Minigolfbana – 1,6 miljoner!

I SN idag:

http://www.sn.se/nyheter/oxelosund/1.4605331-oxelosunds-kommun-bygger-ny-minigolfbana-men-oppsitionen-saknar-helhetsgrepp-for-jogersobadet

Kommunstyrelsen har nyligen beslutat att Jogersö ska få en ny minigolfbana. 18 banor – som blir godkända för att hålla tävlingar med SM-status på. Till sommaren ska det återigen gå att putta spikrakt är det tänkt.

Det var dock inte en enig kommunstyrelse som fattade beslutet. Klas Lundgren (L), Stefan Johansson (M) och Dag Bergentoft (M) reserverade sig mot beslutet. Det sistnämnda menar att kommunen i stället ska ta ett helhetsgrepp om Jogersöbadet.

– Först behövs det en översiktlig behovsanalys kring Jogersö friluftsområde. En kostnadsuppskattning samt en investeringsplan och en prioriteringslista. Och jag är inte säker på att en minigolfbana skulle hamna överst på den listan, säger Bergentoft som är andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Vi träffas vid den nuvarande minigolfbanan på Jogersö. Banorna är täckta med någon centimeter snö och det är verkligen inget väder för bangolf. Fyra av de 18 banorna har redan forslats bort, men de flesta av de andra går att spela på – om man inte har tävlingsambitioner.
– Jag kan inte bedöma om 1,6 miljoner kronor är rimligt för en minigolfbana. Däremot kan jag undra varför exempelvis campingen inte investerar själv i en bana. Antagligen för att en sådan investering riskerar att inte bära sig, fortsätter Bergentoft.

Men går inte det här att jämföra med andra sportanläggningar? Och skulle inte det här vara något som kunde gynna pensionärsidrotten?

– Vi ger bidrag till föreningsidrotten men då prioriteras idrott för ungdomar. Det här kanske skulle kunna vara för pensionärerna, men då kan man också fråga sig om det inte skulle kombineras med en boulebana.

Bergentoft lånar nyckeln till de gamla omklädningsrummen nere vid stranden. Ett av dem har blivit en lagerlokal, det andra innehåller ett strandcafé. De som vill byta om i ett avskilt rum har toaletterna att tillgå. Det är snarare här som han vill att man ska se över om det ska göras åtgärder.

– Grundläggande faciliteter som fräscha toalettutrymmen, möjlighet till ombyte och rustning och utveckling av bryggor är sådant som kan behöva inventeras. Bottensediment vid ett strandavsnitt är ett problem och måste åtgärdas igen. Den duk som är utlagd är åter synlig då sand försvunnit med vågorna.

Men  som Din lokala politiker vill jag gärna ha dina synpunkter och förslag.

Hälsningar Dag Bergentoft

image

9 thoughts on “Minigolfbana – 1,6 miljoner!

 1. Vem är huvudman för badet Dag? Kommunen, privat aktör eller både och? Vem har mandat att besluta och investera över vad? I det här fallet kommunstyrelsen men ytterligare?
  Riskerar badet falla mellan stolarna och dras i långbänk likt Vivesta och att då ingenting händer?
  Sådana här bad ska naturligtvis vara fräscha, uppdaterade och ändamålsenliga. Annars kommer helt enkelt inga gäster och blir då en förlust på alla plan.

  1. Det är kommunen som är huvudman för badet, campingen osv. Kommunen har ett avtal med företag för underhåll och drift av både bad, camping, motionsspår m.m.
   Men investeringen av minigolfbana är en investering som kommunen gör och det finns olika förslag vem som ska drifta anläggningen.

 2. Jag tycker det är klokt att satsa på Jogersö. En riktig minigolf-bana kan nog bli lönsamt på sikt. Sen borde givetvis även omklädningsrum rustas eller byggas nytt. Eftersom kommunen äger detta ser jag det som naturligt att kommunen betalar. Turist-näringen har framtiden för sig. Vivesta nämner Leif. Jag är sällan där längre sedan min kompis dog i somras. Men här borde kommunen och ägaren kunna mötas. Idag är badgästerna dom stora förlorarna. Oxelösund bör bli bättre på turist-näringen och våra fina bad är vår största tillgång.

  1. Roland! På de här bloggen kan vi få tycka lite hur som.
   Det är extra viktigt när kommunen ska hantera skattemedel. Hur förvaltar vi och utvecklar vi kommunen på ett klokt sätt.
   När jag pratar om minigolfbana för 1,6 mkr så är det väldigt mycket pengar samt att det inte finns en genomtänkt plan för bl.a. Jogersö som friluftsområde.
   Det är då det blir hål i huvudet.

 3. Om en ny golfbana drar mer turister så borde detta bli lönsamt på sikt påstår jag som glad amatör. Campingen är ju nästa fullbelagd hela sommaren. Finns planer på att bygga ut den? Kommunen kanske skulle besöka riktiga turiststäder typ Halmstad, Visby o Piteå tex. Kanske något hotell vid Jogersö också kunde vara ett framtids-objekt. Turist-näringen skapar ju jobb. Vårt största kapital är ju havet. Du bor ju där Dag och borde tänkt en del på hur Jogersö kan utvecklas. Har min fd. kollega flyttat in ännu. Han valde ju Jogersö för naturens skull.

  1. Min tanke när det gäller investering:
   En investering ska vara lönsam, åtminstone gå ihop sig inom 2 år.
   Helst ska marknaden bygga sådana anläggningar.
   De kommunala skattepengarna ska i första hand gå till den grundläggande servicen som vi är skyldiga att tillhandahålla, skola, vård och omsorg. Det är lätt att glömma bort det grundläggande.

   1. Jag kan tänka mig att ett samarbetsavtal mellan en kommun och en privat aktör skulle kunna vara en modell.
    En ren marknadsmodell har ofta haft sina begränsningar. Ej fullföljda åtaganden resp. hastiga konkurser. En sådan modell som hela tiden bygger på vinster och avkastningar kan vara svår att förena med långsiktiga åtaganden i en sådan här bransch. Då är det bättre att en kommun är med från början istället för att enbart riskera att bli en städgumma.

    1. Jag med dig Dag att er kommun naturligtvis behöver ha ett helhetsgrepp och en plan för ett sådant här ställe om inte en sådan finns förstås.
     Skattepengar ska skötas med omsorg och planering. Men det är ju som vanligt en politisk värdering/prioritering vad som ligger i sådana planeringar.

 4. ( Flyttar över mina kommentarer till rätt inlägg)

  Hej Dag!
  Bra att ni reserverade er mot detta beslut angående bangolf-banan.
  Finns mycket lustigt i detta beslut som behöver utredas.
  Kostnaden är ju skrämmande, rent ut sagt. 900 000 i bara markarbeten låter väldigt knepigt.
  Varför ska kommunen bekosta den helt?
  En sådan dyr investering ska väl skötas av någon? Till vilken driftskostnad då?
  Vem är investeringen riktad till och för?
  Visst behöver vi en ny bangolfbana i kommunen.
  Men ska den verkligen ligga på Jogersö? Inget dåligt val, men det kanske finns alternativ.
  Detta beslut av majoriteten i det vackra Oxelösund, innehåller många frågetecken.
  Så jag delar din syn på sakfrågan, Dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*