landet.
   
  Kritiken kommer inte bara från de politiska motståndarna, utan även i de egna S-leden finns många som är skeptiska till planerna.

  http://www.di.se/nyheter/motstandet-vaxer-mot-storregioner/

 18. Igår på stan i Nyköping blev jag haffad av Peter Lindvall tidigare fotograf och idag medlem i VFP. Han bad mig skriva på för folkomröstning vilket jag gjorde. Dom skulle köra hårt i Katrineholm som löper risk att bli av med sitt sjukhus vid en stor-region. Personligen är jag helkluven men en folkomröstning kan väl aldrig skada. Då röstar vi i Sörmland ja eller nej om vi vill tillhöra Svealands-regionen. Här verkar helt klart inte sista ordet vara sagt. Sen måste väl detta tas genom riksdagen och det kan bli knepigt. S har inte 45% längre och den dagen DOM förstår det så kanske dom kan skynda långsamt.

 19. Det börjar bli som i USA i vårt land. Dom två stora partierna S o M tappar väljare till SD. I detta läge väljer S att konservera konflikten med mig. precis som 2006 så är det folk som jag som avgör valet. Då gick vi från V till FP. Nu fångar SD alla missnöjda väljare. Men aldrig mig. S får 26% idag. M 23% men SD får 19%. S har således tappat 5% sen valet. M minns jag inte exakt men ni ligger väl plus minus noll antar jag. V har ökat 2%, precis det MP har tappat. C går bra o kan närma sig 10%. Det borde även L kunna nå OM man hittar sin sociala profil igen. AKB:s man David svarade på frågan om han var moderat att han är Sverige-demokrat. Givetvis på humor vilket den mannen har begåvats med rejält. KD hade Sveriges roligaste partiledare fick nu EBT. Där försvann all humor och många väljare. Efter nästa val blir det omöjligt att styra Sverige. Om inte S o M styr ihop eller SD tas in i någon regering. Detta vill ju INGEN. Var så god o skölj!

  1. En mätning av många knappt två år före nästa val. Det kommer nog att hända en hel del under den här tiden. Våren 2018 blir spännande att följa närmare.

 20. Ett hurra för: V, L o KD i frågan om assistens. S o M är inte mycket att hänga i julgranen om man värnar dom svaga. Fast det var ingen oväntat. kul att du är hemma igen Leif. Min insändare idag bemöts som alltid med total tystnad. Jag kommer närmare V för varje dag nu.

  1. Oj oj, kan inte vara lätt och sväva mellan olika partier och inte veta var man ska sätta ner foten.
   Jag kommer om en tid att beskylla de styrande i Oxelösund för skendemokrati.
   Men allt är inte framme ännu.

 21. Helt rätt Dag jag är en tvivlare o sökare. Mitt samhälle tar hand om dom svaga. Däremot har rikedom aldrig stört mig. Ett samhälle är aldrig starkare än sin svagaste länk. Psykiskt sjuka o även andra handikapp är mina hjärtefrågor. Här får jag ALDRIG med mig varken S eller M. Tråkigt tycker jag. Men på valdagen kanske jag bestämt mig när alla frågor vägs samman i en vågskål då märker jag vilken som tippar över till RÄTT sida. Problemet för mig med att rösta på V är att jag då gynnar S vilket jag absolut inte vill. Blir spännande att läsa om ”sken-demokrati”. Nu står ju V helt utanför regeringen. Rollen som dörrmatta har MP tagit. Är nog lite kluven som person då jag både vill ha frihet för individen och att ALLA skall ha det bra. Men det är fler än jag som tvivlar. Därför kan valet sluta hur som helst. Hörde på stan idag att SD vinner nya sympatisörer.

 22. Har haft ett långt telefonsamtal med Maj Karlsson (V) som satt på ett tåg hem till Göteborg. S o M o MP ville skära på assistans timmar. Övriga partier även SD sa nej. C var inte med på omröstningen och var luddiga men hon trodde dom stöttade oss.

 23. Dag jag kanske dömde M för snabbt. Enligt inslag från debatten i TV var ju M rejält kritiska till regeringens agerande. Gör om gör rätt sa M-kvinnan. I så fall är det S o MP mot resten. Dom två borde skämmas efter alla inslag TV haft i veckan om djupt sjuka barn. Det här berör mig djupt. Trevlig Helg Dag!

 24. Den planerade sammanlagningen av länsstyrelser till storregioner skjuts upp ett år.

  Civilminister Ardalan Shekarabi ger kritkerna rätt och säger att mer tid behövs.

