Untitled

img_2883

http://www.allabarnicentrum.se/forskning/

http://www.allabarnicentrum.se/forskning/

Under gårdagens kommunfullmäktige debatterades Moderaternas motion om föräldrarutbildning. Svaret från majoriteten var ganska bra besvarad.
Moderaterna hade dock föreslaget just ABC utbildning.
Varför då? Jo, utbildningen har Karolinska institutet forskningsresultat kring. Dessutom vänder sig utbildningen till alla föräldrar.

Alla statsdelsnämnder i Stockholm samt många andra kommuner, te.x. Nyköping och Trosa erbjuder dessa utbildningar med gott resultat.
Moderaterna begärde återremiss för att bl.a. undersöka mer kring den utbildningen men även andra, som sträcker sig till alla föräldrar och med evidens.

Stort tack till ledamöter i kommunfullmäktige  så att Moderaterna fick tillräckligt stöd för en mimoritets återremiss.

Hälsningar från Din lokala politiker!

Dag Bergentoft           Dag.Bergentoft@pxelosund.se 070-5676655

image

 

 

 

 

 

143 thoughts on “Untitled

 1. Det verkar att vara en ”utbildning” som kan ge positiva kunskaper mellan föräldrar och barn.
  Viktigt är att också på ett bra sätt presentera och nå de grupper som kanske bäst behöver ta del av en sådan här sak.

 2. Ett intressant inlägg, som i högsta grad kommer påverka framtidens skola.

  En moderat som ”skäms”.

  ”Humaniteten i den svenska migrationspolitiken har brutit samman. Den kris vi just nu ser är en följd av händelser bortom vår kontroll – krig, terrorism och sönderfallande stater.

  Men ansvaret för att situationen blev så allvarlig i Sverige är vårt eget. Flera regeringar, inte minst den som jag arbetade för under åtta år, har begått stora misstag i migrationsfrågorna. ”

  Det skriver Mikael Sandström, tidigare statssekreterare i regeringen Reinfeldt.

  Mikael skäms över den förnekelse och på det sätt han tillsammans med moderatledaren F.R , i spetsen för Alliansen, mobbade de som varnade för just detta scenario.

  Som vi ser idag, samt kommer belastas med ännu mer, som medborgare och skattebetalare i framtiden. Den tidigare svenska fördelningspolitiken, modell rättvis, kommer vi aldrig mer att se . För den havererade migrationspolitiken slukar pengar som skulle ombesörjt den genom vård, omsorg, skola, pensionärer och mycket annat.

  Dags även för den naivaste att inse detta faktum.

  Läs hela Mikael Sandströms ångerfulla inlägg i Kvartal.

  Är oerhört intressant. Bra att han även ber om ursäkt .

  http://kvartal.se/artiklar/de-goda-foresatserna

  1. Jag skäms över denna moderat som skäms över Fredrik Reinfeldt. Han var den största statsman vi haft sen Olof Palme. Om FR fått fortsätta att hade vårt samhälle varit bättre idag. Jag tycker även idag att vi skall Öppna våra Hjärtan. Alternativet är ju bara en massa hat. Jag tror o hoppas kärleken skall segra.

 3. Advokaten Elisabeth Massi Fritz, får en fråga och svarar uppriktigt.

  Du har påtalat en hårdare integrationspolitik med medborgarexamen och utvisning vid våldsbrott?

  ”– Som ny svensk ska man bevisa att man har kunskaper inom lag och rätt, att man kan språket, svensk historia och vet hur man ska söka jobb.

  Det ska vara ett prov och du ska visa att du är integrerad i samhället. Det är alldeles för tamt idag, vi ställer för lite krav. Och begår du brott ska du utvisas, även om du har bott i Sverige en tid.”

  http://www.svd.se/vi-staller-for-lite-krav-pa-nya-svenskar/om/perfect-guide

  1. Bra Peter att du klippte in länken.
   Det är alldeles för få som idag pratar om ordning och reda och tydlighet. Det är som det skulle vara fult att ställa krav. I grundskolan ställs det krav. När du ska köra bil ställs det krav osv.
   Jag har bedrivit behandlingshem, eller som vi valde att kalla det, utvecklingshem, för ungdomar mellan 14-19 år med kriminalitets- och drogproblem.
   Kravställning i uppträdande och utbildning var ett par av grundpelarna. Men det var samtidigt en omstart och starkt stöd som vi gav där utvecklingen stagnerat hos individen.

   Likaså inom min polisbakgrund handlade det om regelefterlevnad, lagföring, liksom hänsyn och som stöttepelare.

   Ibland känns det som endast vissa har monopol på sanningen och kunskapen.

  2. Frågan är om E.M.F. ska undervisa med blandade grupper/klasser, invandrande/”infödda” svenskar, i denna utbildning i seder, bruk och straffrätt.
   Blir kanske lite ojämlikt då de ”infödda” bör ha bra mycket bättre förkunskaper i ämnena.
   Icke desto mindre märkligt att denna grupp företrädesvis av det maskulina könet, i många fall har väldigt svårt att veta vad som gäller och hur man beter sig. Men det går väl att få ”rätsida” på dom också.
   Lagar, seder och bruk gäller för samtliga i landet Sverige oavsett ursprung.

   1. Undervisning bör individanpassas i så stor utsträckning som möjligt. Då ska också pengen fördelas individuellt.

    1. Den ekonomin kan säkert vara antingen samma för alla, individuell eller en blandning av dessa.
     Fast det var inte det som jag ville beröra i mina inlägg i en blandning av mycket allvar och lite raljans.

 4. Självklart skall våra lagar gälla även invandrare. Grova brott som mord och våldtäkt bör leda till utvisning. Könsstympning bör leda till långa fängelsestraff första gången sker det vid fler tillfällen även utvisning. Advokaten du länkar till är ju mycket kunnig på detta. Jag pratar om dom flyktingar som flyr för sina liv och dom borde få permanent uppehållstillstånd. M har glidit för långt åt höger. Fortsätter detta splittras alliansen. Läser idag att C o L kan tänka sig att stödja regeringen i sådana frågor. Ett block med M, SD o KD är väl ändå inte vad M söker. Dina behandlingshem Dag är precis vad jag söker inom psykiatrin. Då säger M nej. Nu när bollen är i rullning genom den danske professorn borde dessa komma framöver. Idag hatas det som aldrig förr. Är en Lucia mörk flödar hatat.Vi får se hur S hanterar detta. Men jag gillar inte M:s omläggning o troligen inte väljarna heller. Nya M har blivit fel. Men det finns tid till bättring. Kanske behövs ett sexpack efter nästa val. Regeringen o hela Alliansen. Vad vet jag? V har en mycket bra socialpolitik men jag gissar vill inte S ha dom i regeringen så vill nog inte Alliansen det heller. SD har valt att ställa sig själva helt offside. Nästa år börjar valrörelsen och då kan mycket hända. Jag VILL fortsatt tro på det GODA. Alltså mer kärlek o mindre hat. Ha en bra Dag ni två!

  1. Jag står för ordning och reda i flyktingpolitiken.
   Det är inte värdigt när folk som flyr för sina liv inte får möjlighet till en bostad. Då måste det till en fördelning av mänsklig hjälp.
   Det är inte värdigt när det byggs tältläger. Jag står för det och i den egna kommunen.

 5. Varför bygger vi inte fler lägenheter då? Nyköping bygger mycket men få billiga hyresrätter som folk som jag efterfrågar. Har skällt på Nicklas för det. Då får jag motfrågor typ skall vi inte bygga alls? S börjar liksom SD på väg mot ”inbördeskrig”. Tror det finns motsättningar även inom M. Vilja är ett underskattat ord idag. Klart att inte folk skall ligga på gatan. Men alternativet kan aldrig vara stängda gränser. KÄRLEK mina vänner är också ett underskattat ord. Min idol idag i Sörmland är Kjell Wiklund. Han har både vilja o kärlek!

 6. M vill att alla länder inom EU skall ta emot flyktingar. Men tycker inte alla kommuner i Sverige skall göra det. Hyckleri! Nu kan både C o L tänka sig stödja regeringen. Hur blir det då med Alliansen? I Oxelösund kan ni lova vad som helst. Här styr ändå dom rödgröna med stor majoritet. Kom igen Dag!

  1. Hyckleri? Jag står för min åsikt.
   Vad gäller bostädet så verkar allt så lätt men det ör inte så svårt heller.
   Jag har jobbat för bostäder i Oxelösund sedan jag började med mitt heltidsuppdrag.
   Men det är majoriteten som styr och öger agendan.