  Länsstyrelserna skulle slås ihop redan 2018 och landstingen 2019, om riksdagen fattar beslut om det.

  Men alla berörda länsstyrelser protesterade. Nu senareläggs länsstyrelsesammanslagningen till 1 januari 2019. Om det nu överhuvudtaget blir någon.

  http://www.rostaforsormland.nu/

 25. En ny käftsmäll för dom gamla partierna i USA. Detta lär fortsätta så länge som utanförskapet o fattigdomen växer. Hoppas polletten snart trillar ner hos S o M o även hos LO. Det är främst LO-medlemmar som stöttar SD tex. Återigen: Fattigpensionärer. Bostads o hemlösa. Problem i skolan och inom sjukvården. Vi har nu haft både blå och röda styren och ingen har lyckats. Blir våran Trump Jimmie Åkesson?

  1. Fler unga röstade för Clinton, äldre för Trump. Själv hade jag aldrig kunna tro att Trump skulle vinna. Såg på TV större delen av natten – oerhört spännande.
   Vad speglar detta? Vilken politik ska Donald Trump föra? Vad betyder utrikespolitiken och frihandelsavtalen? För mig finns bara en mängd frågor och inte en tydlig politisk strategi.

 26. Tur att det är långt till nästa val. Jag har aldrig varit mer osäker än jag är idag. Kan sluta med soffan. Samtidigt är det precis det S vill i och med röstar jag så blir det ett alliansparti. Problemet med V är att jag då stödjer S. Hoppas hinna landa tills 2018.

  1. Tror att Herr Karlsson har ett behov att få uttrycka sig med jämna mellanrum. Och det är ju inte fel. Du kan hinna ändra dig flera gånger fram till valet.

 27. Kan berätta om en sak som berört mig. Min grabb är ju lärare på Herrhags-skolan. Dom skulle få ett lärarlyft. Fast Fridolin var snål och detta gällde bara ett fåtal. Är likadant i Oxelösund fick jag höra idag. Detta skapar ju bara missnöje i lärarkåren. Min grabb tänker sluta nu. Han har redan fått ett erbjudande från en friskola med högre lön. Har rört lite i stadshuset i Nyköping idag. Ringde sen regeringskansliet o fick prata med Fridolins sekreterare. Dom blev tagna på sängen helt av detta. Tanken var ju inte att lärare skulle säga upp sig precis. Får se om Gustav ringer mig men jag satte staben i arbete i alla fall. Han som skulle fixa skolan på 100 dar ställer mest till oreda. Det är väl dags snart för en insändare från mig. Bör finnas ett tiotal på lager gissar jag. Dom flesta kommer aldrig in, men ibland dimper något ner men total tystnad som följd. Fast dom kan ju beröra ändå hoppas jag. 2018 bör tempen stiga igen antar jag. Oxelösund är slaskigt i skitigt nu Dag men blir det snö o lite kyla igen är det vackert här. Åtminstone där du bor.

 28. Nu har grabben pratat med rektorn. Hon var gråtfärdig. Nästa vecka tittar han på en ny skola. Denna gång en friskola. Regeringen går nu ut i media o skyller på kommunerna. När det gäller skolan o bostadsbyggandet klarar varken en rödgrön eller en allians-regering att lösa problemen. Detta är två mycket viktiga frågor och KAN göra SD till största parti. Hoppas jag spår fel. Nästa vecka återkommer hösten igen. Trevlig Helg!

 29. Måste berätta att ikväll har någon i ledningen från Nyköpings kommun ringt mig. Berättade om oredan på Herrhags-skolan. Hon hade inte en aning om detta o var tacksam att jag berättade detta. Regerings-kansliet hade ingen aning och inte heller kommunen. Oxelösund har inga pengar att kompensera lärarna med enligt B:B. Men Nyköping ska göra det. Nu har ministern Knutsson gått ut o skyllt allt på kommunerna. Kom o tänka på Hasse o Tage monologen om han som skulle GÅ till Luleå o frågade i Tensta om detta var Luleå. Nej det är över 100 mil dit sa man. Det var det jävligaste: Det hade jag ingen aning om. Nu skall kommunen besöka grabbens skola o försöka stötta rektorn. Rödgrön röra således. God Kväll!