 7. Menade självfallet inte dig när jag nämnde ordet hyckleri. Nej det står AKB för givetvis. Jag VET att du vill bygga här. Det är bra och förstår inte varför majoriteten sinkar detta hela tiden. Jag tror kanske att det finns andra orsaker än lite tjafs om buller o annat mindre viktigt. Jag TROR regeringen kan vara rädd för en bostadsbubbla om man bygger för mycket. Men vi MÅSTE bygga framöver om inte stannar Sverige och vi kommer att få negativ tillväxt. Nu väntar vi på Pisa. Blir den dålig lär debatten om skolan ta rejäl fart. Sen är det en stor skillnad på Oxelösund och hur landet skall styras. Vi som skriver här spelar ju sudden. Kanske inte Peter Skoglund som troligen inte fyllt 60. Livet är som en hockeymatch sa Curre Lindström. Man lever tre perioder om 20 år sen spelar man sudden. Tror medellivslängden för män är lite drygt 80 år. Så vi har vår framtid bakom oss. Men ändå en del ogjort hoppas jag. Vi är alla utom kanske Peter morfar o farfar. Så vi kan kämpa för barn-barnens skull. Skickade ett brev till min stora idol nyss. Han heter Sven-Erik Gissbol. Tidigare sångare i Cool Candys o Curt Hagers. Mannen med samhetsrösten ni vet. Enligt mig Sveriges bästa sångare. Han är 71 år idag o bor utanför Halmstad. Spännande om han svarar. Skickar han sen en CD blir denna jul min bästa genom alla tider. Senaste barn-barnet sitter nu så vi blir många runt julbordet. Alla bor ju i trakten. Tomas i Järna är längst borta. Du kan väl inte samla alla till jul Dag gissar jag. Leif har väl sina runt Stockholm så det borde gå. Julen är ändå glädjens tid.

 8. Det hoppas jag för egen del också. Men det är väl som med vädret: Människan spår men Gud rår. Nu är Pisa nära. Spännande!

 9. Rätt spännande med att bryta ner mätningar. Nästan 18% sa sig skulle rösta på SD var det ”bara” 13% som gillade partiet. 5% protest röstar således. Jag tror det är fler om jag skall tolka dom jag pratat med. Dom är alla fattiga o litar inte på varken S eller M. M här blir det tvärtom. Man fick 22% men dryga 25% säger sig gilla M:s politik bäst. Knepigt! Ni sa inför valförlusten senast att ni inte hade svaret på väljarnas frågor. Det verkar bestå. Jag o Anette lämnar ju M för C. Varför vet du. Får SD över 20% återstår nog bara ett ”sexpack” antar jag. 2017 och halva 2018 lär avgöra vem som sitter i Rosenbad hösten 2018.

 10. Det man hörde om Pisa på lokalradion idag, var nästan som om Jesus var uppstånden igen. Inte lät det mer sansat på riksradion.

  Utan någon rim och reson, fanns inte, i hur Pisa rapporten egentligen beskrev läget i den svenska skolan. Allt var bara guld lät det som. Fanns nu var väl inte det den korrekta bilden, som vanligt ,får man säga.

  Nationalekonomen Gabriel var väl den som kom närmast en korrekt verklighetstolkning, av Pisa rapporten idag.

  ”I resultaten från Pisa 2015 syns förbättringar i huvudämnet naturvetenskap, men i synnerhet i matematik och läsförståelse.

  Vi kan emellertid inte lita på förändringarna, eftersom den senaste undersökningen var den första där elever skrev proven på dator istället för med papper och penna – vilket i sig kan påverka resultaten.

  Samtidigt är svenska elevers nivåer fortfarande medelmåttiga – vandringen mot toppen har bara börjat. ”

  Läs hela inlägget om dagens Pisa-rapport, från Gabriel Heller Sahlgren, som är nationalekonom.

  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/foeraendringarna-i-pisa-aer-opalitliga-29969

  1. Pisa är egentligen en ganska trubbig mätmetod.
   Det viktiga som den ändock fick fram menar jag är den stora skillnad som finns mellan olika elevgrupper i lärande och kunskaper. M.a.o. klassamhällets eller som det heter idag den socioekonomiska skillnaden. Den förändrar sig inte till det bättre. Tvärtom. Det är allvarligt.

 11. Hör nu på nyheterna att sjukvården o skolan är dom viktigaste frågorna nu. Flyktingfrågan kommer först på tredje plats. Jag tror ändå att SD når 20% i nästa val. Skolan är ju under lupp nu efter Pisa. Kan inte se att den skulle orsaka någon större strid. Fast visst har Björklund rätt att skolan borde vara statlig. Sjukvården är nog mer problematisk. Några privata alternativ tror jag på men den måste ändå ge samma vård till ALLA. Jag menar att plånbokens tjocklek inte får avgöra. Här kan det nog bli mer strid. Nu när storregions frågan är död måste ett nytänk till. Hur skall vi betala vården framöver? Psykiatrin??? Som den danske professorn påstår bara producerar sjukpensionärer. Han kallar l-industrin o psykiatrin för maffian. Tror hans bok säljer just nu. Jag har hört om mutor och det bekräftas av läkare i TV också. Fontex kom till efter muta. Professorn bedriver sin forskning mestadels i USA. Vi brukar ligga lite efter. Här finns pengar att spara o hälsa att vinna. Spännande att se nu när snöbollen är i rullning.

 12. Här tar jag mig friheten att tala för både Dag o mig. Vi kör inte bil på detta viset. Dag o jag har samma bil men Dags har lite mer hästkrafter. Vi kör nog båda som man ska . Men jag hör om kvällarna att det körs hårt på Sundavägen. Typiskt ungdomligt oförstånd. Tror vi båda kör i Ruben Börjessons anda.

 13. Förre finansminister Anders Borg (M) är ännu en i raden av tunga moderater som nu gör avbön kring migrationspolitiken. I SVT:s ”Min sanning” erkänner han att han ångrar hur frågan hanterades.

  Det är i SVT-programmet ”Min sanning” som sänds på söndag som han berättar om samarbetet med dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt.
  Det hade varit bättre om man hade gjort upp med Socialdemokraterna.
  Men två frågor var de oense om under Borgs tid som finansminister – nämligen arbetsrätten och migrationsuppgörelsen. När det gäller flyktingpolitiken som alliansregeringen fick igenom med stöd av MP önskar Borg enligt SVT att man hade agerat annorlunda.

  http://www.svd.se/borg-om-migrationspolitiken-vi-borde-gjort-annorlunda/om/svenskt-flyktingmottagande

  1. Det är alltid rätt, menar jag, att erkänna att gårdagens beslut inte var tillräckligt genomtänkt eller inte satt inne med den information som finns idag, och sedan ändra sig. Att vara ärlig är nog så viktigt.

  2. Jag tror att de här avbönerna och att man t.om. skäms främst är till för att ytterligare stärka matchen mot Sd och få tillbaka väljare därifrån.
   Nu menar vi verkligen vad vi står så kom tillbaka ungefär.

 14. Leif jag tycker Eva Franchell skriver bra krönikor . Det är bedrövligt hur populistiska S blivit. Stupstocken togs bort till vilken nytta? FK litar inte på läkarna längre. Men det ligger väl i linje med samhället i övrigt. Vi ska trampa på dom som ligger . USCH!

 15. Hade moderaterna agerat annorlunda, så kanske våra fattigpensionärer hade sett en ljusning. Nu ser det istället rätt mörkt ut.

  Medan ekonomin för pensionärer i Norge, Finland och Danmark förbättras går Sverige åt motsatt håll.

  Nu hamnar nästan var femte svensk över 65 år under gränsen för risk för fattigdom. Det visar siffror från EU:s statistikorgan Eurostat.

  Vad är det som gör denna skillnad mellan de nordiska länderna? Någon som ser något, som skiljer i politiska beslut, som gör att utfallet av fattigpensionärernas skara, ökar i Sverige?

  Det är fan skamligt. Det är ynkedom av vår förra regering och vår nuvarande. Skäms .

  Hälsas från det vackra Oxelösund.

  1. Även om Moderaterna inte gjorde tillräckligt så förändrades pensionerna till marginella förbättringar. Mer än vad S hade eller ville göra.
   Det är nog dags för ett omtag och en bred överenskommelse när det gäller pensioner.

  2. Jag håller med dig Peter.
   En sak jag kan tänka mig är att det är olika pensionssystem länderna emellan. Är inte så insatt i detaljer.
   Håller också med Dag att nuvarande system måste ses över och göras om. Tror det kommer att ske också inom en snar framtid.

 16. Den andra artikel du länkar till Leif är skriven av Susanna Hållbus. Borde vara släkt med den tidigare postmästaren i Vagnhärad Gunnar Hållbus som dog för några år sedan. Mycket bra skrivit o säger en del om SD.