 30. Vinster i välfärden säger S nej till. Samtidigt säger man ja till politikers vinster i välfärden. Läs vårt landsting tex. HYCKLERI! Den lilla människan blir alltid blåst. Gynnar SD. Knepigt!

 31. ”Lärarlönelyftet är en feltänkt katastrof.”

  ”Lärare mår psykiskt dåligt av lärarlönelyftet. Antingen för att
  de inte fått pengar eller för att de på något plan känner skuld för att vara utvalda, skriver rektorn Kristina Bergman Alme.”

  Läs hela debattinlägget.

  http://www.expressen.se/debatt/lararlonelyftet-ar-en-feltankt-katastrof/

  Kan bara tillägga att MP som riksdagsparti, ingående i regeringen, även är en katastrof. Hur kan ett enskilt partis ministrar, tillåtas sprida så mycket ”feltänk”.

  1. Med planekonomi så kan väl alla ha samma lön. Men det är inte min tanke som borgerlig företrädare.Vad är det som händer i landet Sverige? Folk mår dåligt om någon bedöms vara värd en högre lön.
   Det måste väl ändå handla om individens egna tänkande. Här får var och en rannsaka sig. Är det jante som ställer till det?

   1. Läs hela debattinlägget Dag.

    Så förstår du vad det handlar om.
    Det handlar definitivt inte om planekonomi.

    Utan om att rektorerna själva, ska kunna styra hur mycket eller lite, som deras lärarpersonal ska ha i lön.

    Alltså olika löner för olika lärare, beroende på duglighet, kunskap, lämplighet, prestation…o.s.v., utan att det ska styras av ett ”feltänkt” myndighetsstyrt beslut uppifrån.

    Tänk vad många duktiga lärare som aldrig kommer att få del av detta lärarlönelyft. Då pengarna endast räcker till ett fåtal utvalda. Effekten kan bli/blir att duktiga lärare istället byter yrke eller rör på sig till annan utbildningsverksamhet.

    Vilket inte kan vara meningen. Eller?

    Låter rektorerna få pengarna utan att det ska utdelas något särskilt lärarlönelyft. De är nog bäst kunniga över hur de ska fördela pengarna för sin personal på respektive skola.

    1. När det gäller lönelyftet så är det rektorerna som ansvarar för det på resp. skola.
     I grunden är det en bra tanke. Men självklart bör det utvärderas för att få ta del av olika uppfattningarna hur det slår. Nu har olika kommuner hanterat det på olika sätt. I Oxelösund har lämpliga lärare fått tagit del av lyftet men jobbat som tidigare. Andra kan komma till klassrummet för att ta del av hur pedagogiken utförs.
     Bra att du la ut detta på bloggen. Jag ska lyssna av hur diskussionerna går i kommunen.

 32. Nu skryter MP med att det byggts mer än på mycket länge i år. Men om inte folk har råd att hyra dessa lägenheter vad tjänar det då till. Vi klarar högst 6000 om ett par år då min pension sänks. 70-årsstrecket ni vet. Vi får betala MER för en nybyggd tvåa i Nyköping än vad vår femma här kostar. Sen undrar mina gamla kompisar varför vi inte flyttar till Nyköping. Svaret är enkelt Vi har inte råd. Sen trivs vi väldigt bra i Oxelösund. Politiskt får vi samma rödgröna röra i Nyköping så säger som Dag: Jag sitter still i båten.

 33. Planekonomi? Men skillnaderna är för stora i Sverige idag. Vi får ett A o B-lag tex. i boendet. Sossarna är inte ett skvatt bättre än moderaterna när det gäller rättvise frågor. Fast det vill man lura svenska folket att man är. För att inte miss förstås vill jag nämna att SD inte vill ta ut någon skatt på inkomster under 10.000 Det skulle gagna dom fattigaste. Jag kommer aldrig att rösta på SD men dom har även kloka idéer . Den argaste läraren på Herrhags-skolan bor här i Oxelösund. Vi får ett samhälle där längst tunga får mest. Skapar det goda arbetsplatser? Det tror inte jag. Varför växer inte V när S gått så långt åt höger. Jo kommunist-spöket folk vill inte ha kommunism o planekonomi. MEN folk vill ha rättvisa löner o pensioner. Man borde kunna leva på sin inkomst utan att förnedras med att tvingas söka bidrag för att ha råd att bo. Skillnaden mellan S o M är hårfin idag. Grattis SD!

 34. Efter att ha läst vad rektorn som Peter Skoglund länkade till så säger jag PRECIS så som hon skriver är det. Bra länk Peter! Vad har hänt inom inrikespolitiken sen förra valet. S har minskat runt 4-5%. Detta har SD ökat med. M ligger nära valresultatet. V o C har ökat med någon procent. Dessa röster kommer med stor säkerhet från MP och KD. Det är Trump-varning nu! Vi får inte underskatta missnöjet då kan allt hända!

 35. Det är synd om rektorerna Dag. Dom lyder bara order uppifrån. I detta fall från GF. Håller med PS och även jag undrar hur mycket fel MP kan göra. Fridolin brukar ju framhålla att han är lärare. Ändå verkar han inte känna hur om har det. Nu har Nyköping skjutit till två miljoner. Enligt grabben ingenting. Oxelösund har inte skjutit till en krona. Britta o jag är överens i DENNA fråga. Annars är vi sällan överens. Hoppas du ”nystar” lite i dag Dag så vi får fler detaljer om Oxelösund. Gör om gör rätt brukar det heta. I detta fall är skadan redan sked. Hoppas det känns bra att åter vara hemma! SN skrev massor om detta i lördags. Sonen trodde du inte förstod annars hade M förlorat en röst på detta. God Dag!

 36. Det är inte bara sossarna som behöver ”vakna upp” i denna fråga om storregioner.

  Vänsterpartiet och miljöpartiet har verkligen gått vilse i denna fråga. Fast det förvånar inte mig, längre.

  Idag torsdag, träffar civilminister Ardalan Shekarabi (S) övriga partier för nya förhandlingar om en regionreform. Storregionerna hänger nu på en skör tråd, avgörandet är nära.
  En bred blocköverskridande uppgörelse ser just nu omöjlig ut. L och SD har sagt direkt nej, M hoppade av sent i dag onsdag och KD är mycket kritiska. Regeringens hopp är Centerpartiet, men C ställer en rad krav.

  Landstingstoppar tror inte att den nya kartan med storregioner blir verklighet.
  Berörda tror inte längre på en regionreform.

  Regionernas toppolitiker misströstar – och en majoritet vill själva inte ha storregioner, visar Dagens Samhälles enkät.

  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/regionreformen-pa-vaeg-att-spricka-29583

  1. Hur menar du att V har gått vilse i denna fråga Peter S?
   Utveckla det.
   Det jag har kännedom om är att de centralt på partikongressen röstade ja till denna reform. Lokalt i olika landsting/län råder det dock olika meningar i frågan.

 37. Vore anmärkningsvärt om man drev igenom en så här stor fråga med knapp majoritet. Pratade en del med Monica Johansson igår. Hon imponerade på mig genom att tex. vara kritisk till sossarnas sparande inom LSS. Hon sa också att i regionfrågan så fanns en helt annan inställning i Eskilstuna än här nere. Hon menade att i stället för sex landsting o länsstyrelser klarar vi oss med ett. Detta skulle spara pengar sa hon vidare. Nu var det inte ”demokratin måste få kosta”

 38. S verkar gå vilse hela tiden. Nu är detta stoppat. Tills hoppas jag folket är med. Kom nyss hem från en manifestation i Nyköping för flyktingpojkar. Oj vad Kjell Wiklund häckade sossarna. Här kan bara V och C stå rakryggade. Dom andra får ställa sig i skamvrån. Vilken rektor den skolan har. Jag blev rörd till tårar.

 39. En sådan här stor reform som skall vara över tid kräver ett brett blocköverskridande beslut. Det är praxis i svensk politik. Då är det märkligt att S ville minimera frågan till enbart C för att få igenom den. Lite desperat.
  Då var det bra att det gick som det gick.

 40. När det gäller Dags parti så öppnade jag mitt hjärta för er i förra valet till riksdagen. Det går inte längre med er omsvängning. Att C ligger bättre till än V beror på S. Tror ni vet så jag tjatar inte. Idag hotar Erdogan med att öppna sina gränser helt. Hur blir det då skall vi skjuta flyktingar? Jag skräms över utvecklingen o mitt hjärta gråter. Känns väldigt bra att det finns människor som Kjell Wiklund. Han är Sörmlands största humanist helt överlägset. Jag sa till honom igår tar kyrkan hans prästkrage går jag ur direkt. Men det törs nog inte dom. Sen hur en 75-åring orkar övergår mitt förstånd. Själv säger han att han får kraften av Jesus. Så måste det va!!!!