 17. Många av dom människor som berättat för mig att dom röstar på SD säger att det beror på dåliga pensioner. S är välprövat och sen fick M o alliansen makten 2006-2014. Då vann inte S valet utan SD. Folk protesterade helt enkelt. Jag hoppas Leif har rätt men tror inte på någon ändring av pensions-reformen innan nästa val. Därmed lär SD öka igen. Vi har idag ett klassamhälle som förstärkts under en S-regering. Det ger inga valframgångar. Bostadsmarknaden är också klassorienterad. Man drar ner på sjukförsäkringen idag vilket man kritiserade M för i valrörelsen. Vem fan kan man lita på? S skulle riva murar o bygga broar. I regeringsställning gör man tvärtom. Missnöjet ökar och då frodas missnöjespartier typ SD. Vi här kanske inte Peter minns 60-talet. Då var sossar sossar mot idag då man är borgare men ändå vill dom inte samarbeta ?

 18. Gudrun Schyman har sina goda sidor. Jag hade en del med henne att göra i samband med min svåra tandlossning. Hon försökte verkligen hjälpa mig. I pensionsfrågan har hon givetvis rätt. Tyvärr förlorade hon sin trovärdighet när hon trixade med kvitton o skatter. Men hon var den största ledare V någonsin haft. Några 12% når aldrig V igen. Tyvärr agerar V idag mest o åt S och därmed når man inte över 10% längre. Ta C istället som växer mest inom alliansen. Annie Lööf agerar verkligen inte dörrmatta åt M. Jag kan tänka mig att både C o L kan ingå i en regering med S i framtiden. Just nu får jag bara ångest över vårt samhälle. Hat o missnöje härskar och det gör folk sjuka o då mister dom sin sjukpenning. Kan det bli värre?

  1. Får väl se framöver och närmare valet med C. AL har i alla fall uttalat att det är en samlad allians som gäller då. Då måste det med all säkerhet till olika dörrmattor och kompromisser.
   V tycker jag faktiskt inte spelar så mycket dörrmatta idag utan ställer krav och får igenom en hel del.

 19. En fråga Dag. M har lagt en motion om att hjälpa psykiskt sjuka. Man säger att dagens vård INTE funkar. Känns som även jag sagt det. S-ministern såg ut som en fågelholk o började plötsligt prata stupstockar. Kanske inte klädsamt från det hållet idag. Vet du mer?

  1. Moderaterna i länets alla kommunernsamt landsting lämnade en motion om och frågor hur man arbetar med suicidprevention. Här ställdes också förslag vad som skulle kunna göras. De flesta kommuner samt landsting avslog motionen då de ansåg att de redan hade upparbetade rutiner och bra koll på läget, enkelt uttryckt. Alla handlingar finns givevis att tillgå.

 20. Fast Leif det finns ju sug efter mer rättvisa. V räcker inte till när ni inte kan kritisera S fullt ut. Ett helt fristående V borde fånga 10-15% i nästa val. Men som dörrmatta åt S så landar ni nog på 6-7%. Det beror främst på hur många som lämnar MP. Jag tror inte alliansen är hugget i sten för C. Man samarbetar i många landsting med S. Bla. vårt. Det är därför jag inte kan rösta på dom där. Däremot om kan vi rösta på V där. Eller M om man kommer med något nytt inom psykiatrin. Skrev nyss en insändare om den ondska vi lever i dag. Tror SN tar inte den innan jul. Nämnde Siv Petterssons onödig död 1975 i en bilolycka med en bil med blanka sommardäck 12/1. Hon blev inte ens 20 år. En ljuvlig sångerska med sin hit: Låt mig få tända ett ljus. Sen kom jag in på alla unga människor som skjuts ihjäl i våra tre storstäder. Så meningslöst. Vi måste sluta hata o börja älska varandra. Det är livsfarligt att leva och ingen kommer härifrån med livet i behåll. Vi måste även börja tala med SD. Annars hatar även vi. Vi måste vända skutan 2017.

  1. Det är alltid en balansgång/ett val att som ”bara” nu var med i budgetarbetet, försöka ingå i en regering eller stå helt offside.
   Väljer du det senare kan du inte påverka och i princip inte få igenom något men kanske få någon ytterligare procent kåren. Fast det är faktiskt inte så säkert det heller.
   Helt oberoende av sin omgivning kan ett parti bara vara om det har 50 % eller mer av rösterna. Annars blir det en beroendeställning/formering i någon form om du vill kunna påverka och få igenom något. Skulle V som ett ganska litet parti välja att ställa sig helt vid sidan av så är risken stor att helt hamna i bakvattnet och ”dö ut” parlamentariskt. Och att bara ha rösträtten kvar helt i händerna på andras politik.
   V kritiserar S när det behövs Roland och är inte överens med dom runt mycket. Dom sitter inte i regeringen. Det skulle inte som jag skriver vara så fruktbart att bara sitta på läktaren, stå helt utanför och enbart kritisera. Det tror jag inte väljarna heller skulle tycka. Det har V hamnat i i många och långa perioder förr och blev då nästan löjliggjorda för att bedriva oseriös plakatpolitik. Det är inget att gå tillbaka till och hamna i igen.

 21. Dag jag tror Johan Forsell hade något helt nytt. Detta intresserar mig. Kanske professorns bok börjar få genomslag. Detta skulle komma framöver sa han. Spännande!

 22. Lars Ohly var i alla fall tydlig: Varje regering som vi inter sitter i stödjer vi inte. Men jag är inte så bra på V det skall erkännas.

 23. Kan bero på att vi går mot jul. Kärlekens tid. Då översvämmas vi av hat o ondska både i vårt land och i vår omvärld. Politiken är spretigare än någonsin och vi har ett missnöjesparti som hela tiden ökar. Dom har enkla lösningar som verkar tilltala många. Vi ställer svaga grupper mot varandra. Det finns ingen motkraft idag. S kör över handikappade LSS. Hårdare tag mot flyktingar krävs av både S o M o SD. Vänstern ser mellan fingrarna på brott som begås av nyanlända. Våldtäkter. Köns-stympning. Tvångsgifte. Man tvingar unga flickor att bära slöja mot sin vilja. Fallet i Lund var vidrigt. Men hur skall vi få ett harmoniskt samhälle idag. En lätt fråga för Dag!

  1. Jag vet inte om du menar att V blundar för brott begångna av invandrare eller vill ha andra straff för dessa Roland. Väldigt uppseendeväckande i så fall. Det har jag aldrig hört talas om. Däremot har Jonas S upprepade gånger framhållit att svensk lag gäller för alla i landet Sverige. Så måste varje brott ses och lagföras.
   Sedan kan lagstiftningen hela tiden behöva prövas och göras om. Det är en annan diskussion.

 24. Nu ber snart alla moderater om ursäkt för Fredrik Reinfeldt. Fast han är den störste ledare M någonsin haft. Han fick över 30% i ett val. AB skriver idag om att en staty borde resas över honom i Täby. Humanisten Fredrik Reinfeldt var en stor statsman.

 25. Känns som hatet nått vägs ende Leif. Vi måste orka se alla problem i ljuset. Fallet i Lund förskräcker. Flickan tvingas söka skydd på annan ort medans brottslingarna kan leva i frihet efter ett par månader i fängelse. Jag har inga bevis men det känns som vänstern ser hårdare på brott begångna av högerextremister. I Sverige har kvinnor o män samma rättigheter. Då kan man inte tvinga sin dotter till saker hon inte vill. Vi skall inte kränka människor med mörk hy. Typ killen i Lucia-tåget. Den hatkampanjen var vidrig. Gör vi inte alla lika inför lagen blir SD martyrer. Sen är detta svåra frågor att hitta en balans i allt elände som sker idag. Olle Brennius ringde nyss o han nämnde Colombia som ett exempel där man förhandlat med Falc-gerillan o därmed skapat fred. Vi har Turkiet där varje attack skall hämnas. Blir vår värld bättre av det? Jag menar att det bara finns ett vapen mot hat. KÄRLEK!

 26. Sen tror inte jag att det är vänsterpartister som står för våldet från v-sidan. Men allt våld är lika illa vare sig det kommer från höger eller vänster. Vi måste orka se HELHETEN Leif. God Kväll!

  1. Våld föder och legitimerar våld. Våld är våld vare sig det kommer från höger eller vänster och är definitivt ingen lösning på saker och ting. Den skall oavkortat ses med svensk lagstiftning och avgöras i domstol.
   Kunskap, kommunikation, information och diskussion är mycket skarpare och hållbarare redskap.

 27. Verkar som vi är överens Leif. Har ni andra någon åsikt hur vi skall minska våldet och öka tryggheten i vårt samhälle ?

  1. Det här är också en form av övergrepp. Ett ”machogrepp” kan man säga. Och detta inför eget publikum. Man tar sig för pannan. Till råga på allt gömmer han sig bakom någon form av företagspolicy. Frågan är väl mer var hans egna inre policy befinner sig och som han kanske skulle behöva deklarera.
   Företaget in fråga har säkert råd med lite terapi till honom.

   http://www.svt.se/svttext/web/pages/109.html

   1. Det finns givetvis inget försvar att begå drumligheter. Mindre sprit och bättre omdöme – kanske kan var en medicin.
    Men det är inte det ända. För en tid sedan uttryckte kommunikatören inom M Hora om Strandhäll på ”tuben”. Det blev givetvis konsekvenser.
    Det finns många enskilda men också grupper som uppför sig illa. Vänsterns syndikalister som i grunden jobbar för ”rättvisa och planmonopol”. Jodå- jobba för det man tror på med god retorik.
    Problemet är att det finns syndikalister som grupperar sig och är ute och slåss för sin s.k. rättvisa. Det är också något att kommentera.