  1. Många är dom radikala präster som ställer upp till försvar för människovärdet och utsatta människor/grupper. Kjell Wiklund, Desmond Tutu, Jesse Jackson, Martin Luther King m.fl. m.fl. Sådana behövs.

 41. Det skall jag berätta för Kjell nästa gång vi ses. Att bli jämförd med Martin Luther King som kanske är den största människa jämte Jesus som levt borde göra honom glad. Kjell är GRYM!

  1. Vilka jämförelser ni kommer med. Martin L….. osv. Intressant! Hade inte tänkt att gå in i någon längre diskussion.
   Men en sak funderar jag på.
   Det är många åsikter om all sköns ting i denna lilla blogg.
   Allmänt:
   Jag agerar, i det lilla, i både stort och smått, offentligt som internt. Jag kan få kritik för vad jag gör och vad jag inte gör och varför. Det är alltid en balansgång vad jag går ut med externt.
   Nu skulle det vara intressant att lyssna av vad ni gör rent praktiskt i samhället förutom att komma med olika inspel på bloggen, göra div. besök på gator och torg, ringa/maila till någon politiker, tjänsteman,landshövding, riksdagsledamot osv.
   Hur går det – får ni ut det ni vill driva eller….. vad är det för er?

   Trevlig helg!
   Dag

   1. Själv jobbar jag politiskt för V på Värmdö. Går på olika möten och är mellan varven med i lite olika praktiska aktiviteter.
    Jobbar också lite som volontär I föreningen Guldkanten där jag var anställd tidigare. En stor föreningen med väldigt många olika aktiviteter tillsammans med och för pensionärer. Bl.a. en stor loppisaffär. Funderar på och engagera mig i Gustavsbergs församling också och hjälpa till med att organisera och dela ut matpaket till de som behöver.

 42. , Jättebra fråga Dag. Jag som du vet finns alltid med i valstugor. Jag nyckel skramlar ofta i Nyköping på lördagar. Jag medverkar i allt på torget där som rör dom svaga. Jag ringer politiker på alla nivåer sen skriver jag insändare och här. Den enda blogg som lever idag. Jag kollar alternativ-media men kommenterar aldrig numera. Jag läser rikstidningar på nätet. Jag har ont om pengar och har därför svårt att vara generös. Men det händer att jag lägger en tia i någon kopp. Skriver SN om tex. vanvård inom psykiatrin reagerar jag starkt. Kontaktar politiker som bär ansvar och besöker min kontakt på psyk-kliniken. Tror jag påverkar här. Besöker Fontänhuset några gånger om året. Vet att föreståndaren är nöjd med både rött o blått styre i Nyköping. Kontaktade Göran Hägglund via brev när han var socialminister. Bla såg jag till att Fontänhuset fick en halv miljon dom inte skulle fått för att dom var en privat rörelse. Jag tackar Hägglund o alliansen för mina tänder. Han och Bengt Westerberg som socialministrar blev mina vänner genom brev. Tyvärr har jag inte träffat Bengt. Kommer hit måste jag göra det. Jag har vikt ut mig i riksmedier ang. min sjukdom. Då fick jag brev o telefonsamtal från hela Sverige. Jag medverkade till att en postchef som gjorde personalen sjuka fick sparken. Har haft mail-kontakt med Sveriges bästa psykläkare Mårten Gerle. Har besökt RSMH över hela Sverige. Detta var vad jag kom på just nu. Men några pengar har jag aldrig bidragit med. Ringer journalister o skriver brev. Berömde Janne Josefsson, Sveriges bästa journalist i ett brev. Han ringde mig o tackade. Jag gissar att Leif gjort mer konkreta saker men det får han svara på själv. Önskar även dig Dag en riktig Trevlig Helg!

 43. Tack Leif. Fast jag vet inte faktiskt. MEN när något dyker upp som jag tror mig kunna påverka ger jag järnet. Senast om flyktingpojkarna på Gripen-skolan. Verkar som min insändare igår tog. Så mycket beröm har jag aldrig tidigare fått av något jag skrivit. Bland S-kvinnor vill dom ha mig med i partiet och domhyllade mig. Men några S-gubbar ville knappt hälsa på mig. Hur kunde jag jämföra S med M o SD verkade dom tänka. Detta kom rakt från mitt hjärta o då kan jag inte krusa självgoda sossar. Nu kommer S aldrig att ge oss upprättelse. Men efter nästa val när dom fått 25% kanske dom blir talbara igen. Men det jag blir glad att se att både C o V ökar nu. MP undrar jag om dom själva vet vad dom tycker idag. M ändrade sig mot Reinfelds linje och då är dom inget för mig. Men hoppas M tänker om. För SD vill ju ingen samarbeta med. DÖ lever fast det inte finns på papper idag. Nästa gång OM Löfven vinner igen måste han ta in V. För MP lär inte vara till någon större nytta framöver. Hoppas Annie Lööf kan prata AKB tillrätta. Klart vi har plats. Låt bara hjärtat va med! God kväll Leif o Dag!

 44. Nu triggade du igång mig Leif. Vill påminna om några slagord inför förra valet. MP: kolet skall stanna i marken. S: vi bygger inga murar utan broar. M: Öppna era hjärtan. Fredrik var den störste statsman vi kanske någonsin haft. Det är väl Palme o Erlander som man kan jämföra med. Han avgick vid valförlusten. Han stod för sin linje o gör så än idag. MEN till skillnad från Göran Persson lägger han sig inte i dagens politik.

  1. Måste nämna ang. Göran P.
   Såg att han arvoderar 145.000 kr för att föreläsa i 45 min.
   Han kanske behöver pengar till Torp.
   Fredrik R. framstår ju nästan som en radikal humanist idag. Det vill inte säga lite om utvecklingen i landet Sverige.

   1. Marknaden avgör. Och det finns tudligen ett intresse att lyssna på Göran.
    Jag är mer intresserad hur stort arvode som han kvitterar ut från staten varje månad som f.d. statsminister.

    1. Han hade arvoderat denna summa även vid få åhörare. Dessa betalar bara en liten del av denna summa. Resten är ett avtal mellan beställaren och GP.
     Och bara för att man benämner det marknaden så har ju även den en gräns för vad som är rimligt, skäligt och sunt. Man måste få reagera. Vem påtalar och vad ändrar sig annars?
     Var kommer resten av pengarna ifrån i detta fall? Kanske rentav via samhälleliga subventioner? Och som kanske skulle ha kunna gå till något vettigare? Beställarens och GP:s moral och värderingar bestämmer förstås detta. Någon måste prissätta och det är inte en abstrakt fladdrande marknad. Min fru föreläser mycket och gör då upp ett pris med beställaren.
     Gällande GP:s arvode som fd statsminister så är det reglerat liksom för Fredrik R och måste vara offentligt som går att ta reda på.

     1. Det ligger mycket i det du beskriver.
      Jag är inte imponerad av att hämta ut politikerpensionen som sker idag. Även om det skett förändringar till det bättre.

 45. Raset för S började 2006. Sen har man tappat i alla val. Men svansföringen är fortsatt hög. ” Vi står för solidaritet o rättvisa”. Jag märker ingen större skillnad vem som styr. Men jag har alliansen att tacka för mina tänder. Det fick jag aldrig när S styrde. Men tänderna spelar väl ingen roll säger sossar. Den dagen dom själva blir utan förstår dom. Att jag kräver 50.000 av landstinget beror på att jag vill bli utlöst från alliansen. Men se det vill inte S. Min mailkontakt med Monica Johansson dog direkt när jag ställde detta krav. Nu är vi som tur är inte beroende av S längre. Dom är envisa och jag dubbelt upp. Inte landstinget där får VFP våra röster. I övrigt talar allt för alliansen och centern. Men hur slutar valet? SD växer helt klart o blir vinnaren. DÖ verkar leva o det hedrar alliansen. Göran Person fyller 68 år i februari. Men förstår att han har mer än en fattigpensionär. Men kan han ha statsminister-pension än? Han svälter i alla fall inte. Dom har blivit nya S. Vem förstår: Inte du inte jag som Lisa Ekdahl sjöng.

 46. Det är pinsamt att höra Åsa Regnér idag. Hon borde bara rent ut säga förlåt jag hade fel angående LSS. Sen ditt M Dag. Dra tillbaka förslaget om ny stupstock efter tre månader. Stupstocken var nog EN anledning till att ni förlorade valet. Idag göder S o M SD. Jag får lätt med mig en Sverige-demokrat att visa hur psykiatrin funkar i Nyköping. En har erbjudit sig. Men får aldrig med mig en sosse eller moderat. Knepigt! Psykiatrin behöver rehabhem. Nu börjar verkligheten komma ifatt. TV 4 hade en bred debatt om detta igår. Forskningen går nu i ”min riktning”. Nu skall jag göra Leif glad. Under min tid på psyket hade jag ofta kontakt med polisen. Dom blev mina vänner helt enkelt. Två poliser betydde mycket för mig. Leifs pappa Eilert Pettersson och den alltid glade o trevlige Birger Johansson. Gissar att Dag kände båda. När jag gick in till polis-stationen fick jag alltid prata med Birger. Efter en stund frågade han om jag orkade gå till psyket eller ville åka polisbil. Jag valde ofta det senare. Minns en storväxt ung polis som gav mig stöd. ” Du skall väl komma därifrån en dag Roland”. Så säg inte att det inte finns hjärta inom poliskåren.