    1. Han var tydligen inte alls onykter här. Här är det mer en könsfråga menar jag. Att han är man, i en speciell ställning och medvetet eller omedvetet tar sig viss frihet.
     Gällande vänsterns syndikalister kan jag bara återge mitt inlägg från ovan.
     ”Våld föder och legitimerar våld. Våld är våld vare sig det kommer från höger eller vänster och är definitivt ingen lösning på saker och ting. Den skall oavkortat ses med svensk lagstiftning och avgöras i domstol.
     Kunskap, kommunikation, information och diskussion är mycket skarpare och hållbarare redskap.”

     1. Det är i sig ingen ursäkt att vara onykter eller som du skriver i det här fallet, var nykter. Dåligt omdöme ska behandlas därefter. Får väl kalla det för onyktert omdöme isf.
      Vad jag menar med våld inom olika grupper ska givetvis lagföras om brott sker.
      Men det finns förebyggande arbete att göra. Det man gjorde med kommunikatören var att snabbt åtgärda och också markera tydligt för omgivningen att vi betackar oss för dessa förnedrande uttalanden. Det är en kränkning och om det anmäls så får rättvisan göra sitt.

 28. Är det underligt att SD ökar just nu medans S o M minskar? Både S o M har ju nu erkänt att SD:s flyktingpolitik är den rätta. Men ingen vill samarbeta med dom. Förstår ni inte att detta gör väljarna kluvna. Kom nu inte med snacket ”ordning o reda” igen. Det handlar inte om det. Det handlar om egoism eller solidaritet. Sen har vi en feministisk regering som årligen ökar antalet fattiga pensionärer, mest kvinnor. Göran Persson sa under sin sista tid: Folk kommer inte bli glada på oss när dom ser vilka dåliga pensioner det blir i framtiden. Han hade nyss gjort upp med Alliansen om detta. HYCKLERI! Nåja Göran o Anitra betraktas nog inte som fattigpensionärer. Hörde i samband med att Kjell Wiklund lämnade S att ord som dessa sagts: Prästjäveln bara kräver o kräver”. Idag skyller S det mesta som gått snett på den tidigare regeringen. Skall ingen regering i framtiden ha modet att STÅ för sin politik. Olof Palme sa på sin tid: Politik är att vilja. Reinfeldt som idag är M:s hatobjekt ville vi skulle öppna våra hjärtan. Dom två kanske största ledare Sverige haft i modern tid. Var så god o skölj!

   1. Och så var det skolklassen i Gustavsberg som sålde lite bullar och kakor och sånt. Fick in ca. 2500:-. Vad gör vi med dom nu då? Klassen beslutade att köpa in lite saker, göra julklappar och ge till barn som inte annars skulle få några.
    Det finns hopp!

 29. Julen är en fin tid för då växer människors vilja att skänka till dom som har det sämst. Extra glädjande är att se att barn så gärna vill hjälpa till. Gustavsbergs-barnen är ett exempel.

   1. Hej Leif!

    Varken Robert eller du verkar vara någon förespråkare av att människor och demokratin är större än eran lilla värld. För världen är inte bara teoretisk , utan den har en verklighet också. En riktig verklighet utan ”vänster- svammel”

    Den verkligheten verkar Robert A, i högsta grad ha avskärmat sig ifrån.

    En vänsterpartist som använder sig av AB:s skribenter som ett föredöme, måste verkligen ha hamnat fel. Anser jag som slitstark arbetare med lång erfarenhet av livet och arbete.

    Skulle istället rekommendera de eminenta tjejerna på A som jobbar på GP. Som då verkligen skriver ledare av klass och dessutom med verklig substans.

    Först Alice…..

    http://www.gp.se/ledare/teodorescu-v%C3%A4lkommen-till-sverige-lucia-1.4038315

    Sedan Aleksandra…………..

    http://www.gp.se/ledare/svenskhet-%C3%A4r-mer-%C3%A4n-blodsband-1.4040815

    Hälsas från det vackra Oxelösund.

 30. Fast egentligen tycker jag inte att det är så konstigt att SD växer. Många är missnöjda idag med sina liv. Många har det knapert ekonomiskt m.m. Dom får inget av varken S eller M. Nu har dom hittat sin protest. Dom röstar på SD. En man i grannskapet sa till mig: Du Roland som blivit så misshandlad av S är en idiot om du inte röstar på SD. Nåja kanske är det men tänker aldrig rösta på SD. Jag vill se ett samhälle där ALLA har det bra. Inte bara riksdags-politiker utan folk i allmänhet. Jag fann min tröst i alliansen. Dom gav mig tänder. Jag har inte mycket pengar men det bekymrar mig lite. Jag har allt jag behöver. Jag vet att vissa sossar tycker synd om mig för att jag känner mig tvingad att rösta på alliansen. Gör inte det jag har det bra. Finns många som har det sämre. Bla. dom som flyr från Syrien. Dom arbetslösa. Dom sjuka. Dom VERKLIGT fattiga som ökar just nu. Solidaritet är ett ord S inte ens kan stava till längre. Det var en bra artikel du länkade till Leif. Med dessa rader önskar jag Dag o Leif: Trevlig Helg! Har ni varit snälla så kommer tomten om en vecka.

 31. Hej Dag!

  Bra att ni reserverade er mot detta beslut angående bangolf-banan.

  Finns mycket lustigt i detta beslut som behöver utredas.

  Kostnaden är ju skrämmande, rent ut sagt. 900 000 i bara markarbeten låter väldigt knepigt.

  Varför ska kommunen bekosta den helt?

  En sådan dyr investering ska väl skötas av någon? Till vilken driftskostnad då?

  Vem är investeringen riktad till och för?

  Visst behöver vi en ny bangolfbana i kommunen.

  Men ska den verkligen ligga på Jogersö? Inget dåligt val, men det kanske finns alternativ.

  Detta beslut av majoriteten i det vackra Oxelösund, innehåller många frågetecken.

  Så jag delar din syn på sakfrågan, Dag.

  1. Det är första gången som majoriteten tar beslut utan att se helheten. Den här investeringen fanns heller inte med i investeringsplanen. Förstår inte att det var så bråttom nu heller. De plockade snabbt ut 1,6 mkr från investeringsreserven. Grundläggande är väl också att ställa dig frågan vad en investeringsreserv ska vara till för.
   Målgruppen har ju redan kommunstyrelsens ordförande berättade för SN om:

   ”– Den gamla har sina år på nacken och har definitivt gjort sitt. Det är många pensionärer som brukar spela här och som legat på oss i många år om att skaffa nya banor, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson.

   1. Håller med dig om att man naturligtvis måste se på helheten, i en satsning av hela fritidsområdet Jogersö, Vad den ska byggas på i investeringar av skattemedel, för framtiden och kommunens bästa.

    Känns som att majoriteten började bakifrån, till ett alldeles för högt pris.

 32. Bra länk Leif. Jag läser SN och AB på nätet och har stort förtroende för båda dessa tidningar. Det har jag även för SVT och TV4. Alternativa medier har jag inget förtroende för. AB har många bra journalister som skriver krönikor. Jag TROR vilket jag skrivit flera insändare om att SD ökar för att främst S men även M sviker småfolket. Båda minskar idag och har således inte svar på väljarnas frågor. Frågor som fattigpensionärer och sjukförsäkringen inklusive LSS stör folk. Det senare verkar S stå ensamt. Agenda igår hade debatt mellan Lööf o Fridolin. Annie Lööf vann den. Kolbiten verkar förfölja MP. Dom jämte KD riskerar att åka ur vid nästa val. Angående flykting-politiken så ökar ju C o V som är för en generös tolkning. Båda kan nå 10%. Väljarna är splittrade idag.

 33. Nu måste jag berömma AKB. Att kräva rikspolisens avgång var helt rätt. Nu lär han väl bytas ut under 2017. Men han får väl ett nytt toppjobb så inte regeringens misslyckande blir för stort. Politiker har ju den svagheten att aldrig erkänna sina fel. Endast Jesus är felfri vi andra har vår brister. Bråk om Cupan igen????

 34. Vi kan inte ha en rikspolis-chef som inte har folkets förtroende. Inte polis-fackets förtroende och inte heller polisers förtroende. Hur svårt kan det va att säga upp honom?

  1. Det bjuds nog in till en pressträff snart inpå nyåret om vem som kommer att tillträda efter att det meddelats ett entledigande av nuvarande chef.