 47. Pappas namn är Ellert Roland. Birger kommer jag mycket väl ihåg. Polisen då hade mycket mindre att stå i och hade då nog också mer tid att bry sig /ta del i på ett annat sätt än idag tror jag. Kanske hade en lite annan mentalitet också.

   1. Du vet naturligtvis det här bättre än jag Dag. Utredningsläget är oroande. Man kanske bl.a ska anställa fler civila. Både som utreder och som tar hand om det administrativa. På pappas tid sköttes kontorssidan helt av civilanställda. Eliasson hänger nog löst till.

 48. Lyssnade på en debatt mellan näringsminister Mikael Damberg och Jessica Rosenkrants (M). Den sista imponerade mest på mig. S vill ha kvotering i bolags-styrelser, fast inte i LO där enbart män sitter på dom högsta posterna. Jessica nämnde ordet Hyckleri och jag måste instämma. Kompetens inte kön skall styra. Är konstigt om inga kompetenta kvinnor skulle finnas att tillgå i LO:s styrelser. Som den gode Steffo Törnkvist i TV 4. Den enda politiker som lever som han lär är Kent Ekeroth, honom kan man lita på han leverera alltid. Visst ironiskt men ändå.

  1. LO är definitivt inga föregångare på det här området. Kunskap före kön. Ja. Men samtidigt finns det/har det funnits en hel rad kvinnor som inte har kommit fram trots likvärdig kompetens som männen. Det tål att lösas.

 49. Utan att vara kunnig i polisfrågor så undrar jag om man inte har fel ledning idag. Dag Eliasson är inte rätt man att leda polisen. Facket kritiserar ju hela tiden. S brukar lyssna på facket men inte denna gång. Ber om ursäkt Leif för felstavningen på din pappas namn. Tänkte kanske på hjälten från Moskva 1954. Eilert ”Garvis” Määtä. Kanske ditt nästa blogginlägg Dag? Polisen bör granskas mer och dom kostar ju skattekronor. Vad är felet Dag? Vilka enkla frågor jag har.

  1. Dan Eliasson kommer snart att bytas ut, finns ingen annan utväg. Frågan är vem som kommer att utses av regeringen. Det blir spännande. Kan nog bli en kvinna vid rodret.

 50. Ja det hoppas vi Dag. Tänk att jag aldrig kan hålla ordning på namn. Visst heter han Dan. Drog mig till minnes en gammal kollega som alltid kallade Söderström för Söderlund. Vi tjatade på honom men gav upp. Vi började alla kalla honom Söderlund. Nyss skrev jag en insändare om psykiatrin. En vädjan till landstinget att bjuda in professor Peter Götse till föreläsning. Tror inte han tar samma pengar som Göran Persson. Fast han är dubbelt så klok. OM SN törs ta in den hoppas jag på Magnus Leivik. Han är ju kompis med Lennart Clarstedt. Dom två kan nog tillsammans o vill dom ha min hjälp så ställer jag upp. Går vi professorns linje så får vi Sveriges bästa sjukvård inom psykiatrin. Han har många studier i USA bakom sig så han vet vad det handlar om. Detta är min julklapp till vårt landsting o alla här som har ont i magen idag. Jag har hört honom på datorn och på TV 4. Honom snackar man inte omkull. Vore kul om landstinget vågar gå före och bli ett före döme i Sverige. Tyvärr är LC inte hemma utan vi får vänta till maj. Att han kommer kan jag garantera. Han var i Stockholm o lyssnade första gången han var här. Folk kom inte in pga. platsbrist. I förra veckan hyrde man ABF-lokalen på Sveavägen, men jag vet inte hur mycket folk som var då. Tänkte informera dig först Dag. OM denna insändare kommer in o landstinget lyder mitt råd. Då kan resan BÖRJA!

 51. Hans efternamn stavade jag givetvis fel Gotzche med streck över oet. Han är dansk. Jag googlade och detta var det starkaste jag läst. Persson spelar i korpen gentemot honom. Motsvarighet i Sverige kan vara professor Yngve Gustavsson. Han är redan världsberömd. När är vi mogna att lyssna på honom? Jag bara njuter för jag VET att han har rätt. SPÄNNANDE!

 52. Psykofarmaka skapar sjukpensionärer skriver han. Konstigt tycker jag sagt detta förr. 500.000 tar det livet av skriver han. Jag känner ett tiotal. Läkemedelsindustrin o psykiatrin är värre än maffian. Yngve Gustavsson har ju pekat på att psykofarmaka inte hjälper åldringar. Tvärtom säger han. Nu är snöbollen i rullning o du blev först av alla politiker att få budskapet. Googla på karln själv jag kan inte återge allt. Sen är jag för dålig på engelska. Ni som vill o törs KOLLA!

 53. Skulle vi lyda professorns råd kunde vi åter börja sänka skatter. Då kan vi börja med inkomster under 10.000 som borde vara helt skattebefriat. Sen nerifrån och upp. Gränsen vet jag inte. Dom stora besparingarna görs givetvis på landstingens medicin-kostnad. Borde vara miljarder över hela landet. Idag har YG gått ut med samma sak inom äldrevården. Nya sköna slantar som kan gå till dom med låga inkomster. Då ökar deras köpkraft. Sen alla dessa onödiga sjukpensioner som S brukar använda för att frisera arbetslöshets statistiken. Att folk blir friskare är väl bara en bonus. Sen är frågan om Sörmland törs vara först ut. Tyvärr tror jag inte det. PG är mycket aktad redan i Sverige. Experter håller med honom fast få i allt. Slänga pengar på skit NEJ TACK!

 54. SCB-mätningen? M minskar? V o C ökar! SD ökar mest? Jag vet att det är långt till nästa val men allt talar väl för att S sitter kvar givetvis med stöd av V. M och SD får ingen majoritet. Då spricker dessutom alliansen. Kan inte vara roligt att vara moderat idag!

  1. Jag tycker att det är lika bra att vara Moderat idag som igår ellet när jag gick med i partiet.
   Sedan håller jag inte alltid med vad M tänker nationellt. Men det hör till och konstigt vore annars.
   Sedan är ju inte jag den som byter åsikt med kappvinden. Då är det dags att bryta upp.

 55. Där är vi överens Dag. Man skall stå för sina åsikter även om det blåser motvind ibland. Nu skall jag göra dig glad. Vi var inne i Nyköping en runda nyss. Träffade en kär gammal kollega som jag inte sett på länge. Han hade sålt sitt hus i Rosenkälla men köpt ett nytt i Oxelösund. Han är din nya granne. Honom kan du jogga med tex. Han är nog inte så politiskt intresserad. Men är en toppen-kille. Så grattis Dag!

 56. Kan glädja Leif med att berätta att jag, Anette o Bamse kom nyss hem från Gnesta o manifestationen där. Fint och stämningsfullt. Sen ett mycket fint tal av en kvinna som hette Barbara. Väl hemma köpte vi en pizza i Frösäng. Stans godaste bara så du vet Dag.

 57. Hoppas det var bra nyckelskramling idag Roland. Var det er nazisterna var framme och provocerade? Dom gör sina tillslag i Nyköping mellan varven. Kanske känner att dom har lite anhängare där. Oroväckande.

 58. Jodå det var cirka 8-10 personer som skramlade idag. Visst kändes det obehagligt när lika många från Nordfront intog torget. Här stod kyrkan i ena änden av torget och senare hade vi en fin manifestation för LSS. Så dom kände sig nog inte särskilt välkomna. Men i ärlighetens namn skall sägas att dom gjorde inget illa och enligt dom 6-7 poliser som kom gjorde dom inget brottsligt. Dom delade ut flygblad men var fredliga. Jag var ju inte med den gången när det var rejält hett. Tråkigt tycker jag då vi alla bara vill andra människor VÄL. Vi skramlar ju för ALLAS lika värde samtidigt som vi värnar våra handikappade kamrater. Men kallt var det men det uppvägdes av alla varma människor. Jag tror du kan vara lugn Leif angående Nyköpings-borna. Dessa människor var inte från stan sa man till mig. I Nyköping precis som i Oxelösund står vi upp för allas lika värde. God Kväll alla som läser detta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*