 35. Jag säger inte om Eliasson är rätt eller fel person på sin post. Frågetecken finns säkert. Men det kan lätt bli en övertro på att en persons betydelse ska lösa problem som säkert behöver olika politiska och organisatoriska beslut. Bl.a. hela omorganisationen, uppklarandeprocenten, löner, rekrytering och närvaron på småorter och i glesbygd.

 36. Givetvis är det fler i ledningen som bör avgå. Tänker direkt på polis-chefen i Västmanland som sa till polischefen i Sala: Går du till media med detta är du död. Var hittar dom alla stolpskott? Ny behövs en ledning som lyssnar o tar vara på polisers kompetens. Sen Leif GV som oftast är klok som en pudel.

  1. En trygg ledare hotar inte personalen. En trygg och proaktiv ledare ger personalen förutsättningar att utöva sitt uppdrag på ett sätt som genererar i ett gott resultat.
   Det saknas tyvärr ett gott ledarskap på ett antal poster.

   1. Ett gott och kunnigt ledarskap är naturligtvis a och o i en organisation. Den kan aldrig fråntas även om en väl fungerande organisation består av flera delar.
    Ofta brukar den svåraste och mest krävande biten för en chef vara personalsidan. Den kräver goda kunskaper och egenskaper som många gånger tyvärr är bristfälliga.

    1. En jul med lite omtanke och eftertanke mår man bra av.

     Juldikt
     En gång om året,
     då vänskap vi bär.
     Bada i lycka ty julen är här.
     Är det ej det vackraste ni sett?
     Men alla är inte inbjudna.

     I hörn och vrån,
     i var stad och land.
     Ställer sig människor hand i hand.
     Håller värmen under folkets hån.
     I gränder skymda från ljus.

     De har inte råd med en riktig jul.
     Med ljus och skinka på fat.
     Med tomte och klappar, och mycket mat.
     Med julgran och Kalle, och julekul.
     De har inte pengar för liv.

     Så sträck ut era händer.
     Visa dem godhet och givmildhet.
     Visa dem äkta solidaritet.
     Låt det höras över världens länder.
     Ge dem en riktig jul.

 37. Tack för en mycket fin o vacker dikt Leif. Svårt att överträffa den. Nu passar jag på att önska er alla på denna blogg. Alltså Dag o Leif o Peter En riktig God Jul!

  1. Tack Roland.
   Hoppas på ett nytt bra år och fler som hittar till bloggen.
   Annars finns jag på FB, både min egen samt Moderaterna Oxelösund. Och Twitter.

 38. Tack detsamma , Roland Karlsson.

  En God Jul hälsning till Dag som håller igång M-bloggen.

  Samt till alla de läsare, som besöker forumet.

 39. Har du något nytt på gång inför 2017 Dag? Vi kollade var du bor och det såg jättetrevligt ut. Vi gissar att 3:an är där Leif skall bo. Fortsatt ledning för rödgrönt. KD vill ta hjälp av SD. Vill M det? C o L vill absolut inte det. Sen TROR jag KD åker ur vid nästa val. Det kan givetvis MP också göra men risken är nog större för KD. Oxelösund där finns inte KD. M är starka medans L o C sinar. S är tydliga ledare men ett starkt V hjälper givetvis till. SD kan nog öka något här men utan kompisar blir dom ingen maktfaktor. Jag vet att det är långt till nästa val. Men inget talar väl ändå för ett maktskifte här. Jag kommer att rösta på C och VFP. Det kan givetvis S ändra på, men vem tror på det? God Fortsättning o Gott Nytt År mina vänner!

  1. Tack för hälsningen. Det är nr 2 som är sålt, rakt över gatan från oss.
   Jag har inget nytt på gång men fortsätter jobba för att det ska vara ordning och reda på avtal. Kommer en insändare om det en bit in på 2017.

   När det gäller röstetal så har M i Oxd mycket att göra för att påvisa att en röst på M ger en god utveckling över tid. Tydlighet vad som ska genomföras och med en tidplan. Det saknas idag.

   God fortsättning &
   Gott Nytt 2017!

 40. Du brukar prata om rikstrenden Dag. Det ser inte så just ut för M på riksplanet. Tror inte folk tror er helt enkelt. Vi ser ju att det är främst SD o C o lite V som ökar. Men V får nog mest röster från besvikna miljöpartister. C:s ökning tror jag beror på att dom i stort fortsätter på Reinfeldts linje. SD ökar för att många som idag har det fattigt skyller det på invandringen. Var det invandrare som länsade bolaget förra veckan? Någon polis fanns inte att tillgå heller. Sånt gillar inte folk.

 41. Om ni läser SD:s insändare i dagens SN så förstår ni varför SD kommer att få minst 20% i nästa val. Den handlar om fattigpensionärer. Man vill ge garantipensionärer 800 mer. Sen redan till årsskiftet ta bort pensionärsskatten som blir 500 till. Vad gör S o M för fattiga pensionärer? Ingenting. SD vet precis var dom skall slå till. Här finns många osäkra väljare o soffliggare och dom kommer nu rösta på SD. Visst finns det tid för S o M att ändra på detta så jag säger: Lycka Till!

  1. Du svamlar igen, Leif.

   Man kan inte skylla våra samhällsproblem på politiska partier, som inte har fått varit med att bestämma. Självkritik och riktad kritik på de partier och regeringar som har tagit besluten, är mer ärligt och uppriktigt.

   Men som arbetarkille önskar dig naturligtvis ett, Gott Nytt År.

   Vilket jag även gör till Dag som håller igång M-bloggen och alla ni andra läsare.

   Här är årets mest lästa debattinlägg frå Dagens Samhälle.

   http://www.dagenssamhalle.se/debatt/dags-att-foersvara-det-sekulaera-samhaellet-27111

   1. Så här skriver en person från Nyköping med anledning av att jag skrivit insändare kring den svaga utvecklingen av handeln i Oxellsund.

    ”Den ”gamle” moderatpolitikern Per Slingman skriver väl kring behovet av ett nytt kommunalt ledarskap. Han vill göra budskapet partipolitiskt obundet men förändring i Oxelösund måste ju initieras av någon som brinner för att missionera dessa tankar”. Sedan hänvisar han till detta inlägg i DS.
    https://www.dagenssamhalle.se/debatt/nytt-kommunalt-uppdrag-kraever-nytt-ledarskap-30500

   2. Jag framför bara min egen uppfattning om vad Sd är för slags skapelse. Inte om vad de har fått igenom eller inte fått igenom eller är ansvariga för parlamentariskt.
    Kan väl också bara konstatera att när en samlad bedömning görs av alla delar i deras oppositionspolitik och framför allt den ekonomiska delen, så betraktar övriga politiker och etablerade ekonomer den närmast som ett skämt och totalt orealistisk.
    Därav mina ordval som bluff och bubbla.

 42. Vad säger ni om att det nästan är lagligt att förskingra pengar från utvecklings-störda om man är ”god man”. Jag tog illa vid mig efter kvällens nyheter i TV. Det satt långt inne innan sossen erkände att hans kommun gjort FEL. I min värld är den utvecklings-störda lika mycket värd som kommunalrådet. Varför fortsätter vi att sparka på dom svaga?

 43. Det bästa med att stärka dom svaga är att DÅ minskar SD. Men både S o M fortsätter att ge SD på skallen o kallar dom en massa fula saker. Därmed fortsätter dom att öka. Verkar som SD:s bästa valarbetare är just S o M. Båda har härmat SD:s flykting-politik. Vad hände? Jo SD ökar o S o M minskar. Kanske var inte den enda frågan så viktig som S o M inbillar sig. Vi har ökande klyftor vi har stor bostadsbrist under en S-regering? Fast själva skryter dom om hur förträffliga dom är. Synd att inte väljarna ser det. 2006 var 35% en katastrof. I nästa val når man inte ens 30%. Vilket ord skall vi använda då? M växer inte heller. Fel partiledare? Fel budskap? Jag har inga svar men tänker rösta som jag sagt alltså C och VFP. Tänk så lätt allt var på 60-talet. Lika svårt är det idag. Inget parti har svar på väljarnas frågor. Då ökar bara protest-partiet SD.

 44. Leif o Peter anger sina CV. Mitt är posten från 1963 till 2007. Jag gav då upp o blev sjukpensionär. Däremellan var jag inlagd på psyket större delen av 70-talet. Helt nerdrogad o hjälplös, tills jag fickstyrkan att ta mig ut på andra sidan. Löpning gav grunden till fortsatt arbete. Piller sänkte mig bara. Idag har väldigt lite blivit bättre inom psykvården. Vi saknar sängar vilket innebär att svårt sjuka vistas ute bland allmänheten. Senaste vansinnesdådet var dubbelmorden i Hudiksvall. Men dessa frågor vill inte politiker diskutera. Kanske SD men jag har svårt för dom. Här överträffar verkligheten dikten. Psykiatrin producerar sjukpensionärer. Jag trodde sjukvård var till för att bota sjukdomar. Men jag har ju alltid fel. Hoppas 2017 blir ett bättre år där ALLA får det bättre. God Hälsa på ER!

  1. Har aldrig förstått resonemanget kring uttrycket ”arbetare”. Mitt svar har alltid varit och är – vem är inte arbetare. Jag gör inte skillnad på olika grupper. Det viktiga är att det finns arbete, arbetskraft och den kompetens som efterfrågas.

   När det gäller psykiatrin så ska det var en tillgång när så behövs. Men det är det förebyggande arbetet som är viktigast. En bra miljö miljö kring oss.

   Polis ska finnas för att ge folk trygghet, utreda brott osv.
   Men likväl inom polisen så är det förebyggande arbete som är viktigast.

 45. När det gäller ”arbetare” kan jag hålla med Dag. Det är vi väl alla. Leif o jag är folkpensionärer. Även jag lågavlönad sådan. Fast gumman är fattigpensionär det är en viss skillnad. När det gäller psykvården börjar det hända lite nu. Den danske professorns bok och flera läkare som håller med honom. Kanske allra viktigast är nog insikten om att kropp o själ hör ihop. Jag har ju debatterat detta ganska rejält genom åren. Sämsta partierna här är utan tvekan S o M. Dom har inte dragit norsken. V är bra här men även SD. Dom har klar sikt. Problemet med V är att man alltid måste hålla sig väl med husse. Alltså S. MP verkar inte fatta alls. C lika illa. L var bra men har sjunkit precis som deras siffror visor till botten-placeringar. KD vet jag inget om o det tyder på att inget bra lär komma från det hållet heller. Polisen nämner Dag. Här finns mycket att göra!!! Bygga bostäder som folk har råd att hyra, här brister det rejält idag. Men visst lever vi i ett klassamhälle. Jag känner ju folk i alla samhällsklasser men kan bara umgås med arbetarklassen. Jag är inte fin nog åt överklassen. Summerat: S har svikit småfolket och därmed bäddat för SD. M blir aldrig mer lika stort som under Reinfeldts första år. Man fångar aldrig breda grupper. Det ser vi tydligt här i Oxelösund. Här får S minst 40% och V minst 10%. Tror inte MP numera törs ingå i alliansen. Men Oxelösund sticker ut. Nu väntar vi på Peter o Leifs kommentarer. Håll sams bara grabbar!

 46. Visst arbetar vi och är människor Roland. Men alla är inte arbetare per definition. Olika grupper av människor gör det med olika bakgrunder, olika förutsättningar, under olika villkor, under olika avtal och som får med sig olika konsekvenser/situationer i det vardagliga samhällslivet. Sedan finns det alltid individer som bryter av och inte följer de här gruppernas olika huvudfåror. Som individer har vi alltid frihet att välja och det ska vi ha. I min värld vill jag dock att villkor och förutsättningar för de som bäst behöver blir bättre så det fria valet blir en reell verklighet och möjlighet även för dom. Annars blir det fria valet bara en chimär. Det är politik för mig.
  Sedan kan man väl kalla de här olika grupperna för vad som helst egentligen. Det enklaste är dock att hålla sig till de vedertagna och kända begreppen så vi förstår vad vi menar.
  Bl.a. klassamhälle som du själv nämner Roland.

  1. Håller inte med dig i ditt resonemang Leif.
   Som ung grabb, 13 år, började jag att köra traktor på en gård. Gjorde det på ledig tid för att tjäna pengar och tyckte att det var kul och utvecklande. Var jag betald praktikant, arbetare eller tjänsteman?
   Arbetade som badvakt under tre somrar, från 16 år, för att tjäna pengar, det var kul och utvecklande. Var jag då arbetare eller….
   När jag var knappt 20 år utbildade jag mig till polis. Jo, efter grundlagd och godkänd utbildning så fick jag en tjänst som statstjänsteman. Men var jag inte knegare då? Nej inte enligt dig Leif och per definition.
   I slutet av 80-talet, på min lediga tid, startade jag och tre kompanjoner ett handelsbolag, importerade sportkläder från England. Vad var jag då? Inte tjänsteman men företagare på ledig tid. Var jag nu affärsman och vad är det per definition? Enligt mig ett intresse för att skapa något eget och riska pengar. Ett klart slitigt kneg? Alltså enligt mig, arbetare.
   När jag gjort 26 år inom polisen och ännu inte fyllda 50 år startade jag och några kompanjoner ett behandlingshem för ungdomar med kriminalitets- och drogproblem. Detta drev jag 10 år.
   Var jag nu företagare, eller affärsman eller…. per definition vad då?
   För mig var det av ett stort intresse att leda undgdomar in på rätt spår i livet. Tjänade inga stora pengar men det var heller inte dåligt. Jag drevs att nå resultat och arbetsveckorna blev långa. Men vadå, tiden kunde jag väl hämta hem sedan….
   Sedan kom aldrig. För mig var det ett riktigt kneg med stort ansvar. En arbetare.

   2006-2009 drev jag, tillsammans med kompanjoner, en restaurangbåt i Nyköping. Var jag nu företagare, affärsman, krögare eller redare. Skitdetsamma vilket, det var spännande och ansvarsfullt och riskerna många. Det var ett riktigt kneg. Snacka om att jobba många timmar hela veckan. Tiden kunde jag ju ta hem sedan…..

   2004 flyttade jag till Oxelösund och 2005 kom jag med i politiken. Spännande och kul och tid gick åt. Det vill jag kalla för förtroendeuppdrag.

   I mars 2010 klev jag innanför grindarna på SSAB och jobbade 10 månader på Valsverket och kontrollerade plåt. Det gjorde jag av stort intresse, behövde en lön då jag lämnat mina företag och skulle ta över som gruppledare för Moderaterna. Mycket ”jobb” att planera inför valet 2010 där jag hade ansvar som kampanjledare för mitt parti.
   Åter till SSAB, jag var inte anställd som tjänsteman, hade ingen titel och såg inget behov av det heller. Var jag nu en riktigt arbetare? Facket gjorde dock skillnad på mig då jag aldrig fick frågan om jag skulle bli melem i IF Metall. Men frågan hade ändå varit onödig. Hade inte gått med.

   Oavsett i vilken gärning jag varit så har jag gett järnet för att det varit kul och inspirerande.
   Jag blir mest trött när jag hör att vissa människor ser det så viktigt att gruppera in folk.
   Jobba och slit med det du kan och gör det med hjärtat och var en bra medmänniska med omgivningen.

   I det uppdrag som heltidspolitiker är jag definitivt inte arbetare. Där tror jag att jag är överens med Leif.
   Det är ett kul uppdrag med stort ansvar och jag har en bra ”lön”. Det är bl.a. därför jag sedan 2012 och de allra flesta torsdagar är på Järntorget mellan 17-18, att jag håller igång bloggen, Facebook, Twitter, att alltid vara nåbar var jag än är i Oxelösund, i landet eller utanför landgränsen.
   Jag räknar inte min ”arbetstid” men det brukar bli fulla veckor – vad nu det är. Som förtroendevald finns ingen reglerad arbetstid och semester.
   Har det mycket bra över jul- och nyårshelgen. Har bara några små uppdrag under denna vecka innan det kör igång ordentligt den 9 januari.
   Det är verkligen ett stimulernade uppdrag och jag trivs mycket bra.

   Hälsningar från en f.d knegare och idag…

   Din lokala politiker!

 47. God fortsättning till er alla.

  Mycket kommenterande blir det här. Både från höger och vänster.

  Själv har jag inte lagt ut något CV här , Roland. Det är andra som har gjort det. Inte jag.

  Debatten om definitionen om vilka som är ”arbetare”, har även någon annan startat.

  Själv skrev jag bara att jag är en arbetarkille. Vilket jag också är.

  Vad ni andra vill kalla er är upp till er.

  Sedan vill jag åter hålla fram dessa duktiga och ”kaxiga” tjejer som skriver ledare på GP. Stort A som i arbetare, blir det till Aleksandra Boscanin, som har författat ledaren , ”Varför betala för det som ej fungerar?”. Som jag saxar lite ur.

  ”För många som motsätter sig högre skatt handlar det inte bara om förlorade kronor och ören, utan också om motstånd mot vad skatten går till.

  För att ge konkreta exempel: det offentliga driver badhus och ger miljonbidrag till genusforskare som ska ta fram särskilda lastbilar för kvinnor – men polisen fungerar inte.

  Färre brott utreds och fler områden har i praktiken blivit laglösa: under fredagen höll samtliga 25 butiker i Husby centrum i Stockholm stängt i protest mot hur dåligt ordningsmakten fungerar.

  ”Vi utsätts ständigt för inbrott. Svaret vi får av polisen är att de inte har resurser och att det inte är högprioriterat område.” säger företagaren Salam Kurda till Mitt i Stockholm (29/12 2016).

  Men det är inte enkom ordningsmakten som inte levererar.

  Vi har inget försvar att tala om, vården är under all kritik och skolan är undermålig. Detta trots att Sverige redan har en av världens högsta skatter.

  När människor tvingas betala mer för något som redan fungerar illa minskar det såväl statens som skattesystemets legitimitet. Det som börjar bli ”mossigt” är ständiga skattehöjningar, i stället för befogade prioriteringar.”

  http://www.gp.se/ledare/varf%C3%B6r-betala-f%C3%B6r-det-som-ej-fungerar-1.4082874

  Själv konstaterar jag att det ligger mycket i det Aleksandra skriver.

  Precis så är det. Det fördelningspolitiska prioriterandet har brakat ihop i det svenska politiska ledarskapet. Vilket har skapat stora motsättningar i vårt samhälle och som även kommer att eskalera framöver.

  Politikerna har tappat ”verklighetsbilden” av hur fördelningspolitik och månandet om landets medborgare ska skötas. Sorgligt men sant.

  Hälsas från det vackra Oxelösund år 2017.

  1. Bra artikel du hänvisade till.
   Det är märkligt att man i den allmänna debatten inte tänker mer på hur mycket skatt vi betalar.
   Då bör vi även tänka lokalt. Är det dyrare att bo i Oxelösund än i Nyköping? Vi betalar 80 öre mer än Nyköping. Dessa 80 öre motsvarar nästan 20 miljoner. Vad har vi fått ut av detta?
   Detta skulle majoriteten behöva påvisa årligen.
   Men gemeneman man verkar glömma eller inte bry sig. Ni kanske känner igen en kommentar: ”Är du beredd att betala mer skatt? Jodå, om det går till något gott!”
   Sedan är diskussionen slut.

   Jag fällde en kommentar för lite sedan till majoriteten. Ett överskott på 27 miljoner! Betalar vi inte för mycket skatt då? Fick inget klart svar på den kommentaren.

   1. Håller med om försvaret och de sänkningar som gjorts men inte med de medel som herr Volodarskis ide att korrigera med jobbskatteavdraget.

 48. Det var en imponerande lista Dag. Jag är imponerad. Ärligt.
  Som jag skrev kan man väl kalla olika anställningar för vad man vill egentligen. Vad man kallar dig som person eller grupp i arbetslivet är ju bara ett namn som har sin historia men kan säkert ändras under tid.
  Däremot är det klart att vi verkar i och under regler och lagar som arbetsmarknadens parter eller politiken har bestämt. Där är vi företagare, arbetare, tjänstemän, frilansare, heltid, deltid, fritidspolitiker, inhoppare, säsongsarbetare, svartjobbare, m.m. m.m. Ja, det finns en uppsjö olika anställningsformer. Men de ingår i nio fall av tio i det som parterna och samhället har bestämt och som reglerar dig oavsett vad du kalla det. Oftast är detta klart och odiskutabelt men ibland kanske lite diffusare och svårbestämbart.

 49. Vi skall inte ställa grupp mot grupp sägs det ofta i debatten. Men så görs ju hela tiden. Vi har svaga grupper inom Sverige. Här försöker både röda o blå politiker spara pengar. Kan nämna LSS. Sjukförsäkringen. Psykvården. Äldrevården. Sjukvård i stort. Om detta ser vi på TV dagligen. Då har jag inte ens nämnt flyktingfrågan vilket jag sällan gör. Att detta är en svag grupp förstår nog alla.

  Det är ju just detta som gynnar SD och missgynnar S o M. Vi måste orka bygga ett starkt Sverige för alla. Nu har dom missnöjda fått sitt missnöjesparti alltså SD att rösta på. Detta problem tar nog många år att lösa. Och några skattesänkningar finns det inte utrymme för. Det är nog ,billigare att leva i Oxelösund än Nyköping så vi behöver inte vara avundsjuka på dom. Det är dyrare att bo i Nyköping tex. Därför lär vi bli kvar i Oxelösund till minst 2025. Men så länge vi har fattigpensionärer, hemlösa svenskar, dålig psykvård, inte tillräckligt med äldreboenden, inte en sjukvård som folk är nöjda med så länge finns missnöjet.

  Sen fortsätter politiker att sko sig själva rejält. Tänker närmast på vårt landsting. Vi får en klyfta mellan folket o våra folkvalda. Det gynnar också SD. Först Brexit. Sen Trump vad kommer härnäst? Jag tror tyvärr inte varken S eller M förstår utvecklingen riktigt. Men i Oxelösund rullar allt på som vanligt. Vårt snälla kommunalråd sitter bergsäkert. Jag tror många söker något som inte finns idag. Vi ser ju att förutom SD så ökar C o även V lite. Det gäller för våra politiker att lyssna ännu mer framöver. Lyssna på dom svaga som jag verkligen inte tillhör idag. Jag gissar att 25% har det riktigt besvärligt idag. Dom avgör nästa val! Jag vet inte ens vad ett CV är Peter. så du får ursäkta att jag trodde du visade ditt. Sånt fanns inte när jag började jobba 1963. Dag har helt klart varit en mångsysslare. Det tror jag är nyttigt. Jag har ju ingen bred erfarenhet precis av yrkeslivet. Skulle aldrig välja posten om jag varit 20 år idag. Jag skulle nog vilja jobba med att hjälpa människor på något vis. Nu kommer vintern och då blir Oxelösund så vackert. Sonen åker till Gävle idag till en lärar-kompis. Känns nervöst med väglaget men barnen klarar sig bättre än vi föräldrar tror. God Fortsättning!

  1. Jag ville bara påvisa och tala om att jag inte tycker om indelning i grupper.

   I skolan har jag ofta hört från vänster politiker: ”vi måste satsa på de svaga”.
   Mitt svar blir då nej. Vi ska satsa på alla. Alla behöver olika stimulans i skolan.
   Men då blev det ju ett problem med jante.

   1. Men Dag.
    Nu ser ju samhället ut som det gör med stora socioekonomiska skillnader och förutsättningar i befolkningen. Det har samhället självt skapat. Då måste samhället också ta sitt ansvar.
    Alla skall med men de här grupperna behöver stöd, satsningar och olika resurser av politiken som andra inte alls behöver på samma sätt. Det står inte i motsättning till de som har det bättre förspänt. Dom behöver också olika samhällssatsningar fast på andra saker.

    1. Då är vi överens. Alla ska vi satsa på och inse att det finns skillnader.
     Det jag skrev var att man utteycker att vi måste satsa på de svaga. Då finns inte alla med.

 50. Av oss fyra är två aktiva politiker. Där för säkert M o V var sin röst. Peter vet jag inte alls idag. Själv är det för dagen klart med C o VFP. Men det kan ändras om verkligheten finner ett bättre parti och som jag inte har konflikter med. Sossar är så självgoda att dom tycker jag skall glömma o komma krypandes till dom. Alltså känner dom inte fisken alls. M har bytt politik i en riktning som inte tilltalar mig. Tycker Reinfeldt är en mysfarbror nu i TV. Vill inte vara elak men att kalla AKB för mystant känns fel. Hennes man är en mysgubbe däremot. Jan Björklund är ju den skickligaste talaren enligt retorik-experter. Men det hjälper ju inte heller då budskapet är fel.

 51. Jag tycker heller inte om delningen genom grupper. Tyvärr är verkligheten sådan. Åk runt i Oxelösund så ser du uppdelningen. En känd Nyköpings-moderat sa att jag gjort en klass-resa. Tror han syftade på att jag röstade på M i riksdagsvalet 2010. Men han har fel. Jag är samma fisken som jag alltid varit. Det kan ju inte vara mitt fel att ledande sossar hånskrattade åt oss för att vi var fattiga i början på 90-talet. Kanske inte heller mitt fel att S tvingade mig att leva tandlös i sex år. Så S av idag är höger. Därför fattar jag inte att dom får V:s stöd hela tiden. V ser bara M o kanske SD som sin fiende. Vill åter påminna om att Alliansen gav mig tänder 2009. Skulle rent ut sagt vara oförskämt av mig att inte rösta på C i nästa val. Fast dom svaga finns Dag. Kolla TV:s nyhetssändningar så finner du dom varje kväll. Det går att sänka skatter för dom med lägst inkomster. Det går att finansiera detta med höjda skatter för dom med dom högsta inkomsterna. Fördelningspolitik. Men som sagt S av idag vill mest sko sig själva. Då landar man på 25-29% i nästa val. Verkligheten gör sig nämligen ständigt påmind. En ”liten reflektion” från mig.

 52. Sen tycker jag dom flesta partier ligger där dom ska. Tycker att 20% för M är bra siffror. Dom 30% som Reinfeldt fick i ett val nås nog aldrig mer igen. Men alliansen överlever nog i nästa val. Jag menar att KD bör åka ur. Skillnaden mellan M o C är för stor i synen på invandringen. Då borde M söka sig till SD. Det avvisar AKB helt. Återstår någon slags samregering med S. Hur kul är det? Dom stora förlorarna inom svensk politik är ju S. Man har nästan tappat hälften av sina väljare en toppåret 1968. Det förstår jag. Man har svikit sina egna väljare där Anette o jag bara är två i mängden. Därmed finns det utrymme för ett populistiskt parti som SD. Fast vad är populism? Att lyssna på folk är det fel? Vi får avvakta valen i Tyskland o Frankrike i år. Nästa år är det vår TUR. Kan bli en riktig rysare. Då är det inte klädsamt att vara dryg utan ödmjuk. Visst hinner saker hända men inget blir färdigt innan nästa val och då får vi se väljarnas dom. SPÄNNANDE!

 53. Jag är nog rätt bra på att få folk att prata. Det verkar så i alla fall. Vi har målare här nu i trapphuset från Björsons Måleri. En ung kille fast han var 37 år och längre än min yngsta son. 193 cm. Jo han var arg på regeringen för att dom sänkte Rot från 50 till 30%. Han sa att detta bara skapar mer svartjobb. Han ju veta och han berättade för mig med tummen mitt i handen. Målare brukar väl vara sossar men inte han i alla fall. Han hade skaffat båt o jag fick en lektion om detta också. Nu är vi instängda då dörren är målad. Sen har vi inget vatten för en läcka utanför dagiset. Vet inte om vi debatterat Rut o Rot här.

 54. Verkar bara vara jag som är orolig över samhälls-utvecklingen och att SD kommer att öka o därmed göra det omöjligt att styra Sverige. För ingen vill ju samarbeta med SD. Och inget parti vill heller samarbeta över blockgränsen. Nåja det är ju inte mitt problem. I Oxelösund finns inte problemet alls då det röda blocket alltid får över 50%.

  I Nyköping slänger en gammal kollega till mig Veronica Andersson ut borgarna och SD. Hon ville styra ensam med ett mandats övervikt. Hon borde vara orolig om SD skulle öka. Jag tror inte på några stora förändringar utom att SD vinner valet.

 55. Menar du vi skall inse att det finns skillnader i samhället, att de är inget att göra åt och att vi får leva med dom? Det kan du väl ändå inte mena Dag!? Det vore förfärligt i så fall.
  För att förtydliga mig menar jag att det måste till olika samhällsåtgärder för socioekonomiskt svaga grupper JUST FÖR ATT ALLA SKALL MED. Visst kan och ska varje individ göra det den själv kan. Men det räcker inte då det här är likartade strukturella problem för stora grupper i samhället.
  För att uttrycka sig lite marxistiskt så har vi faktiskt fortfarande ett klassamhälle vilket även många borgerliga politiker uttrycker.

  1. Då ska jag vara tydligare!
   I Oxelösund har jag fått höra vid flera tillfällen från socialister att vi måste satsa på de svaga och behöver mer hjälp. T.ex. i skolan så ska de som är lite svagare, får mer hjälp. Självklart för mig också, givetvis. Det ska vara individanpassat för alla.
   När jag då frågar hur vi jobbar med skolungdomar som har det lite lättare och går snabbare fram och som behöver en utmanande stimulans, så finns inget konkret svar och förslag.
   Den skillnanden vill jag inte ha.
   Nu tror jag att tänkandet finns även i andra kommuner också.
   Jag har också fått det bekräftat när jag haft placerade ungdomar hos mig. Det är tydliga skillnader.
   Dessa skillnader önskar jag att vi inte har i Sverige.

   1. Det lilla jag vet om skolan är att det redan idag finns olika nivå upplägg för elever i samma klasser. Skolor som har olika specialklasser, engelska, matte etc. Hela skolor (oftast privata) som har väldigt högpresterande elever.
    Forskning visar också att elevgrupper med blandade nivåer och kunskaper höjer och lyfter alla om man har rätt upplägg för det.

 56. Problemet idag är att vi på 2000-talet prövat både rödgröna och borgerliga regeringar. Ingen orkar lösa dom stora problem som finns. Tänker närmast på jobb o bostad. Sjuk o äldrevård. Man skyller på varandra men gör inget själva. Då ökar misstron o partier som SD växer. Inte så konstigt kanske. Fast invandringen borde inte vara en politisk fråga. Det skapas av krig o terror i vår omvärld. Då MÅSTE alla ställa upp efter sin förmåga. Sen har vi nog 25% i Sverige som har det knapert. Dom borde vi hjälpa tills dom är på fötter igen. Dag vill hjälpa alla. Men bäste Dag alla behöver inte hjälp. Inte ens jag behöver det idag. NÄR vi behövde sveks vi av S. Därför kan vi bara välja ett borgligt parti idag. Sen go vänner varför måste politiker i främst våra landsting sko sig så mycket själva. Här råder enighet också. VFP skriver en insändare om sjukvården i dagens SN. Han hänvisar till Norge där staten styr detta. Jag frågade Hasse Wiberg som Leif känner därför att han bott länge i Norge. Hans svar: Norge är mycket bättre än Sverige. Då så då förstatligar vi sjukvården. Sen tar vi skolan och våra viktiga infrastruktur företag Posten o Sj. Sen är inte valfrihet fel därför inför vi LOV även i Oxelösund. Jantelagen nämner ofta Dag. Något sånt har jag aldrig hört. Tvärtom gillar folk om företagare tjänar pengar o skapar jobb åt oss andra. Eftersom inget parti vill samarbeta med SD och heller inte över blockgränsen så säger jag: Lycka Till men lär av andra länder!

 57. Är det underligt att AKB sjunker i förtroendemätningar? Hon kan om hon vill ta makten i morgon. DÖ finns ju inte kvar. Det vill hon inte. Hon vill inte samarbeta med SD. Ej heller med S. Hon jobbar för en ny allians-regering. Men den räcker inte utan stöd. KD borde åka ur nu. Deras partiledare är ännu mer kluven än AKB. Det är ju ett klart underbetyg till Löfven o Kinberg-Batra att Annie Lööf åtnjuter störst förtroende. C når ju inte ens 10%. S o MP vill ju helst samarbeta med C o L. Det räcker inte heller. V fortsätter att förnedra sig genom att fria till S som nobbat dom. Vem blir klok på detta? Jag förstår INGENTING!

  1. Roland!
   Du har både rätt men också en information som du inte sitter inne med. Det borde du ta upp med Dina Center kompisar. Du ska givetvis prata med ditt parti som du sympatiserar med.

 58. Vore kul att veta vilka mina ”center-kompisar” är. Har ju inte röstat på dom sedan 80-talet. Det är väl mina ”M-kompisar” jag borde prata med. Ni har fått våra riksdagsröster i dom två senaste valen. Fast jag känner folk i alla partier. Det vore bra med en allians-regering efter nästa val. Men hur? Det ser mörkt ut!

  1. Roland!
   Backa tillbaka till dina egna inlägg så får du svar. Du har ju många gånger skrivit att du ska rösta på C.
   Blanda inte äpplen och päron om du ska vara trovärdig.

 59. Visst tänker jag rösta på centern 2018. Men M-rösten gäller väl till dess antar jag. Det jag försökt skriva är att ingen vill snart vara ihop med någon. Inte ens S lär få 45% längre. Då måste man samarbeta. Tror alla partier lever i en fantasivärld just nu. Att avvakta till efter valet är ju att överlåta till väljarna att få ihop nästa regering. Bengt Westerberg var ju tydlig på sin tid. Han ville främst ha en borglig regering men i andra kunde han tänka sig regera ihop med S. Då ville S inte ha FP vilket man vill idag. Att inte tala klarspråk innan valet gynnar givetvis SD. Jag gillar dom inte men dom talar i alla fall klarspråk. M är ju inte alls samma parti idag som jag röstade på 2014. Folk är verkligen kluvna idag. Man byter parti som aldrig förr. En sosse-familj här i Frösäng blev sura på mig för att jag inte skulle rösta på dom senast. Jag förklarade varför men det hjälpte inte. Enligt dom skall man rösta på S om man är arbetare. Jag respekterade dom fast dom inte respekterade mig. Samma sak som min fd. vän kommunisten som skällde ut mig för att jag röstade på M. Men herre Gud jag har väl aldrig varit kommunist. Sen tycker jag gränsen går vid medlemskap i ett parti. Frihet o Fred anser jag vara viktiga ting. Men missnöjet är stort idag. Det hör jag dagligen i samspråk med Oxelösundare. Landstinget berör klart mest. Jag har inga lösningar och det verkar ingen annan ha heller. Därför är läget som det är. Sen skiljer sig olika kommuner åt. Leifs kommun är borgligt styrt. Dags kommun är helröd. Nyköping är nog mitt emellan. Kallt idag så det får bli trav på TV. Trevlig Helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*